Uwagi ogólne + projekt zmiany Ordynacji
Również chciałbym zgłosić dwie poprawki.

Pierwsza:

Cytat:3. Kadencja nowo wybranego Prezydenta Republiki Bialeńskiej rozpoczyna się z chwilą wygłoszenia przysięgi do Obywateli w miejscu publicznym w brzmieniu:

"Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, wedle najlepszego zrozumienia i zgodnie z sumieniem, rzetelnie pracować dla dobra Narodów Bialenii, praw demokratycznych Republiki święcie przestrzegać, godności Narodów i Państwa strzec niezachwianie, sprawiedliwość względnie wszystkich bez różnicy obywateli za pierwszą mieć sobie cnotę, obowiązkom urzędu i służby poświęcić się niepodzielnie", do którego można dołączyć formułę religijną.

Bo wydaje mi się, że ta przysięga przed Parlament jest zbędna, skoro można przed wszystkimi i byłoby to chyba nawet ładniejszym gestem. Zresztą nawet Andrzej tak stwierdził, tak mi się wydaje.

Druga:

Cytat:Niniejszą ustawę w zgodzie z art. 3. ust. 3. Ustawy o Biuletynie Ustaw uznaje się za obowiązującą od momentu ogłoszenia przez Marszałka Parlamentu w formie obwieszczenia wyników wyborów prezydenckich przeprowadzonych w dniach 1 października 2016 - 3 października 2016.

Wydaje mi się, że bez tego prawo nie działałoby wstecz, a taka poprawka obejmie przysięgę Andrzeja.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości