Debata przedwyborcza - marzec 2014
Choć szczerze martwi mnie podejście Krzysztofa do kwestii gospodarczych to mimo wszystko uważam, że są to sprawy ważne. Mówicie tutaj, że (podam przykład) trzeba coś zrobić z kwestiami kulturalnymi. No i ułatwienie działalności podmiotów gospodarczych wpasowuje się jak ulał. Trzeba prawnie "powiązać" gospodarkę z idącymi za nią czynnościami. Inaczej będzie to świat co najmniej dualistyczny i w gruncie rzeczy oderwany i niepotrzebny. Na początku gdy zaczynaliśmy gospodarkę stosować mówiłem, że wartością nie ma być środek wymiany tylko człowiek. Rolą środka wymiany ma być dokonywanie transakcji za prace i dobra. I tego elementu nam jeszcze brakuje. To znaczy idziemy w dobrym kierunku prospołecznym, ale musimy jeszcze nadać wymiar praktyczny gospodarce wiążąc ją po prostu prawnie. Nie zgodzę się teraz z Panem Krzysztofem jeśli chodzi o to, że środki wymiany są bezużyteczne. Przykładowo jeśli by ich Pan nie miał i musiał uregulować grzywnę to najpewniej trafiłby do więzienia. Czyli jednak, jednak kruche podstawy jeszcze, ale są.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości