02.04.2015, 04:24:20
Przyznam na początku że jestem b. pozytywnie trochę zaskoczony zainteresowanie 
Co do kwestii prawnej - ja uważam że to powinno być uregulowane prawnie, ale wariant umowy społecznej jest możliwy, tyle że wtedy trudno będzie o budowanie samorządów(które są tworami formalnymi) o nieformalne w takim wariancje fyle.
A czemu by nie? Każda fyla miała by a)Dzielnice w stolicy b)Kawałek wyspy Bialeńskieji c)Kawałek Anatolii do rozwinięcia.
A nowi mieszkańcy powinni być "przydzielani" najlepiej do fyl najsłabszych (najmniej aktywnych).

Cytat:Mi się pomysł zasadniczo podoba. Kwestia podziału kraju na niewielkie samorządu była już wielokrotnie dyskutowana. Oprócz tego, razem z rodem von Vincisów proponowaliśmy wzmocnienie roli rodów w życiu społecznym RB. Ale być może fyle rzeczywiście byłyby lepsze, wszakże trudno o tworzenie rodów bez kobiet (z całym szacunkiem dla homoseksualistów).Szczerze mówiąc, to jedną z inspiracji pomysłu na fyle było zjawisko rodów występujących w niektórych mikronacjach.
A jak Pan sądzi, czy powinno to być uregulowane prawnie, czy po prostu odbywałoby się to na zasadzie umowy społecznej?
Co do kwestii prawnej - ja uważam że to powinno być uregulowane prawnie, ale wariant umowy społecznej jest możliwy, tyle że wtedy trudno będzie o budowanie samorządów(które są tworami formalnymi) o nieformalne w takim wariancje fyle.
Cytat:Pomysł jest świetny, mi szczerze odpowiada. Może jeszcze jakiś rejon na Anatolii dla poszczególnej fyli? Sądzę, że powinno to być uregulowane ustawą, nasz ostatni podział działał przecież na zasadzie miast, a nie fyli.
A czemu by nie? Każda fyla miała by a)Dzielnice w stolicy b)Kawałek wyspy Bialeńskieji c)Kawałek Anatolii do rozwinięcia.
Cytat:A jak pomysłodawca widzi kwestię ewentualnego odejśćie z fyli? Nowe losowanie, czy świadomy wybór?Najpierw losowanie + potem możliwość zmiany fyli, ale nie dowolnie tylko powiedzmy co, 2 miesiące licząc od poprzedniej zmiany.
A nowi mieszkańcy powinni być "przydzielani" najlepiej do fyl najsłabszych (najmniej aktywnych).