Projekt ustawy o sądownictwie
Cytat:Rozumiem zastrzeżenie odnośnie prezydenta, ale dla osób pozostałych w jakim celu? Na tej samej zasadzie dlaczego Szefa Policji, a nie Dowódcy Armii na ten przykład? Policja to nie ma immunitetu nawet w realu... zresztą wojsko też, co najwyżej armia ma osobne sądy wojskowe.
Prezydent też nie potrzebuje. Wiadomo, że po mnie będzie inny Prezydent, ale nie widzę powodu, żeby którykolwiek Prezydent miał mieć specjalne uprawnienia do łamania prawa. Bo co to za Prezydent, który rościłby sobie prawo do szczególnego traktowania?
Cytat:Jest nas niewielu - każdy prawie każdy pełni jakąś funkcję, prawie każdy jest w jakiejś partii (nawiązuję do kwestii ograniczeń w sądzeniu członków takiej czy innej partii) itd. Stosując takie ograniczenia w zasadzie tworzy się zapis prawny w zasadzie niemożliwy do realizacji.
Dokładnie. Prawo powinno być proste. Z rządem, prezydentem i parlamentem mamy prostą ordynację wyborczą, proste przepisy. Nie widzę sensu, żeby sądy komplikować.
Cytat:Proponuję zastosować ograniczenie tylko i wyłącznie do osoby pełniącej funkcję Prezydenta RB. Reszta może być sądzona w "zwykłym trybie".
Jak już musiałoby to być, to proponuję, żeby Prezydent mógł się tego zrzec. Ja bym się zrzekł, nie wiem jak mój następca.
N.N
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt ustawy o sądownictwie - przez MvP - 14.03.2014, 19:01:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości