PUch o zmianie Regulaminu Parlamentu
Wysoka Izbo,

Pragnę przedłożyć Wysokiej Izbie projekt uchwały zmieniającej Regulamin Parlamentu. Nowelizacja zakłada dopuszczenie możliwości powołania Wicemarszałka spoza grona Posłów. Obecnie prawo zezwala na objęcie funkcji Marszałka Parlamentu i Marszałka-Seniora osobom niebędącym parlamentarzystami, jednak nie ma słowa o tym, że Wicemarszałek również może nie być Posłem. Jestem zdania, że skoro naszym naczelnym organem ustawodawczym kierować może nieparlamentarzysta, tym bardziej powinien móc zastępować Marszałka.

Debata 48 godzin, wymaga większość: bezwzględna.

[official]
UCHWAŁA PARLAMENTU REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ
WS. ZMIANY UCHWAŁY PARLAMENTU - REGULAMINU PARLAMENTU

z dn. xx 2018 roku

Artykuł 1.

Niniejsza uchwała ma na celu zmianę uchwały Parlamentu - Regulaminu Parlamentu z dn. 10 lutego 2018 roku.

Artykuł 2.

Do art. 2 ust. 5 wzmiankowanej uchwały dopisuje się zdanie w brzmieniu:

[zmiana]Wicemarszałkiem może zostać Poseł albo osoba spoza grona parlamentarzystów, z zastrzeżeniem, że Wicemarszałek niebędący Posłem nie posiada prawa do głosowania ani innych uprawnień poselskich.[/zmiana]

Artykuł 3.

Art. 3 ust. 4 wzmiankowanej uchwały nadaje się brzmienie:

[zmiana]Po zakończeniu debaty przeprowadza się głosowanie nad poprawkami zgłoszonymi przez Posłów i nad autopoprawkami zgłoszonymi przez projektodawcę, a następnie nad jednolitym tekstem projektu z uwzględnieniem przegłosowanych poprawek i autopoprawek.[/zmiana]

Artykuł 4.

Niniejsza uchwała wchodzi w życie w momencie jej publikacji.
[/official]
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Z wnioskowania a fortiori przepisów można uznać, że Wicemarszałkiem może być również nie-poseł.

Zmiana jest niepotrzebna. Zamiast ciągle zmieniać te same przepisy, przydałoby się zaktywizować pozostałą część Bialeńczyków, których nie interesuje symulacja legislacji.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Jak upoważniam każdego do zabierania głosu, to komentujesz na Placu Zielonym, a jak uprawnieni są tylko parlamentarzyści, to piszesz tutaj... Zostawiam, ale na przyszłość zwracaj uwagę na pogrubiony fragment przy otwarciu debaty.

Zmiana potrzebna o tyle, że uniemożliwi podważanie w przyszłości decyzji o powołaniu Wicemarszałka spoza Posłów i zapobiegnie czekaniu w nieskończoność na ewentualne orzeczenie sądowe, bo tempo w sądzie mamy dość polskie.

(22.04.2018, 22:18:03)Hewret von Thorn napisał(a): Zamiast ciągle zmieniać te same przepisy, przydałoby się zaktywizować pozostałą część Bialeńczyków, których nie interesuje symulacja legislacji.

Nie było mnie miesiąc, więc pretensje nie do mnie.
Popieram tę zmianę. Argument Hewreta jest słuszny, takie wnioskowanie poprawne, ale w razie luk w prawie lepszą jest nowelizacja.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
Zmieniłem nieco projekt, dopisałem mianowicie zmianę sposobu głosowania - najpierw poprawki, dopiero później jednolity tekst projektu z uwzględnieniem poprawek. Nie wiem, jak do tej pory mogłem nie zauważać idiotyzmu w głosowaniu nad wszystkim jednocześnie, skoro od poprawek może zależeć poparcie lub nie całego projektu przez Posłów.
Czy Panowie Posłowie mają coś przeciwko skróceniu debaty i przejściu do głosowania po upływie 24 godzin od wniesienia PUCh? Niektóre projekty obecnie procedowane mają wiele poprawek, dlatego warto byłoby uchwalić bądź odrzucić nowelizację Regulaminu przed przystąpieniem do głosowań w pozostałych projektach.
(23.04.2018, 19:33:34)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Czy Panowie Posłowie mają coś przeciwko skróceniu debaty i przejściu do głosowania po upływie 24 godzin od wniesienia PUCh? Niektóre projekty obecnie procedowane mają wiele poprawek, dlatego warto byłoby uchwalić bądź odrzucić nowelizację Regulaminu przed przystąpieniem do głosowań w pozostałych projektach.

Jeśli nikt inny się nie wypowiedział wcześniej, to czuję, że pytanie jest skierowane głównie do mnie. Jestem za. Nowelizacja wprowadza jakiś bardziej logiczny porządek obrad.
/-/ Mardred Jakub von Salvepol-Nova Vita
(23.04.2018, 20:18:12)LesterNowowicki napisał(a): Jeśli nikt inny się nie wypowiedział wcześniej, to czuję, że pytanie jest skierowane głównie do mnie.

Do wszystkich. Smile Możliwe, że inni parlamentarzyści odłożyli wypowiedzenie na później i nie chcą skracać debaty.
Zamykamy debatę i przechodzimy do głosowania, którego przedmiotem jest projekt uchwały z posta otwierającego. Głosujemy 48 godzin.

ZA.
Za
/-/ Mardred Jakub von Salvepol-Nova Vita
Ale że bez karty do głosowania? Sad

ZA
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
ZA
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, Wicemarszałek Parlamentu RB, redaktor naczelny gazety "wBialenii", dyrektor Bialeńskiego Ośrodka Badania Opinii Publicznej, Delegat Główny Bialenii przy MUP, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider i Wicelider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na stanowisko prezydenta Republiki Bialeńskiej
Więcej tutaj
@"Aurelio Castiglioni"
Zamykam głosowanie, Parlament przyjął projekt.

(-) T. Krasnodębski

Użytkownicy przeglądający ten wątek: