Projekt ustawy o sądownictwie - inicjatywa obywatelska
[justify]Czas zatem na opinię Pałacu Prezydenckiego. Jako autor "starej" ustawy powinienem bronić jej rencami i nogami, ale podobnie, jak Eminencja dostrzegam jej luki. Osobiście, jako były sędzia nigdy nie potrzebowałem specjalnych, ustawowych postanowień i zarządzeń, ale jeśli obecny Sędzia Ludowy dostrzega potrzebę ich istnienia i usprawnią one pracę sądu, to nie widzę, problemu, by ich nie wprowadzić. Inne poprawki, służące raczej doprecyzowaniu kwestii proceduralnych też popieram. Szczególnie podoba mi się wprowadzenie instytucji oskarżyciela prywatnego, który może złożyć akt oskarżenia dopiero po dwukrotnej odmowie wykonania tej czynności przez oskarżyciela publicznego. Nie ukrywam, że jednym z celów mojej poprawki z lutego było ukrócenie warcholstwa w sądzie (czyli wykorzystywania sądu do rozgrywek personalnych albo, co gorsza, politycznych), co jednak utrudniło dochodzenia swoich praw pokrzywdzonym (akt oskarżenia może składać tylko oskarżyciel publiczny). Wprowadzenie instytucji oskarżyciela prywatnego jest kompromisem pomiędzy tymi dwoma skrajnymi stanowiskami. Wątpliwości (choć może to za mocne sformułowanie) mam tylko w sprawie tak licznego składu, orzekającego w postępowaniu apelacyjnym. Nie wiem, czy problematyczne nie będzie skompletowanie tak znacznej liczby prawników. Ale to tylko taka łyżeczka dziegciu w beczce miodu. Tę "kropelkę dziegciu" parlamentarzyści mogą wziąć pod uwagę. A poza tym, to nowelizację popieram. [/justify]
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości