Liczba postów: 10 222
Liczba wątków: 986
To może poprawisz? Bo po samym sobie ciężko jest poprawiać błędy.
I czy ktoś ma jeszcze jakieś uwagi? Czy ktoś odniesie się do mojego problemu odnośnie Wysp Przyjaźni?
Liczba postów: 8 767
Liczba wątków: 792
(24.11.2016, 21:51:05)AndrzejSwarzewski napisał(a): po samym sobie ciężko jest poprawiać błędy
Głupie gadanie.
(24.11.2016, 21:51:05)AndrzejSwarzewski napisał(a): Czy ktoś odniesie się do mojego problemu odnośnie Wysp Przyjaźni?
To znaczy?
Pod czyją jurysdykcją będą te wyspy w kwestiach nieuregulowanych przepisami Sekretariatu?
"Czy aneksja ich poprzez ten Traktat będzie okej? Czy w załączniku należy dodać mapkę?"
Liczba postów: 1 016
Liczba wątków: 32
24.11.2016, 22:11:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.11.2016, 22:15:23 przez Karol Medycejski.)
Cytat:Czy aneksja ich poprzez ten Traktat będzie okej?
Tak, zajęcia ziem niczyich można dokonać w dowolnej formie. Inną sprawą jest czy zajęcie to zostanie uznane na arenie międzynarodowej, ale to już kwestia drugorzędna.
Cytat:Czy w załączniku należy dodać mapkę?
Można, to na pewno doprecyzuje kwestię o jakie terytorium dokładnie chodzi, jednak nie jest to niezbędne.
PS W art. 14 pkt. 1 trzeba jeszcze poprawić sformułowanie "państwa związkowe".
Jego Operacyjność
(-) Linux
![[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/5/8/11668799_hhh.PNG)
-------
"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem
"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator
-------
Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?
Krążą jednak opowieści
Eminencja pewien mówią jest ich źródłem
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety
I dopasowując je do liter mojego nazwiska
Okej.  Myślę, że nie będzie problemów z uznaniem, w końcu ten obszar jest obpp.
Czyli możemy uznać ten traktat za ostatecznie dopracowany i gotowy do podpisu i ratyfikacji? Jakby ktoś miał jeszcze jakieś uwagi, to lepiej, żeby zgłosił je już teraz.
A poprawiłeś literówki i przypadki?
Te, które z Jurijem znaleźliśmy, te poprawiłem.
Ja chciałbym zapytać się jeszcze o koncepcję decyzji Sekretariatu. Jaki charakter mają mieć te akty? Czy będą to decyzje indywidualne o charakterze wewnętrznym, tj. dotyczące samego Sekretariatu (zarządzenia), czy indywidualne zalecenia dla państw np. o niewiążącym (co raczej odpada, nawet jeśli taki był zamysł, ze względu na art. 14) charakterze? Traktat tego nie wyjaśnia, choć zwłaszcza po lekturze rzeczonego art. 14 można domyślać się, że tendencja idzie raczej w tę drugą stronę, choć wciąż nic nie zostało sprecyzowane. Ponadto, jeśli już upieracie się na ich zachowanie, to warto uzupełnić o nie art. 8 Układu, by nie było jakichkolwiek zarzutów o brak podstawy do ich wydawania.
Jego Operacyjność
(-) Linux
![[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]](http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/5/8/11668799_hhh.PNG)
-------
~ Mój adorator
-------
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety
(23.11.2016, 22:48:39)AndrzejSwarzewski napisał(a): 2. Strony decydują się uznać Wyspy Przyjaźni za swoje kondominium oraz wspólnie podejmują decyzję o przekazaniu Wyspy Przyjaźni pod zarząd bezpośredni Sekretariatowi Generalnemu Związku Bialenii i Brodrii.
Za dużo o 1 spację po kropce z liczbą.
(23.11.2016, 22:48:39)AndrzejSwarzewski napisał(a): c) dokonywania zmian w niniejszym Układzie oraz wypowiadania niniejszego Układu;
Przy ostatnim wymienieniu literowym powinna być kropka, a nie średnik.
(24.11.2016, 17:03:45)AndrzejSwarzewski napisał(a): 1. Strony zobowiązują się przestrzegać i w pełni respektować wyroki i postanowienia Sądu Ludowego Republiki Bialeńskiej. Nadaje się Sądowi Ludowemu Republiki Bialeńskiej wyłączne prawo :
Przed dwukropkiem jest spacja.
(24.11.2016, 17:03:45)AndrzejSwarzewski napisał(a): a) stosowania wyroku banicji, tj. odebrania dostępu do wszystkich działów forum
b) dokonywania wykładni dyrektyw i decyzji Sekretariatu Generalnego Związku Bialenii i Brodrii
c) orzekania o zgodności aktów normatywnych państw członkowskich z aktami normatywnymi przyjętymi przez Sekretariat Generalny.
d) wyrokowania w sprawach o czyny popełnione przeciwko strukturom informatycznym forum.
Brakuje średników, kropka jest przy literze c), a powinna być tylko przy lit. d).
(24.11.2016, 17:03:45)AndrzejSwarzewski napisał(a): Artykuł 13.
Zobowiązuje się organy władzy w Państwach-Stronach do wprowadzenia takich zmian w swoich systemach prawnych, aby możliwe było wykonanie w pełni założeń niniejszego Układu. Zobowiązuje się organy władzy w Państwach-Stronach do uznania aktów normatywnych Sekretariatu Generalnego Związku Bialenii i Brodrii za akty prawne nadrzędne wobec ustaw Państw-Strona i innych traktatów niż ten Układ.
Same powtórzenia, można by dać "Zobowiązuje się organy władzy w Państwach Stronach do:" i tu dać wyliczenie.
(24.11.2016, 17:03:45)AndrzejSwarzewski napisał(a): 2) Dyrektywy i decyzji Związku Bialenii i Brodrii,
Dyrektywy i decyzje*
(24.11.2016, 17:03:45)AndrzejSwarzewski napisał(a): Artykuł 15.
1. Tworzy się unię celną, znosząc wszelkie bariery dot. przepływu towarów, osób i kapitału.
2. Deklaruje się chęć zawarcia unii monetarnej.
3. Tworzy się sojusz wojskowy.
4. Deklaruje się działalność we wspólnym systemie informatycznym.
Przed ustępami wypadałoby coś dopisać, np: "Na mocy niniejszego traktatu:".
Wsio co mnie raziło po oczach.
Liczba postów: 356
Liczba wątków: 55
Przecież dokładnie o Wyspach Przyjazni możemy debatować w przyszłych aktach prawnych Związku. Musimy mieć co robić po podpisaniu umowy.
(-) Ӣваң Фӗдоров
Вєлӣќӣҋ Ќңяҙь Мросќовсќӣҋ
Cytat:TRAKTAT O POWOŁANIU ZWIĄZKU BIALENII I BRODRII
Wysokie Układające się Strony:
Republika Bialeńska, reprezentowana przez XYZ
oraz
Brodryjska Federacyjna Republika Demokratyczna, reprezentowana przez XYZ
stanowią, co następuje:
Artykuł 1.
Republika Bialeńska i Brodryjska Federacyjna Republika Demokratyczna, zwane dalej Stronami lub państwami członkowskimi, zawierają niniejszy traktat, będący umową o utworzeniu organizacji międzynarodowej pomiędzy Stronami.
Artykuł 2.
Tworzy się organizację międzynarodową o nazwie: Związek Bialenii i Brodrii.
Artykuł 3.
Republikę Bialeńską i Brodryjską Federacyjną Republikę Demokratyczną uznaje się za równych członków Związku Bialenii i Brodrii
Artykuł 4.
1.Republika Bialeńska i Brodryjska Federacyjna Republika Demokratyczna dokonują aneksji Wyspy Przyjaźni.
2.Strony decydują się uznać Wyspy Przyjaźni za swoje kondominium oraz wspólnie podejmują decyzję o przekazaniu Wyspy Przyjaźni pod zarząd bezpośredni Sekretariatowi Generalnemu Związku Bialenii i Brodrii.
Artykuł 5.
Powołuje się Sekretariat Generalny jako organ Związku Bialenii i Brodrii, będący najwyższym organem władzy dla całego Związku. Ustala się, że akty normatywne przyjmowane są przez Sekretariat jednogłośnie, a stają się obowiązujące w ciągu 24 godzin od momentu ich podpisania przez Sekretarza Generalnego. Zobowiązuje się państwa członkowskie do opublikowania tych aktów w ciągu 7 dni od momentu ich podpisania.
Artykuł 6.
Sekretariat Związku Bialenii i Brodrii składa się z głów państw członkowskich, ministrów spraw zagranicznych oraz przedstawicieli parlamentów w równej liczbie trzech osób z każdego państwa.
Artykuł 7.
Parlamenty Republiki Bialeńskiej i Brodryjskiej Federacyjnej Republiki Demokratycznej wybierają swoich przedstawicieli zwykłą większością głosów na kadencje trwające 8 tygodni.
Artykuł 8.
Sekretariatowi Generalnemu Związku Bialenii i Brodrii nadaje się prawo:
a) uchwalania dyrektyw, będących wiążącymi dla Stron;
b) tworzenia wyspecjalizowanych Komisji Związkowych;
c) dokonywania zmian w niniejszym Układzie oraz wypowiadania niniejszego Układu.
Artykuł 9.
Kadencja Sekretarza Generalnego Związku Bialenii i Brodrii trwa cztery tygodnie. Osobę pełniącą tę funkcję wyznaczają naprzemiennie głowy państw członkowskich. Zastępcą Sekretarza jest osoba wskazana przez głowę drugiego z państw.
Artykuł 10.
Sekretarzowi Generalnemu Związku Bialenii i Brodrii nadaje się prawo:
a) reprezentowania organizacji na arenie międzynarodowe za zgodą państw członkowskich;
b) podpisywania oraz wetowania dyrektyw i decyzji przyjętych przez Sekretariat;
c) kierowania pracami Sekretariatu;
d) zażądania raportu z prac dowolnego organu państw członkowskich.
Artykuł 11.
1. Strony zobowiązują się przestrzegać i w pełni respektować wyroki i postanowienia Sądu Ludowego Republiki Bialeńskiej. Nadaje się Sądowi Ludowemu Republiki Bialeńskiej wyłączne prawo:
a) stosowania wyroku banicji, tj. odebrania dostępu do wszystkich działów forum;
b) dokonywania wykładni dyrektyw i decyzji Sekretariatu Generalnego Związku Bialenii i Brodrii;
c) orzekania o zgodności aktów normatywnych państw członkowskich z aktami normatywnymi przyjętymi przez Sekretariat Generalny;
d) wyrokowania w sprawach o czyny popełnione przeciwko strukturom informatycznym forum.
2. Na obszarze Brodrii władzę sądowniczą sprawują lokalne sądy wydające wyroki na podstawie miejscowych praw. Sąd Ludowy może zastępować sądy lokalne w przypadku ich niefunkcjonowania. Administracja forum ma obowiązek umożliwiać respektowanie wyroków sądów lokalnych.
Artykuł 12.
Zabrania się tej samej osobie pełnienia w tym samym czasie funkcji głowy państwa lub ministra spraw zagranicznych w więcej niż jednym państwie członkowskim.
Artykuł 13.
Zobowiązuje się organy władzy w Państwach Stronach do:
1) Wprowadzenia takich zmian w swoich systemach prawnych, aby możliwe było wykonanie w pełni założeń niniejszego Układu.
2) Uznania aktów normatywnych Sekretariatu Generalnego Związku Bialenii i Brodrii za akty prawne nadrzędne wobec ustaw Państw-Strona i innych traktatów niż ten Układ.
Artykuł 14.
Wprowadza się następującą hierarchię prawną na obszarach Państw-Stron niniejszego układu:
1) Konstytucje państwo członkowskich,
2) Dyrektywy i decyzje Związku Bialenii i Brodrii,
3) Umowy międzynarodowe,
4) Ustawy parlamentów krajów związkowych oraz dekrety głów krajów związkowych z mocą ustawy,
5) Akty wykonawcze,
6) Prawo lokalne,
7) Prawo zwyczajowe i naturalne.
Artykuł 15.
Na mocy niniejszego traktatu:
1. Tworzy się unię celną, znosząc wszelkie bariery dot. przepływu towarów, osób i kapitału.
2. Deklaruje się chęć zawarcia unii monetarnej.
3. Tworzy się sojusz wojskowy.
4. Deklaruje się działalność we wspólnym systemie informatycznym.
Artykuł 16.
Nadaje się Państwom-Stronom wolność działania w kwestiach nieuregulowanych niniejszym Układem, z zastrzeżeniem, że wszystkie ich decyzje mogą zostać uchylone przez Sekretariat Generalny Związku Bialenii i Brodrii bezwzględną większością głosów.
Artykuł 17.
Niniejszy Układ wchodzi w życie w ciągu miesiąca od momentu jego ratyfikowania przez obydwie Strony.
Artykuł 18.
Niniejszy Układ może zostać wypowiedziany przez każdą ze Stron z zachowaniem dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia liczonego od momentu notyfikowania tej czynności drugiej Stronie.
W imieniu Republiki Bialeńskiej:
(-) XYZ
W imieniu Brodryjskiej Federacyjnej Republiki Demokratycznej:
(-) XYZ
Dziękuję, Hewrecie. No Jurij ma chyba rację z tymi Wyspami. 
I jak teraz?
Teraz już nie powinno być czego się czepiać
(-) Ӣваң Фӗдоров
Ktoś na pewno się jeszcze dowali.
Cytat:Ja chciałbym zapytać się jeszcze o koncepcję decyzji Sekretariatu. Jaki charakter mają mieć te akty? Czy będą to decyzje indywidualne o charakterze wewnętrznym, tj. dotyczące samego Sekretariatu (zarządzenia), czy indywidualne zalecenia dla państw np. o niewiążącym (co raczej odpada, nawet jeśli taki był zamysł, ze względu na art. 14) charakterze? Traktat tego nie wyjaśnia, choć zwłaszcza po lekturze rzeczonego art. 14 można domyślać się, że tendencja idzie raczej w tę drugą stronę, choć wciąż nic nie zostało sprecyzowane. Ponadto, jeśli już upieracie się na ich zachowanie, to warto uzupełnić o nie art. 8 Układu, by nie było jakichkolwiek zarzutów o brak podstawy do ich wydawania.
Doczekam się odpowiedzi na moje pytanie/stosownej poprawki czy zamierzacie wypuścić to z tym bublem?
Jego Operacyjność
(-) Linux
-------
~ Mój adorator
-------
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Krążą jednak opowieści
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety
Moim zamysłem było, żeby akty prawne wydawane przez Sekretariat były wiążące (dyrektywy) lub niewiążące, ale rzeczywiście jeśli się nad tym zastanowić, to o aktach niewiążących nie jest nigdzie napisane. Więc może zamienimy "decyzje" na "rezolucje" i zawrzemy w traktacie, iż rezolucje są niewiążące?
Nie wiem czym kierował się Hewret, proponując podział na dyrektywy i decyzje.
Liczba postów: 4 282
Liczba wątków: 534
A właściwie po co nam akty niewiążące? Zostawmy tylko dyrektywy.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
No jeśli na przykład, powtarzam na przykład któreś z państw obejmie konflikt związany z Trybunałem Konstytucyjnym, można wydać rezolucję.
(-) Ӣваң Фӗдоров
Poczekajmy jeszcze aż Karol odniesie się do mojej wypowiedzi, zaproponuje jakieś poprawki i wtedy chyba będziemy mogli już przejść do podpisu i ratyfikacji. Chciałbym, żeby zaraz po wygaśnięciu traktatu stowarzyszeniowego (30 grudnia) zaczął obowiązywać nasz traktat o ZBiB.
Decyzje - odpowiednik uchwał i rozporządzeń / decyzje sekretariatu w określonym przez dyrektywy i niniejszy traktat.
Dyrektywy - przepisy obowiązujące na obszarze Państw-Stron uchwalone przez sekrerariat.
Po namyśle sądzę, że lepiej by było stworzyć traktat ustanawiający konstytucję dla Związku, niż potem modyfikować cały traktat.
Już gdzieś to proponowałem.
Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
Więc mogą być decyzje, dyrektywy i dodatkowo rezolucje.
Myślę, że powinniśmy podpisać już ten traktat i skończyć kombinować, bo to do niczego dobrego nie doprowadzi. Ta rozmowa trwa od sierpnia i błagam, niech się wreszcie zakończy.
|