Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB
Niestety nie mogę wprowadzać już poprawek, bo projekt jest w poście Hewreta. Ale wydaje mi się, że tak brzmi to trochę lepiej (zmiana kosmetyczna, proszę wybaczyć mojej humanistycznej duszy):

Cytat:12. Żołnierze pozostający w czynnej służbie według posiadanego stopnia wojskowego, a w przypadku równych stopni według stażu w służbie wojskowej.

Co w końcu z pomysłem wotum nieufności? Chyba jako jedyny z Rononem się wypowiedzieliśmy, ale to według mnie dość istotne. Bo wydaje mi się, że wprowadzając tę instytucję i dając możliwość odwołania Ministrów Parlamentowi, doprowadzimy do sztucznego połączenia systemu prezydenckiego i parlamentarnego. Mimo że popieram drobne ograniczenie władzy prezydenckiej (jak np. opiniowanie kandydata na sędziego przez Posłów), to jestem zdecydowanie zwolennikiem systemu prezydenckiego. I jeśli wotum nieufności miałoby zostać wprowadzone, to według mnie trzeba wówczas usunąć urząd Wiceprezydenta, wprowadzić Premiera, a Prezydentowi dać funkcje reprezentatywne. Bo trzeba się zdecydować: albo system prezydencki, albo parlamentarny. Nie mieszajmy.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości