Czy prawo może działać wstecz?
(13.06.2016, 19:00:05)Frederick Hufflepuff link napisał(a):Szkoda, że parlamentarzyści nie widzą zagrożenia, jakie niesie ze sobą przyjęcie ustawy.
W obecnie głosowanym kształcie? Zagrożeniem to ona była w pierwotnej wersji...

Teraz... sprawa zostanie przekazana do Sądu, który musi rozpatrzyć sprawę osób uśmierconych i wydać wyrok dotyczący ich działań. Przecież ten wyrok może być praktycznie podobny w skutkach do stanu obecnego, a i w sumie też raczej trudno mi sobie wyobrazić by sąd pozwolił w przypadku tego trolla (zaśmiecającego złośliwie i wielokrotnie forum) na odpowiadanie z wolnej stopy. Pozostaje liczyć na rozsądek sędziego... Tak jak liczyliśmy (i się nie zawiedliśmy przecież) na rozsądek Macieja dając mu prawo do "uśmiercania" jako elementu działalności Policji.

Oczywiście intencje wnioskodawcy od początku były dość czytelne i budzące wątpliwości... Jednak ta "licencja na zabijanie" też jest dość kontrowersyjna (moim zdaniem w zupełności wystarczy prawo do "zatrzymania" delikwenta do czasu rozprawy - którą nasza Policja przecież ma dalej), a w ogóle "kara śmierci" budzi moje wątpliwości.  W warunkach mikronacji jest w sumie raczej śmieszna, bo ludzie po czasie powracają, "grzechy" bywają odpuszczane itd. - jestem zdania, że powinna być zastąpiona "dożywociem" czy banicją. Trochę śmieszne bywają te "powroty do żywych".

PS. Zgadzam się z twierdzeniem, że mieszanie reala, a już szczególnie polityki realowej do naszych spraw jest wybitnie niesmaczne... Andrzej trochę się nad tym co piszesz zastanów.
[Obrazek: oJmKP26.jpg]   [Obrazek: 7GVD8cn.jpg]

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Czy prawo może działać wstecz? - przez Piotr Pawel I - 13.06.2016, 15:17:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości