19.10.2016, 19:10:30
(15.10.2016, 20:08:06)Jan Kaniewski link napisał(a): Celem moim nie było unicestwienie państwowości Bialeńskiej sensu strice tylko dążenie do jej moralnej odnowy, co z pewnością nie znajdzie umocowania w regulacjach prawnych Republiki Bialeńskiej, mówiących o stanie wyższej konieczności w celu ochrony dobra publicznego.Chodzi, jak się domyślam, o ten fragment KK:
Artykuł 11.
Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone nie przedstawia wartości oczywiście większej niż dobro ratowane.
Umówmy się jednak, żadne dobro podlegające ochronie prawa nie było na tyle zagrożone, żeby ogłaszać odnowienie dawnej państwowości albo zbrojną partyzantkę, że już nie wspomnę o formalnie niekaralnym włażeniu do Sądu i wydawaniu wyroków.
Cytat:Deklaracja odnowienia Regencji Wolnego Wolnogradu nie powinno zostać poczytane jako próba dążenia do oderwania od Republiki Bialeńskiej jej terytoriów, gdyż nic nie zostało określone co do konkretnych terytoriów, co jest poparciem mojej tezy o dążeniu do odnowy, ale całej państwowości bialeńskiej.A jak przepraszam bardzo nazywa się stolica Republiki Bialeńskiej? Konstytucja, art. 5, p. 4?
Cytat:Regencja Wolnego Wolnogradu stała się więc niejako ruchem, ale bez separatyzmów terytorialnych, ale raczej by rzec, separatyzmu ideowego, przywrócenia tego, co było naszym fundamentem.Gdyby to się nazywało "Ruch Odnowy Regencji Wolnego Wolnogradu", to bym nic z tym nie zrobił. Jednakowoż, było inaczej.
Cytat:Sama natomiast Regencja Wolnego Wolnogradu jest jedną z państwowości poprzedzających Republikę Bialeńską i znajdujących się na wyspie Bialenii. Nasza historiografia także odwołuje się do Regencji Wolnego Wolnogradu jako poprzednika, a w stosunku do Republiki Bialeńskiej jako jej sukcesora. Proszę o tym pamiętać.No właśnie. Republika Bialeńska jest sukcesorem - tak więc odnawianie w jej miejscu poprzednika działa wybitnie na niekorzyść oskarżonego.
Cytat:Kolejną kwestią, która tu stanie jest określenie co do "powołania" Wolnogradzkiej Armii Obywatelskiej, co także zostało zinterpretowane przez wnoszącego akt jako próba podważenia bialeńskiego porządku prawnego. Mogę tutaj przez analogię do akapitu nr. 1. powiedzieć, że to nadinterpretacja i mogę porównać to do chęci stworzenia czegoś na kształt stowarzyszenia, ruchu odtwarzającego jedną z filarowych instytucji Regencji Wolnego Wolnogradu w kontekście historycznym, a nie do bieżących celów politycznych.Ja natomiast bym chciał per analogiam przytoczyć przykład innego, bardzo podobnego tworu, który za partyzantkę (potem terrorystów) jak najbardziej uznany został, mianowicie Tygrysy Spirkina. "Zbrojne ramiona partii" są, wedle powyższego rozumowania, dozwolone, ale tylko wtedy, kiedy oficjalnie to "komórki/przedsiębiorstwa ochroniarskie", niekorzystające w nazwie ze słowa "armia" (opieram się na tej próbie kontynuowania tradycji wymienionej wcześniej grupy). Jedyne armie w tym kraju to SZ RB, SZ państw stowarzyszonych, i posiadające tu bazę w ramach sojuszu SZ NUPIA.
Cytat:hciałem po prostu naszym mieszkańcom przypomnieć o istniejącej historycznie tego typu państwowości, a moją "winą" jest formuła w jakiej to zrobiłem.W największym skrócie - tak, dokładnie.
Cytat:Czy Bialenia jest dalej umiłowanym krajem wolności i azylem ją miłujących?No jest. Dlatego stawiamy się, gdy ktoś chce siłą coś narzucić, nawet jeżeli to coś odpowiedniego i potrzebnego.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.