Pogawędki wszelakie (miejsce na OT)
Widzicie, i znów zmusiliście mnie do zabrania głosu w kwestii jakichś prawniczych pierdoletów. Ale to już ostatni raz.

Przede wszystkim sposób formatowania to nie jest w ogóle istotna, z punktu widzenia prawa, rzecz. Dopóki formatowanie nie wpływa na treść przepisów, preambuły, tytuły, numerację etc. to obojętnie jaka ona będzie.

Teraz a propos drugiej kwestii. Jeżeli projekt ustawy o zmianie konstytucji lub projekt nowej konstytucji został wniesiony do parlamentu pod rządami ustawy regulującej poprawne zasady legislacji i projekt ten narusza przepisy tej ustawy, to marszałek może go "odrzucić" (wyjątkowo niefortunne sformułowanie w tej ustawie, lepiej brzmiałoby: "odmówić poddania go pod obrady" lub cokolwiek innego w tym guście, ale to na marginesie). Bowiem sam projekt (nawet ustawy zasadniczej) nie ma przecież mocy obowiązującej i musi być uchwalony zgodnie z obowiązującą procedurą. Tak samo jest w realu. Nieco inną sprawą byłoby gdyby projekt nowej konstytucji lub projekt ustawy zmieniającej konstytucję zawierał przepis, który wyłączałby skuteczność przepisów ustawy o BU wobec projektów ustaw o zmianie konstytucji lub projektów konstytucji. Wówczas przepisy tej ustawy nie byłyby stosowane wobec kolejnych projektów złożonych po wejściu w życie konstytucji lub ustawy o zmianie konstytucji, która regulowałaby wyłączenie stosowania rzeczonej ustawy o BU do takich projektów. No ale byłby to oczywiście skutek pro futuro, czyli ten projekt to regulujący podlegałby reżimowi ustawy o BU.

Natomiast inną sprawą jest czy jeżeli konstytucja, pod rządami której proceduje się projekt jej zmiany lub projekt nowej konstytucji, zawiera procedurę jej zmiany, to procedura ta ma charakter numerus clausus (czyli katalogu zamkniętego) czy też nie. Nie podejmę się jednak odpowiedzi na to pytanie, bo żaden ze mnie ekspert.

W każdym razie, tutaj w ogóle spieracie się o jakieś durne formatowanie, które nawet nie jest przedmiotem regulacji ustawy o BU, bo ta reguluje sposób redagowania przepisów a nie formatowanie tekstu aktu normatywnego. Dlatego, proszę, skończcie. I {EDIT} nie {/EDiT} angażujcie mnie już w spory dotyczące prawa. A najlepiej w żadne spory.
Jego Operacyjność
(-) Linux
[Obrazek: 11668799_hhh.PNG]

-------

"Ten człowiek jest gorszy niż Pietrow i Prezerwatyw Tradycja Radziecki!"
~ Szymon Uchatsok, myląc Medycejskiego z Kucełem

"Kretyn i słoik, który pewnie się na warszawiaka stylizuje"
~ Mój adorator

-------

Miałem w sumie wypisać się z Bialenii
A jednak coś spowodowało, że zostałem
Raz za razem