Wolnomularstwo
Powiem szczerze, niewiele się zmieniło odkąd udałem się na przydługi urlop od mikronacji. Zaskakująco niewiele.

Wobec ogólnego zastoju, przewidywalności i nihil novi sub sole jakie nastało na Bialeńskiej trawie (bo przecież już dawno ziemię zarosła) proponuję pewny powrót do starych, jakże chwalebnych tradycji. Mianowicie - Bialeński Związek Wolnomularstwa. Dla wszelkich świeżaków, do których niewątpliwie zaliczam ludzi z +- dwuletnim stażem, wypada nieco rozjaśnić sytuację. 

W dniach kiedy trawa była niewątpliwie zieleńsza, konflikt z Sarmacją się zaogniał, żyw był Al-Rajn, Republika Bialeńska się dopiero próbowała ustabilizować w mikroświecie. Jako próbę ożywienia sytuacji (bywało, że i wtedy już skotniasłej) powołano Bialeński Związek Wolnomularstwa. Jego dalsze dzieje są co najmniej interesujące - jego tajna gałąź rozwojowa "Micronatti" poniekąd wprowadziła Rotrię w stan anarchii po śmierci (jeśli mnie pamięć nie myli) Leona II, czy też miała istotny (powiedzmy) wpływ na wojnę domową (o ile nie była to wojna klonów) w Agurii.

Organizacja wprowadzała dużo świeżości, torpedowała plany polityki zagranicznej i wewnętrznej. I mam wrażenie, że tego nam właśnie teraz potrzeba.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Wolnomularstwo - przez Konstanty Jerzy Michalski - 29.06.2017, 22:14:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości