05.06.2017, 09:41:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2017, 09:43:29 przez Tadeusz Krasnodębski.)
(04.06.2017, 21:34:38)Maciej Kamiński napisał(a): W zgodzie z zasadami techniki prawodawczej, sugeruję zostawienie przepisów karnych kodeksowi karnemu, a z części zasadniczej powyższego projektu uczynienie ordynacji podatkowej, jak to było planowane.
Czy jest sens? Poza zwykłym przepisem karnym "kto dopuszcza się, podlega karze", mamy też rozwiązania dotyczące np. oskarżyciela publicznego. To wymagałoby nowelizacji kilku artykułów KK, a może i ustawy o Policji Krajowej. Dlatego świadomie zawarłem te przepisy tutaj i świadomie zaprojektowałem kodeks, a nie szeregową ustawę.
(04.06.2017, 21:37:37)Bajtuś napisał(a): Strasznie zabójcze te czynsze... 5% kwoty dopuszczonej do obiegu ZaskoczenieZaskoczenieZaskoczenie??
Załóżmy że kwota dopuszczona to 100 000,00 BLN to czynsz 5000 ?
Lepiej zapisać, że kwota wolna od podatku, czynsz i kwota podatku ustalana jest przez rozporządzenie np raz na 2 miesiące.
Przeliczałem wszystko na dwóch kwotach - na 25.000 BLN w Skarbie Państwa i właśnie 100.000 BLN. I stwierdziłem, że takie progi będą odpowiednio proporcjonalne do wartości pieniądza i bogactwa mieszkańców. Bo jeśli WKNF ustali przykładowo te 25k jako bialeny w obiegu, to kwota wolna od podatku, a więc i czynsz za meldunek, wynosić będzie 1250 BLN. Podatek dochodowy - 2500 BLN (10%) od przychodu.
To nie są wartości kosmiczne, biorąc pod uwagę, że wynagrodzenia czasem się łączą, a zarabia praktycznie każdy, bo praktycznie każdy pełni jakąś funkcję. Poza tym, na razie nie ma za bardzo na co wydawać pieniędzy. A Skarb Państwa nie może zbankrutować. Dlatego jestem zdania, że 5% i 10% to jak najbardziej optymalne kwoty.
Myślę, że z konkretnym ustaleniem tych procentów trzeba będzie poczekać, aż z @"Maciej Kamiński" i @"Hewret Faradobus" wyliczymy, ile wpłacić do Skarbu Państwa. Najwyżej zgłosi się jakąś poprawkę. Bo na razie wciąż polegamy na wyliczeniach niepopartych rzeczywistością.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski