PU - Kodeks Podatkowy
Nagroda to uznanie czyjegoś wkładu w rozwój Bialenii. Nie powinna moim zdaniem pociągać za sobą konsekwencji w postaci podatku, skoro jest uhonorowaniem oddania danej osoby. Stąd propozycja, aby nie podlegała opodatkowaniu.

(05.06.2017, 16:12:31)Hewret Faradobus napisał(a): Ogólnie znowu jakiś chory przepis, że wszystko Prezydent robi

A to już mamy nawet w ustawie o WKNF, że Prezydent daje dofinansowania i nagrody.
Bo to jednak głowa państwa i taki przywilej powinien się należeć, według mnie, w pierwszej kolejności jemu. Tak jak folwarki i odznaczenia. Nie próbujmy na siłę decentralizować władzy. Mamy system prezydencki, a nagrody i dofinansowania nie są w żaden sposób uciążliwe.

(05.06.2017, 16:12:31)Hewret Faradobus napisał(a): W art. 17/art. 18 ukarałbym inaczej.
Zakaz sprawowania funkcji publicznych, tj. bycia posłem, prezydentem, Lwem, etc.
Uwierzcie mi, w Bialenii to mocna kara. Oczko

Art. 6 proponowanej ustawy już to reguluje. ^^

(05.06.2017, 16:12:31)Hewret Faradobus napisał(a): A co z kontami ujemnymi oraz odsetkami od niepłacenia podatków?

Odsetki super, ale debety proponuję wyłączyć. Tak jak w rzeczywistości, nie zapłacisz za bułkę, jeśli nie masz pieniędzy (no chyba że debet na karcie, ale to już chyba za dużo niepotrzebnych komplikacji w naszym systemie). Nie potrzebujemy ujemnych wartości.

Co do ustawy budżetowej, to w warunkach mikronacyjnych nie ma ona moim zdaniem sensu. U nas nie ma potrzeby planowana budżetu i kontrolowania jego wykonania. Pozostawmy to rozporządzeniom lub ustawie, jak w moich poprawkach. Uważam, że trochę przekombinowałeś.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PU - Kodeks Podatkowy - przez Tadeusz Krasnodębski - 04.06.2017, 21:23:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości