"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie.
Cytat:Artykuł 1.

1. Niniejsza ustawa reguluje kwestie związane z nadaniami ziemskimi, tytułami szlacheckimi oraz majątkami lennymi w Republice Bialeńskiej.

2.  Prezydent Republiki Bialeńskiej ma możliwość nadawania osobom fizycznym folwarków.

3. Folwarkiem w rozumieniu niniejszej ustawy jest niematerialny wyraz osobistego uznania za zasługi dla Republiki Bialeńskiej.

4. Nadawanie folwarków odbywa się poprzez wydanie stosownego postanowienia. Wszystkie folwarki nadane przed XX stycznia 2017 r. uznaje się za nadane ważnie.

5. Nadanie ma charakter dożywotniej, niezbywalnej na rzecz innych osób fizycznych dzierżawy.

Ad. 1.3 i 1.5

1) Nie można zawrzeć umowy dzierżawy rzeczy lub prawa nie przynoszącego pożytków. Zatem trzeba się zdecydować albo "niematerialny wyraz osobistego uznania za zasługi" albo dzierżawa.

2) "[...] niezbywalnej na rzecz innych osób fizycznych" - a na rzecz osób prawnych już tak?

Dalej: 

Art. 4 ust. 5:

Cytat:5. Wniosek może zostać odrzucony, jeżeli proponowany obszar zostanie uznany za zajmujący zbyt dużą powierzchnię.

Zbyt duża uznaniowość. To trzeba określić precyzyjniej albo dojdzie do nadużyć. 

Art. 5 ust. 2:

Cytat:2. Wniosek taki musi zawierać identyczne informacje, co wniosek o nadanie pierwszego majątku lennego.

Takie same, czyli co tę samą nazwę i lokalizację? No chyba nie. Wink Trzeba to zmienić. Np. tak: "Wniosek określony w ustępie pierwszym niniejszego artykułu powinien spełniać warunki określone w art. 4 ustępach od 3 do 5 niniejszej ustawy."

Ponadto projekt (znów) operuje zwrotami niejasnymi lub kolokwialnymi. Jest tego tyle, że nie mam czasu wszystkiego tutaj wypunktować. Zrobię to, gdy będzie procedowany we właściwym trybie.

I jeszcze słów kilka o projekcie ustawy o szlachcicach aktywnych.

Cytat:d) aktywnie rozwija swój majątek lenny bądź swoje wolne miasto, co należy rozumieć jako systematyczne publikowanie w nim co najmniej 5 postów miesięcznie,
e) aktywnie uczestniczy w życiu Rzeszy Bialeńskiej poprzez składanie wizyt w innych majątkach lennych bądź wolnych miastach, co należy rozumieć jako opublikowanie co najmniej 2 postów w majątkach lennych lub wolnych miastach innych osób w ciągu ostatniego miesiąca,

Wybitnie absurdalne wymogi, jak zresztą każde wymagającej określonej liczby postów w określonym miejscu. Analogicznie należy żądać, by posłowie do ZL publikowali co najmniej 3 projekty miesięcznie i pisali np. po 5 postów w każdej debacie parlamentarnej, by ich uznać za "deputowanych aktywnych". Nie chce mi się nawet nad tym dalej rozwodzić. Zobaczycie jakie tego będą skutki - i na pewno zwiększenie ilości "merytorycznych" (ciekawe co to dokładnie znaczy? A prawo, przypominam, musi spełniać warunek określoności) postów nie będzie do nich należeć.

Cytat:2. Zmian w niniejszej ustawie dokonuje Zgromadzenie Ludowe.

To jest superfluum. Może i nieszkodliwy nadmiar, ale jednak nadmiar. Takie coś raczej pokazuje, że ustawodawca nie ufa lub nie zna prawa, które stanowi. Skoro Konstytucja określa, że to ZL przyjmuje taką ustawę, to z tego wprost wynika, że to ZL też ją zmienia. Żadne dodatkowe regulowanie w ustawie nie jest już potrzebne.
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem
Odpowiedź za odpowiedzią
Lubię was nawet czasem, wiecie?

Krążą jednak opowieści
Eminencja pewien mówią jest ich źródłem
Dzień sądu nadchodzi!
Yyy zapytacie 
Czego on znowu chce
Ech zostawcie dziwaka
Jednak zostałem
Stąd teraz siedzę
Kreśląc pierdolety 
I dopasowując je do liter mojego nazwiska
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 03.02.2016, 19:50:02
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 09.04.2016, 18:18:03
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 20.04.2016, 21:20:27
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 11.06.2016, 14:24:33
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 02.07.2016, 06:36:45
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 04.07.2016, 20:57:49
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 19.07.2016, 09:40:09
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 29.10.2016, 21:46:37
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 12.12.2016, 14:06:58
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 12.12.2016, 15:30:06
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 04.01.2017, 19:09:49
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Karol Medycejski - 07.01.2017, 00:23:55
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 26.01.2017, 22:13:22
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 18.02.2017, 22:19:51
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - przez Bajtuś - 18.02.2017, 23:16:22
RE: Przysięgi, rezygnacje, wybory Marszałka, ogłoszenia - przez Bajtuś - 20.03.2017, 14:13:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości