Ustawa o Rzeszy Bialeńskiej
Cytat:I tutaj sam nie wiem... Nie chcę mieć (ja czy moi następcy) nadmiernej liczby głosów i narzucać czegokolwiek nadmiernie... Armia liczy obecnie coś około 500 tys. ludzi (zaczynała od ustalonych 200 tys. w początkach 2014), ale potem nam się przez te 2,5 roku rozwinęła i porządnie rozrosła - to proszę się zastanowić jaki powinien być przelicznik. Chociaż pół miliona to jest raptem jedno duże miasto czyli chyba głos D-cy SZ RB nie byłby nadmiernie wysoki - równy zarządcy dużego miasta.

Oj. Moim zamysłem, może niebyt silnie wyartykułowanym, było obliczanie wagi głosów plenipotentów wedle faktycznej (nie narracyjnej!) liczby mieszkańców - inaczej "obszarnicy" nie mieliby praktycznie nic do powiedzenia. Wedle takiej interpretacji, zachowując równowagę głosu D-cy SZ RB z wagą głosu plenipotenta dużego miasta, możemy przyjąć, że będzie on a równa 90 (3 mieszkańców raz 30).

EDIT: Albo możemy zrobić tak, jak pan Maciej powiedział, ja bym optował za liczeniem tylko czynnych żołnierzy. Wówczas D-ca SZ RB będzie miał sporo do powiedzenia na Sejmie Reichu. >Tongue
(—) Alberto Carlos de Médici y Zep

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości