Debata przedwyborcza - luty 2014
Tylko cały czas, ale Sarmacja ma nas głęboko w poważaniu. Dlatego zamiast ich najpierw uznać powinniśmy zacząć pracować. No przykładowo od dziedziny, która się ja zajmuję. Gospodarka Sarmacka. Czyli jednym, krótkim stwierdzeniem jak nie należy prowadzić polityki gospodarczej. Tam systemy tworzą wielkie latyfundia, których nowym mieszkańcom niezwykle aktywnym trudno po nawet długim czasie dogonić. Czyli jest rozwarstwienie. Druga rzeczą, która "aż kole w oko" jest kwestia gospodarki autorskiej. Tam systemy gospodarcze odchodzą wraz z ludźmi, którzy je tworzą. Tego u nas nie ma jak pierwszego elementu, który opisałem. My wykazujemy się większą znajomością zasad ekonomicznych przez co jesteśmy bynajmniej pod tym względem wyżej. I co do inflacji. Tam występowała. Nikt mi nie wmówi, że w wirtualnych warunkach nie da się wytworzyć inflacji, czy czegoś pochodnego. Bo jeśli drukuje się pieniądz to w odczuciu uczestników życia gospodarczego wyczuwa się brak zaufania do waluty. Nie służy ona wtedy już zdrowej wymianie tylko spekulacjom. Dlatego jestem wielkim przeciwnikiem tworzenia także giełd itp.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Debata przedwyborcza - luty 2014 - przez Maciej Kamiński - 26.01.2014, 21:08:48

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości