Co się dotyczy gospdoarki
Szanowni Obywatele!

Jako Minister Gospodarki Republiki Bialeńskiej tej jeszcze zbliżającej się do końca kadencji.

Chcę przede wszystkim powiedzieć, że planowana na najbliższą kadencję Komisja Gospodarcza musi zająć się kwestiami ożywienia gospodarki. Nie wiem jednak na jakiej podstawie oskarża mnie się o "grę" sloganami, populizmem. Czy jesteśmy tak krótkowzroczni, że tylko kopia realowej gospodarki jest jedynie słuszna? Ja to dawno mówiłem, żeby nie imaginować i odrywać naszego świata gospodarczego od czynów. Tak samo uważam oparcie na zasadach służących przede wszystkim NAM - Obywatelom za służenie interesowi narodowemu. Szczerze można szukać, ale to musi być naprawdę masa złej woli żeby obwiniać cały system za zły. To wina takiej formy środka wymiany? Skoro leży to znaczy, że nie ma inwestycji. To, że nie ma inwestycji zaś znaczy, że państwo musi stworzyć formy, które będą zmuszać do inwestowania. Jednak i tym razem mam obawę o to aby nie okazały się oderwaniem od faktycznych działań. Obawiałem się, że podczas różnych modernizacji Bialenii gospodarka będzie tracić na tym, że "ktoś będzie działał nazbyt społecznie" i w ten sposób nie będą dokonywane transakcje gospodarcze. Miałem jednak wiarę, właśnie wiarę w rozwijanie Bialenii, wspieranie rozwoju Bialenii poprzez system gospodarczy i dalej mam. Gospodarka to nie dzieło jednego człowieka, bo choćby miał najszczersze intencje to system ekonomiczny musi służyć obywatelom. Przyszłej Komisji Gospodarczej tego życzę aby te wartości o które zdecydowaliśmy się budować gospodarkę były myślą przewodnią.
Nie daję gwarancji na ciągłą aktywność, ponad to, na ile mam siłę.

(-) Jan Kaniewski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Co się dotyczy gospdoarki - przez Jan Kaniewski - 25.03.2014, 22:25:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek: