Projekt odblokowania Sądu II
Wysoka Izbo,

Ponieważ mój poprzedni projekt okazał się fiaskiem niezgodnym z konstytucją, zgłaszam kolejny - Sąd musi w końcu zacząć funkcjonować.

Tym razem proponuję ograniczenie niepołączalności funkcji Ławnika, co powinno zachęcić o wiele więcej osób do aktywnego członkostwa.

Przy okazji zwróciłem uwagę, że żadna z ustaw nie reguluje niepołączalności stanowiska Sędziego z innymi stanowiskami (albo po prostu nic o tym nie znalazłem), co jest według mnie absolutnie niedorzeczne i zgłaszam w tej kwestii poprawkę.

WYCOFANY PROJEKT
[spoiler]
Cytat:
[Obrazek: 75_23_01_16_11_33_49.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIE
z dnia ... 2016 r.

Artykuł 1.

Art. 6a. ust. 8. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

Cytat:8. Prezydent, Wiceprezydent, Sędzia Ludowy oraz Policjanci Policji Krajowej nie mogą pełnić funkcji Ławnika.

Artykuł 2.

Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.

Poprawka:

Cytat:Artykuł 1a.

Art. 4. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

Cytat:Artykuł 4.

Sędzią Ludowym może zostać osoba:

a) posiadająca obywatelstwo bialeńskie;

b) posiadająca nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny;

c) posiadająca co najmniej tytuł magistra net. prawa lub która zdała egzamin państwowy z wiedzy o materialnym i formalnym prawie karnym, cywilnym, konstytucyjnym i administracyjnym, zorganizowanej przez uczelnię wyższą działającą na obszarze Republiki Bialeńskiej na zlecenie Prezydenta lub Rządu przed powołaniem na funkcję sędziego,

d) niepełniąca funkcji: Prezydenta, Wiceprezydenta, Ministra, pracownika administracji rządowej, Posła, Policjanta Policji Krajowej, Ławnika.
[/spoiler]

Otwieram 48-godzinną debatę, przy okazji upoważniam do zabrania głosu sędziego Alberta - byłbym wdzięczny, gdybyś wyraził swoje zdanie o projekcie, Albercie.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

Wiadomości w tym wątku
Projekt odblokowania Sądu II - przez Tadeusz Krasnodębski - 24.10.2016, 22:25:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości