Pogawędki wszelakie (miejsce na OT)
Okresowe wypożyczanie też funkcjonuje (od niedawna), nazywa się to "wolnymi miastami". Lenna służą m. in. temu, żeby zapracowany mieszkaniec mógł wyraźniej odczuć, że na Bialenię składa się także jego wpływ, poprzez jego własny, bezpieczny kawałek ziemi, z którego państwo nie może go wyrugować, póki on sam tak nie zdecyduje, i gdzie może w spokoju realizować swoje pomysły, kiedy na nie już wpadnie. Albo i kiedy wpadnie akurat do kraju, raz na jakiś czas (jak np. Jan von Maikowski). Wielokrotnie zresztą padały zapowiedzi, że na "starość" Bialeńczyk taki a taki ograniczy się do aktywności w swoim lennie.
A mniej więcej równe fragmenty kraju już były przerabiane (komitety się to nazywało), nie wypaliło... Zaś groźbami nigdy nic nie wymuszono. Jeżeli liczymy, że ktoś się zajmie ziemią (a tak czy siak mało jest takich), to stawianie wymagań aktywnościowych raczej odstraszy.
Zresztą, za siebie mogę powiedzieć, że z racji ilości roboty na szczeblu centralnym, chęci na zagospodarowanie mojego małego kawałka pustyni na południe od Bengazi, który jest ze mną od już prawie trzech lat, miewam średnio przez dwa-trzy tygodnie na rok. Czy to grzech wobec pozostałych dwóch milionów kilometrów kwadratowych wolnych połaci gruntu?

I jeszcze tak w ramach pobocznej ciekawostki, ostatnio zrobiłem sobie szacunki demograficzne (żeby oszacować, ile posterunków policji powinno zostać narracyjnie zlokalizowanych i gdzie), i w oparciu o dwie dostępne dane liczbowe i potencjalne czynniki kształtujące przyrost naturalny, wyliczyłem, że mamy katastrofalne przeludnienie (ok. 880 milionów narracyjnych mieszkańców na ten moment - co oznacza gęstość zaludnienia porównywalną z realową Andorą, przy ok. 5% powierzchni niezdatnych do zamieszkania), także proletariuszy z całą pewnością nie zabraknie (szczególnie, że obszary przemysłowe są najliczniej zaludnione), i niebawem gdzieś (zapewne najpierw w Omerze) wybuchną masowe protesty.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - przez Bajtuś - 14.08.2016, 20:12:40
RE: Księgowość BAK - przez Ferdynand Dugosz - 13.05.2018, 21:43:34

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości