Projekt ustawy o sądownictwie
Cytat:Jakby ktoś napracował się tworząc partię, pozycję społeczną i polityczną oraz prowadząc skuteczną kampanię w której pokonałby mnie, to już sprawiałoby to, że byłby właściwym człowiekiem na stanowisko Prezydenta. Wink
Nie zgodzę się - bo, choć to ekstremum, to muszę postraszyć formułką "agentura nigdy nie śpi", ewentualnie jeszcze mniej prawdopodobnym nagłym obrażeniem się na RB (przypominam, Prezydent ma dostęp do konta admina).

Cytat:Po pierwsze ustawa żadnego immunitetu NIE przewiduje. Poprostu sprawy dotyczące tych trzech osób rozpatrywała by wyższa instancja sądu (Trybunał Najwyższy) gdyż chce uniknąć dawania Komitetowi władzy niemalże dyktatorskiej.
A dlaczego te osoby mają mieć szczególne traktowanie?

Cytat:SL muszę utworzyć gdyż ostatni artykuł ustawy unieważnia starą ustawę i wszystko co ona wprowadziła, a więc rozwiązuje również dotychczasowy Sąd Ludowy. To będzie teraz kąpletnie inna inwestycja o jedynie zaporzyczonej nazwie.
Nie chcę być złośliwy, ale to wypowiedź z kompletnie inną niż polska ortografią. Poza tym, tą decyzją komplikujesz nam życie (bo skoro stary Sąd likwidujemy, to Prezesa trzeba wybrać od nowa).

Cytat:Co do trybunału to chce stworzyć taka instytucję i ona zostanie w tej ustawie stworzona, ale na jej skłąd kąpletnie nie miałem pomysłu i jestem otwarty na propozycje.
To lepiej chyba było pozostać przy formule poprzedniego Sądu Najwyższego.

Cytat:EDIT: Co do specjalnego traktowania Szefa PK jest ono spowodowane faktem że wraz z tą ustawą staje się on również prokuratorem generalnym.
Yyyyyy... chodzi o oskarżyciela publicznego, tak? Bo jak tak, to jestem prokuratorem generalnym od początku mojej prezesury w Policji.

Cytat:Tylko jeden... Ktoś musi być "ponad wszystkim", być arbitrem i móc reagować na wszystko co się może zdarzyć, na to co jest złe dla państwa i w naszym systemie jest to Prezydent.
A jak będzie na to reagował wbrew prawu, to co? Lepiej kombinować, czy normalnie go osądzić, pozbawić prawa do sprawowania funkcji publicznych i wybrać nowego?
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Projekt ustawy o sądownictwie - przez MvP - 14.03.2014, 19:01:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości