04.02.2016, 00:21:27
[justify]Wasza Carska Mość,
Wasza Królewska Mość,
Drodzy mieszkańcy samorządów tudzież państw stowarzyszonych,
kilka dni temu, decyzją prezydenta zostałem mianowany ministrem rozwoju regionalnego. Z pewnością mogę się czuć wyróżniony, ba! jestem wdzięczny Jego Eksclencji za zaufanie, jakim mnie obdarował. Doskonalę zdaję sobię sprawę, że otwarłem u prezydenta kredyt zaufania, którego tym razem postaram się nie zmarnować. Oczywiście, co niejednokrotnie podkreślałem podczas wstępnych rozmów z obecnym prezydentem, nie jestem w stanie zagwarantować himalaicznej aktywności, jednakże postaram się wypełniać należycie uprawienia prostego urzędnika państwowego, którym jestem. Rozporządzenie, dotyczące powołania resortów, nakłada na mnie następujące obowiązki:
Pierwszy punkt dotyczy kwestii czysto technicznej, czyli prowadzenia spisów ewidencyjnych każdego regionu. Będę się starał - początkowo po konsultacji z właściwymi przedstawicielami regionów i państw stowarzyszonych - wprowadzić taki spis oraz aktualizować go na bieżąco. Już na danich w dziale mojego resortu pojawi się stosowna lista. Najbardziej istotną częścią mojej kadencji, będzie reaktywacja Rankingu Regionów, czyli inicjatywy, która kwitła jeszcze przed kilkunastoma miesiącami. Tutaj będę chciał przeprowadzić ogólnobialeńskie konsultacje, zwłaszcza z "zarzadcami regionów", dotyczące formuły rankingu. Dotychczas wyglądał on tak:
Jakich zmian moglibyśmy dokonać z formule rankingu? Co może być wystarczającą "marchewką", zachęcającą mieszkańców danego regionu do aktywności? Mam nadzieję, że te kwestie uda nam się rozstrzygnąć podczas małych konsultacji społecznych, do których zapraszam poniżej. Ostatnie, a właściwie to drugie z zdań, nalożonych na mój resort, to prace nad rozwojem samorządów i państw stowarzyszonych. Jak będę interpretował ten - dosyć ogólnie brzmiący - punkt? Primo, będę starał się poprawnie wykonywać obowiązki Princpesa Lahazydii. Secudno, postaram się do przeprowadzenia większej ilości wydarzeń interregionalnych, skupiając się zwłaszcza na ich narracyjnym charakterze. Ich celem będzie zwiększenie i umocnienie płaszczyzny narracyjno-fabularnej poszczególnych regionów bilaeńskich. Mam nadzieję, że uda mi się wprowadzić w zycie kilka projektów, które kwitnął obecnie w mojej głowie. Jednocześniej jestem otwarty na wszelkiej maści wskazówki i rady, dotyczące takowych wydarzeń. Po czecie, chciałbym zmienić nieco formułę Kongresu Regionów, wydaje mi się, że powinien on być zwoływany w większych odstępach czasowych, tak, by jego obrady nie stały się jałowe, tak, jak to miało miejsce swego czasu w Brodrii.
[/justify]
Wasza Królewska Mość,
Drodzy mieszkańcy samorządów tudzież państw stowarzyszonych,
kilka dni temu, decyzją prezydenta zostałem mianowany ministrem rozwoju regionalnego. Z pewnością mogę się czuć wyróżniony, ba! jestem wdzięczny Jego Eksclencji za zaufanie, jakim mnie obdarował. Doskonalę zdaję sobię sprawę, że otwarłem u prezydenta kredyt zaufania, którego tym razem postaram się nie zmarnować. Oczywiście, co niejednokrotnie podkreślałem podczas wstępnych rozmów z obecnym prezydentem, nie jestem w stanie zagwarantować himalaicznej aktywności, jednakże postaram się wypełniać należycie uprawienia prostego urzędnika państwowego, którym jestem. Rozporządzenie, dotyczące powołania resortów, nakłada na mnie następujące obowiązki:
Cytat:a) prowadzenie ewidencji mieszkańców każdego samorządu i państwa stowarzyszonego,
b) prowadzenie prac nad rozwojem samorządów i państw stowarzyszonych,
c) prowadzenie Rankingu Regionów,
Pierwszy punkt dotyczy kwestii czysto technicznej, czyli prowadzenia spisów ewidencyjnych każdego regionu. Będę się starał - początkowo po konsultacji z właściwymi przedstawicielami regionów i państw stowarzyszonych - wprowadzić taki spis oraz aktualizować go na bieżąco. Już na danich w dziale mojego resortu pojawi się stosowna lista. Najbardziej istotną częścią mojej kadencji, będzie reaktywacja Rankingu Regionów, czyli inicjatywy, która kwitła jeszcze przed kilkunastoma miesiącami. Tutaj będę chciał przeprowadzić ogólnobialeńskie konsultacje, zwłaszcza z "zarzadcami regionów", dotyczące formuły rankingu. Dotychczas wyglądał on tak:
Cytat:Art. 1
1. Wprowadza się Ranking Regionów.
2. Ranking Regionów jest comiesięcznym konkursem na najaktywniejszy region.
3. Ranking Regionów jest dokumentem wydawanym przez Ministra Spraw Wewnętrznych.
4. Ranking Regionów zawiera:
a) Wykaz wszystkich regionów, posortowany zgodnie z liczbą punktów rankingowych,
b) Informacje o liczbie przyznanych punktów w ramach szczegółowych kryteriów.
Art. 2
1. Jako regiony rozumie się prowincje Republiki Bialeńskiej oraz Autonomię Jahołdajewszczyzny.
2. Jako mieszkańca regionu rozumie się osobę zamieszkującą daną prowincję od co najmniej miesiąca.
Art. 3
Liczba punktów rankingowych obliczana jest zgodnie z poniższymi regułami:
1. Liczba punktów jest sumą:
a) Liczby mieszkańców regionów, pomnożonej przez 2,
b) Liczby postów napisanych w dziale regionu przez określony okres czasu,
c) Liczby wątków stworzonych w dziale regionu przez określony okres czasu, pomnożonej przez 2.
d) Liczby miejscowości prowincji opisanych przez określony okres czasu, pomnożonej przez 3.
2. Liczba punktów powiększana jest o punkty premiowe:
a) 10 punktów za plan lub mapę każdej z miejscowości w regionie,
b) 5 punktów za herb każdej z miejscowości w regionie,
c) 10 punktów za każdą inicjatywę miejską w której wzięły udział przynajmniej trzy osoby,
d) 5 punktów za każdy wątek opisujący historię regionu,
e) 2 punkty za każdy opisany zabytek wraz z grafiką lub zdjęciem.
Art. 4
Minister Spraw Wewnętrznych, lub osoba przez niego upoważniona, ma obowiązek do aktualizowania Rankingu Regionów co miesiąc.
Art. 5
1. Działy regionów Republiki Bialeńskiej są sortowane według miejsc zajmowanych w Rankingu Miejscowości.
2. Zarządca regionu przy najbliższej okazji ma wypłacaną podwójną pensję.
3. Region zajmujący pierwsze miejsce w rankingu otrzymuje dotację w wysokości 500 środków wymiany na dalsze prowadzenie działalności.
Art. 6
1. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
2. Minister Spraw Wewnętrznych ma obowiązek do opublikowania pierwszego Rankingu Regionów w ciągu 7 dni od wejścia ustawy w życie.
Jakich zmian moglibyśmy dokonać z formule rankingu? Co może być wystarczającą "marchewką", zachęcającą mieszkańców danego regionu do aktywności? Mam nadzieję, że te kwestie uda nam się rozstrzygnąć podczas małych konsultacji społecznych, do których zapraszam poniżej. Ostatnie, a właściwie to drugie z zdań, nalożonych na mój resort, to prace nad rozwojem samorządów i państw stowarzyszonych. Jak będę interpretował ten - dosyć ogólnie brzmiący - punkt? Primo, będę starał się poprawnie wykonywać obowiązki Princpesa Lahazydii. Secudno, postaram się do przeprowadzenia większej ilości wydarzeń interregionalnych, skupiając się zwłaszcza na ich narracyjnym charakterze. Ich celem będzie zwiększenie i umocnienie płaszczyzny narracyjno-fabularnej poszczególnych regionów bilaeńskich. Mam nadzieję, że uda mi się wprowadzić w zycie kilka projektów, które kwitnął obecnie w mojej głowie. Jednocześniej jestem otwarty na wszelkiej maści wskazówki i rady, dotyczące takowych wydarzeń. Po czecie, chciałbym zmienić nieco formułę Kongresu Regionów, wydaje mi się, że powinien on być zwoływany w większych odstępach czasowych, tak, by jego obrady nie stały się jałowe, tak, jak to miało miejsce swego czasu w Brodrii.
[/justify]
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep