Nowa Konstytucja
Moje poprawki:

Cytat:1. Izba Reprezentantów wybierana jest, jeśli liczba obywateli Królestwa Hasselandu przekroczy 14. Izba składa się z co najmniej 3 deputowanych, a ich liczba wzrasta wraz ze wzrostem liczby obywateli. Liczbę deputowanych określa ordynacja wyborcza.

Proponuję zejście do 15 - od tego momentu IR mogłaby już działać.
C.d. liczby deputowanych wydaje mi się, że w projekcie jest trochę przekomplikowane.

Cytat:art. 33 [Senat]
Senatorami są wszyscy szlachcice Królestwa Hasselandu, przy czym książętą dysponują 4 głosami, diukowie i markizowie - 3 głosami, hrabiowie i baronowie - 2 głosami, a pozostała szlachta po 1 głosie. Senatowi przewodniczy Lord Szambelan.

Oto mój autorski pomysł, który dopuszcza do Senatu wszystkich szlachciców, wprowadzając równocześnie głosy ważone. Dlaczego tak? Moim zdaniem, akurat Senat, który jest organem doradczym Króla, mógłby składać się z osób zasłużonych, ale ci najbardziej zasłużeni mogliby mieć więcej głosów.

Cytat:2. Izba Reprezentantów oraz Zgromadzenie Obywateli przyjmują ustawy zwykłą większością głosów. nie.

Czy ten wymóg c.d wszystkich aktywnych obywateli ma sens? Proponuję zmianę jw.

Cytat:8. Każdemu zapewnia się prawo do rozwijania się i samodoskonalenia przy wsparciu Królestwa.

Co do reszty - brak zastrzeżeń.
Eddard Noqtern - Król-Senior Królestwa Hasselandu, IX Prezydent Republiki Bialeńskiej
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nowa Konstytucja - przez Piotr Pawel I - 01.11.2016, 22:15:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości