16.06.2017, 00:48:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.06.2017, 23:56:44 przez Maciej Kamiński.)
Marszałku,
Wysoka Izbo.
W związku z objęciem przeze mnie funkcji rektora, chciałbym prosić szanownych Posłów o pochylenie się nad moim projektem zmian w ustawie dot. szkolnictwa wyższego. Ma ona celu usprawnienie zaplanowanych przeze mnie reform.
Zmiany zakładają:
- sprecyzowanie sposobu nadawania tytułów zawodowych i stopnia naukowego (zarządzenie rektorskie),
- odebranie Rektorowi prawa samowolnej zmiany Statutu i przekazanie Senatowi kompetencji do jego uchwalania i zmieniania,
- nadawanie tytułów zawodowych i stopnia naukowego w oparciu o zasady ustalone przez uczelnie, a nie, tak jest teraz - po skończonych studiach (ma to związek z moim planem, aby nie bawić się w egzaminowanie, tylko raczej nadawać magistra czy doktora w oparciu o projekty, prace, generalnie coś, co będzie miało korzystny wpływ na Bialenię - to właśnie będą te ustalone przez UB zasady),
- umożliwienie Senatowi składanie do Prezydenta RB wniosków o uhonorowanie kogoś tytułem profesora z równoczesnym pozostawieniem Prezydentowi możliwości nadawania go z własnej inicjatywy,
- ustawowe wprowadzenie Senatu, aby miał jakieś umocowanie,
- przepisy dot. wejścia w życie skomplikowane, ponieważ jestem aktualnie jedynym pracownikiem uczelni i zanim powstanie Senat, muszę zmienić Statut - jeśli wszystkie przepisy wejdą w życie równocześnie, to będę jedynym członkiem Senatu i ta zmiana Statutu byłaby komiczna.
Wysoka Izbo.
W związku z objęciem przeze mnie funkcji rektora, chciałbym prosić szanownych Posłów o pochylenie się nad moim projektem zmian w ustawie dot. szkolnictwa wyższego. Ma ona celu usprawnienie zaplanowanych przeze mnie reform.
Zmiany zakładają:
- sprecyzowanie sposobu nadawania tytułów zawodowych i stopnia naukowego (zarządzenie rektorskie),
- odebranie Rektorowi prawa samowolnej zmiany Statutu i przekazanie Senatowi kompetencji do jego uchwalania i zmieniania,
- nadawanie tytułów zawodowych i stopnia naukowego w oparciu o zasady ustalone przez uczelnie, a nie, tak jest teraz - po skończonych studiach (ma to związek z moim planem, aby nie bawić się w egzaminowanie, tylko raczej nadawać magistra czy doktora w oparciu o projekty, prace, generalnie coś, co będzie miało korzystny wpływ na Bialenię - to właśnie będą te ustalone przez UB zasady),
- umożliwienie Senatowi składanie do Prezydenta RB wniosków o uhonorowanie kogoś tytułem profesora z równoczesnym pozostawieniem Prezydentowi możliwości nadawania go z własnej inicjatywy,
- ustawowe wprowadzenie Senatu, aby miał jakieś umocowanie,
- przepisy dot. wejścia w życie skomplikowane, ponieważ jestem aktualnie jedynym pracownikiem uczelni i zanim powstanie Senat, muszę zmienić Statut - jeśli wszystkie przepisy wejdą w życie równocześnie, to będę jedynym członkiem Senatu i ta zmiana Statutu byłaby komiczna.
Cytat:
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SYSTEMIE SZKOLNICTWA WYŻSZEGOz dn. xx 2017 r.
Artykuł 1.
Niniejsza ustawa ma na celu zmianę przepisów ustawy o systemie szkolnictwa wyższego z dn. 6 lutego 2017 r.
Artykuł 2.
Art. 1 ust. 2 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:
Cytat:Uniwersytet Bialeński jest uprawniony do nadawania tytułów zawodowych oraz stopnia naukowego. Nadawane są one przez Rektora w drodze zarządzenia.
Artykuł 3.
Art. 2 ust. 2 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:
Cytat:Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego jest uprawniony do nadawania Uniwersytetowi aktów prawa wewnętrznego w drodze zarządzeń, o ile nie dotyczą one spraw zastrzeżonych dla Senatu Uniwersytetu Bialeńskiego.
Artykuł 4.
Art. 3 ust. 2 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:
Cytat:Tytuł zawodowy inżyniera netowego przyznają uczelnie wyższe w oparciu o ustalone przez siebie zasady.
Artykuł 5.
Art. 3 ust. 3 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:
Cytat:Tytuł zawodowy magistra netowego przyznają uczelnie wyższe w oparciu o ustalone przez siebie zasady.
Artykuł 6.
Art. 4 ust. 2 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:
Cytat:Stopień naukowy doktora przyznają uczelnie wyższe magistrom lub inżynierom w oparciu o ustalone przez siebie zasady.
Artykuł 7.
Art. 5 ust. 2 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:
Cytat:Tytuł naukowy profesora netowego przyznaje Prezydent Republiki Bialeńskiej doktorom netowym w uznaniu dorobku naukowego z własnej inicjatywy lub na wniosek Senatu Uniwersytetu Bialeńskiego.
Artykuł 8.
Do wzmiankowanej ustawy dopisuje się artykuł 2a w brzmieniu:
Cytat:Artykuł 2a.
1. Senat Uniwersytetu Bialeńskiego jest organem Uniwersytetu uprawnionym do podejmowania uchwał oraz mającym wyłączne prawo dokonywania zmian w Statucie Uniwersytetu i jego uchwalania.
2. Szczegółowe zasady funkcjonowania Senatu, jego skład i uprawnienia określa Statut Uniwersytetu Bialeńskiego.
Artykuł 9.
Niniejsza ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

![[Obrazek: ?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png]](https://images.weserv.nl/?url=i.imgur.com%2FvdUQ0qe.png)