18.11.2016, 09:23:51
Cytat:Kiedy do mnie przemawia człowiek tak wielkimi słowami, że przestrzeganie prawa jest podstawą każdej cywilizacji, to krew jasna mnie zalewa. Istotą zdrowej cywilizacji jest to, iż znajdują się w niej jednostki, które prawo przestrzegają, tacy, co je zmieniają, tacy, co je egzekwują oraz tacy, co te prawo świadomie bądź nieświadomie łamią z różnych powodów.W zdrowej cywilizacji osoby, które prawo łamią nieświadomie się resocjalizuje, zaś wobec osób, które łamią je świadomie i uporczywie stosuje się rozmaite sankcje. Ja uważam, że wystarczającą sankcją byłoby niepodawanie ręki osobie, która ma w zwyczaju znieważanie wszystkich o innych poglądach, jednakże bialeński prawodawca zdecydował inaczej.
Cytat:Zatem, Pan Prezydent jest typowym nazistą, faszystą i komuchem w jednym, co daje typowego socjalucha na obecne czasy z racji tego, że jednocześnie Pan się bezmyślnie dostosowuje do prawa stanowionego, uważa je za słuszne i nakłania wszystkich do jego przestrzegania. Ponadto, Pan Prezydent lubi wchodzić pomiędzy młot a kowadło zakładając dwie sprzeczne ze sobą wersje, co daje wynik masochisty na stołku prezydenckim o ogromnym poczuciu bezradności. Pan, Panie Prezydencie, tu nie rządzi. Jesteś tylko bezmyślną kukłą.Cóż, oczywiście może mieć Pan takie zdanie. Ja jednak chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz. Jeżeli chce się uczestniczyć w jakiejś społeczności i ma się możliwość współtworzenia jej zasad, to naturalnym jest akceptowanie ich. Z częścią z nich się zgadzam, z częścią zdecydowanie nie, aczkolwiek w Bialenii suwerenem jest Naród, a nie ja sam w sobie.
O jakich dwóch sprzecznych ze sobą wersjach Pan mówi? To, że jestem w stanie zrozumieć racje obu stron nie jest masochizmem, lecz empatią. Niech Pan zauważy, że ja nie występuję przeciwko Panu, a pomimo tego obraża mnie Pan, nazywa nazistą, bezmyślną kukłą. Ja się za bezmyślną kukłę nie uważam, ale też nie ma sensu udawać, że jestem tu jakimś panem i władcą. Sprawuję władzę w pewnym zakresie, obecnie w zakresie władzy wykonawczej i bynajmniej nie czuję się bezradny. Moja prezydentura przynosi widoczne efekty, które niektórym się podobają, a niektórym nie.
Cytat:Masz rację. Maciej jest czymś gorszym niż psychopatą. Masz z nim umowę, tylko bezczelnie kłamiesz mi prosto w twarz. Wystarczy mi ustawa o policji. Musisz jej przestrzegać jako prezydent tego kraju i zmuszać innych, aby uznawali Macieja jako policjanta wraz z jego odchyłami psychicznymi.
A dlaczego uważasz, że ja się nie interesowałem, co się tu działo, jak mnie tu nie było? Czyżbyś znowu zakładał na wstępie, że ja grać nie potrafię, a Ty grasz najlepiej ze wszystkich? Wiem, że walczyłeś o lepsze jutro jak większość politykierów to robi w tym nędznym mikroświecie, tylko jak się jest za długo politykiem, to bardzo często ludziom odpierdala i zaczynają rozporządzać innymi co mają robić i jak się zachowywać wg jakiś tam ich wyimaginowanych norm. Obecnie to się dzieje na ziemiach wszystkich już mikronacji, które jeszcze ustały na powierzchni.
Jesteś tu, bo stałeś się nimi. Przeszedłeś swoistą metamorfozę, a ja się jakoś nie zmieniam i wciąż za mną nie przepadają, bo nie zależy mi na ludziach-chorągiewkach.
Wciąż utrzymuję, że nie mam z nim umowy. Ustawy o policji oczywiście przestrzegam, ale co złego w niej widzisz? Ja nikogo do niczego zmuszać nie muszę, ponieważ prezydent nie należy do aparatury przymusu, jak np. Policji i Sąd.
Ja nikogo nie zmuszam do przestrzegania jakichś wyimaginowanych norm. Cenię sobie różnorodność i wykazuję się dużą tolerancją dla różnego rodzaju zachowań, których nie popieram. Jednakże jeżeli ktoś swoją działalność w Bialenii opiera na świadomym łamaniu zasad, obrażaniu wszystkich wokoło, to jaka powinnaś być reakcja? Mamy przyjąć taką osobę z otwartymi ramionami i podziękować za to, że nazywa nas kurwami?
Ja jakoś nie widzę, żebym się szczególnie zmienił, aczkolwiek pewna metamorfoza zachodzi w każdym pod wpływem jego działalności. Statyczne są tylko osoby uwiązane ideologią, które nie chcą poznawać świata, a jedynie zajmują się tłumaczeniem go według własnych okularów zniekształcających rzeczywistość. Pan chce widzieć wszędzie w mikroświecie nazistów i kurwy bez zasad, więc jakakolwiek nie byłaby rzeczywistość - będzie Pan widział odbicie własnych oczekiwań.
Pozdrawiam.