Debata przedwyborcza - luty 2014
Cytat:[quote author="Jan Kaniewski"]Skoro nie jest to dla Was tak ważne to czemu chcecie to blokować?
Dobry żart. Czyli od teraz kto będzie głośniej krzyczał, ten będzie miał rację?
Cytat:Pan prezydent mi mówił: Czemu nie krzyczeliście podczas przyjmowania konstytucji? Bo wtedy przyjecie konstytucji była bardzo ważne, z resztą było odczuwalne spoiste "parcie" na to aby "jakąś" konstytucje już mieć.

Nie, żebym coś, ale poseł ma obowiązek głosować zgodnie z własnym sumieniem. Jakbym ja uważał jakiś temat za niesłychanie ważny, a konstytucja byłaby w tej kwestii nie po mojej myśli, to bym jej nie poparł. Chociażby z powodu takiego, że nie chciałbym brać za to odpowiedzialności.

Cytat:My nigdy nie uciekamy od tematów najważniejszych, ale skoro nie będzie dyskusji, będzie to temat tabu i każdy będzie się bał tego dotykać niczym puszki Pandory. I każdemu będzie mówione, że dokonuje zamachu na demokrację albo dosadniej, że to powrót do ciemnogrodu może?
Czy brak dyskusji oznacza, że dany temat jest tematem tabu? Częściej oznacza, że temat ten jest nudny i nie ma sensu o nim rozmawiać. No, a delegalizacja homozwiązków powrotem do ciemnogrodu jest, no niestety.
Cytat: A Pan prezydent próbuje nas wepchnąć w retorykę homofobiczną.
Ja Was nigdzie nie muszę wpychać. Wasz rewizjonizm w stosunku do Konstytucji mówi sam za siebie.[/quote]

Tylko, że to były początki naszej państwowości więc odpowiedzialnym było przyjęcie konstytucji, a ewentualnie w sytuacji ustabilizowania sytuacji dyskusja na temat wspomnianych homozwiązków.

Czyli teraz to Pan prezydent sam siebie wpycha w (idąc tym tokiem rozumowania) w nagonkę na nas. Jako na partię, która ma program, uważa, że trzeba pewne rzeczy w konstytucji zmienić. Czepianie się słów, słówek i stawianie nas na pozycji tych złych o "brunatnej mordzie" i przedstawianie jako ekstremum jest co najmniej niepoważne. Nasze rozwiązania programowe odnośnie konstytucji nie są radykalne. My nie odrzucamy prawa do wolności. Każdy będzie mógł się określić. To jest znacząca różnica. I tej różnicy nie raczy widzieć Pan prezydent.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Debata przedwyborcza - luty 2014 - przez Maciej Kamiński - 26.01.2014, 21:08:48

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości