Świeżość i doświadczenie- prezentacja kandydatury AS
Szanowni Obywatele Republiki!

Po wystąpieniu kandydata na Prezydenta RB Andrzeja Swarzewskiego wypada i mnie zabrać głos, jako osobie desygnowanej na ewentualnego wiceprezydenta.

Pomysł współpracy w taki sposób rodził się już jakiś czas, choć nie spodziewaliśmy, że nastąpi to tak szybko i na skutek dymisji osoby pełniącej urząd prezydencki. Taka opcja prezydentury, ze stałym Wiceprezydentem ma na celu spowodowanie, aby grupy mieszkańców mających różne podejście do działań w Republice Bialeńskiej mogły być reprezentowane we władzach najwyższych państwa. jak zapewne wiecie obaj mamy różne charaktery, a jednocześnie interesuje nas co innego w ramach działalności państwowej.

Daje to możliwość, aby Kancelaria Prezydenta zajmowała się możliwie szeroką działalnością, a jednocześnie pozwoli to unikać sytuacji jak bywała dotychczas, że Prezydent zajmował się bardziej tymi sprawami, które go interesowały - na inne zwracał mniej uwagi i przez to mniej wspierając działających w tych dziedzinach. Ma to zabezpieczyć interesy miłośników narracji, jak i lubujących się w konkretach i "księgowości".

Nie ulega chyba wątpliwości, że obaj jesteśmy osobami aktywnymi - a współpraca w ramach układu prezydent-wiceprezydent spowoduje, że praktycznie zawsze któryś z nas będzie mógł być w miarę szybko na Forum, co poprawi sprawność działania Republiki.

Osobiście mam zamiar skierować swoją uwagę na sprawy, które Andrzeja mniej interesują czyli np. system gospodarczy, współpraca w dziedzinie wojskowości - szczególnie, że obecnie mamy już stosunki dyplomatyczne z państwami, z którymi można takie działania prowadzić czy współpraca w dziedzinie kartografii.

We wspomniany systemie gospodarczym Republiki chciałbym przeprowadzić reformy, które uprościłyby działanie obywateli w ramach gospodarki RB. Pewne pomysły są już w fazie opracowania, bo miały być wprowadzone w ramach dotychczasowej prezydentury... no ale się nie dogadaliśmy. Uważam, że należy uprościć system zależności gospodarczy czyli nie rezygnując z zależności pomiędzy firmami spowodować by obywatel prowadzący działalność gospodarczą miał mniej czynności do wykonania. W tym celu najprawdopodobniej powstanie jedna wielka i państwowa firma energetyczno-paliwowa, która będzie odbierała koszty z obrotów firm i rozsyłała je dalej. Przedsiębiorca miałby przelewać kwotę kosztów tylko w to jedno miejsce i raz na miesiąc płacić podatek. Ograniczy to czasochłonność "księgową" w firmach - dalszą dystrybucję środków przejmie te państwowa firma czyli ciężar przesunie się w kierunku działań pracowników państwowych, upraszczając pracę przedsiębiorcom. Myślę, że to korzystnie wpłynie  na rozwój gospodarczy... będzie prościej.

Mam też pomysły jak uczynić folwarki nie tylko niematerialnym wyróżnieniem za aktywność i zasługi, ale także by mogły łatwo przynosić dochód osobom, które tego będą chciały (nic na przymus)... mam kilka koncepcji, które przedstawię wkrótce po wyborach jeżeli otrzymamy od społeczeństwa RB kredyt zaufania, o który się ubiegamy.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości