Projekt nowej ordynacji wyborczej.
(22.11.2014, 20:37:29)Maciej Kamiński link napisał(a): Ktoś zjadł jedno słowo. Wink

Ten staż jak rozumiem ma być nieprzerwany?
Już wypluł... i oczywiście dopisał nieprzerwany bo też zapomniał.

(22.11.2014, 20:37:29)Maciej Kamiński link napisał(a): Bardziej podobał mi się system z losowaniem miejsc... I piszę to pomimo tego, że ta ustawa gwarantuje mi pierwsze miejsce na liście w każdych kolejnych wyborach.
Problem w tym, że tego losowania nikt nie widział - mieliśmy już w przeszłości problemy z faktem, że niektórzy się nie dostali bo mieli dalsze miejsca... chciałem tego uniknąć i zrobić to w sposób jednoznaczny, a staż wydawał się najlogiczniejszy i jest czymś trwałym (nie da się tego naginać - to jasna i czytelna data). Myślałem o kolejności zgłaszania - ale wyścigi do klawiatury są bez sensu - innego kryterium jakoś w sytuacji fora w sieci nie znalazłem. Ale może ktoś ma inne pomysły?

(22.11.2014, 20:43:07)Kristian Iversen link napisał(a): Składa się poprawkę do art. 6:
Cytat:4. Miejsca na liście kandydatów są przydzielane zgodnie z kolejnością alfabetyczną danych osobowych kandydatów.
Bardziej neutralnie.
Tyle, że akurat personalia choć możemy je przecież sami sobie wybrać nie powinny mieć wpływu na miejsce na liście. Nie są one zasługą obywatela - niby dlaczego większe szanse na bycie posłem ma mieć ktoś kto się nazwał Adam Abanowski niż ten, który nazwał siebie Zenonem Żygackim? Staż jest czymś co ma związek jednak z zasługami dla państwa - bo mikronacja istnieje dzięki aktywności obywateli.

Można też staż zastąpić ilością postów czy ilością folwarków (jak ktoś powie, że spamerzy są wśród nas), ale moim zdaniem absurdem jest uzależniać szanse w wyborach od imienia i nazwiska.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt nowej ordynacji wyborczej. - przez Ronon Dex - 22.11.2014, 20:31:37

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości