PU o zmianie Kodeksu Karnego
Wysoka Izbo,

Jakiś czas temu na Krzykopudełku rozgorzała dyskusja odnośnie biegu przedawnienia. Okazało się, że jest ono dość nieprecyzyjne m.in. w kwestii przestępstw ciągłych czy wnoszenia aktu oskarżenia. W związku z tym chciałbym przedłożyć Wysokiej Izbie projekt ustawy nowelizującej Kodeks Karny.

Jeśli chodzi o pierwszą zmianę, do tej pory wyróżnialiśmy 3 terminy przedawnienia (36 tygodni, 24 tygodnie, 12 tygodni) w zależności od wagi przestępstwa. Jestem zdania, że tego typu rozróżnienie jest niepotrzebne zważywszy na znikomą ilość popełnianych przestępstw. Zamiast w ten sposób utrudniać i komplikować prawo, proponuję wprowadzenie jednego terminu dla wszystkich rodzajów przestępstw - myślę, że powinniśmy wypośrodkować i proponuję opcję 24 tygodni.

Kolejna proponowana zmiana precyzuje, od jakiego momentu rozpoczyna się bieg przedawnienie - czyli od momentu popełnienia przestępstwa. Ponadto reguluje, jak to wygląda w przypadku przestępstw ciągłych. Do tej pory nigdzie ani jedna, ani druga kwestia nie była określona.

Następnie proponuję, aby bieg przedawnienia ulegał wstrzymaniu w momencie wniesienia aktu oskarżenia do Sądu Ludowego. Będzie to zapobiegać sytuacjom, kiedy sprawa przyjęta na wokandę zostaje umorzona, bo przestępstwo znienacka przedawniło się podczas jej trwania (mieliśmy już raz taką sytuację).

Przepis o niemożności wykonania kary pozostawiłem w dotychczasowych brzmieniu.

Jeśli chodzi o proponowany art. 40b - myślę, że powinniśmy uregulować kwestię łapówek, skoro mamy system finansowy, a żaden przepis o przyjmowaniu korzyści majątkowych nie mówi. Ponadto uważam korupcję za przestępstwo na tyle godne potępienia, aby stosowanie środków karnych było obligatoryjne. Artykułowi nadałem numer 40b, ponieważ już 40a dotyczy spraw finansowych - myślę, że te przestępstwa powinny leżeć "obok siebie", będzie wygodniej. Uważam, że warto załatwić kwestię łapówek przy okazji nowelizacji.

Debata 48 godzin.

PROJEKT WYCOFANY - PROJEKT WŁAŚCIWY W POŚCIE POSŁA PAOLA DE MEDICI[spoiler]
Cytat:
[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._33_49.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY - KODEKSU KARNEGO
z dnia xx 2017 roku

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy - Kodeksu Karnego z dn. 25 lipca 2016 r. z późniejszą zmianą.

Artykuł 2.

Art. 31 wzmiankowanej ustawy otrzymuje brzmienie:

Cytat:Artykuł 31.

1. Przedawnienie karalności przestępstwa następuje z upływem dwudziestu czterech tygodni od momentu jego popełnienia.

2. Za moment popełnienia przestępstwa ciągłego, to jest przestępstwa, którego popełnienie rozłożone jest w czasie, uznaje się moment ustania znamion popełnianego przestępstwa.

3. Bieg przedawnienia ulega wstrzymaniu w momencie wniesienia aktu oskarżenia. Nie jest możliwe przedawnienie się przestępstwa w czasie trwania postępowania sądowego.

4. Nie można wykonać kary, jeżeli od uprawomocnienia się wyroku skazującego minęły dwadzieścia cztery miesiące.

Artykuł 3.

1. Po artykule 40a wzmiankowanej ustawy dopisuje się artykuł 40b w brzmieniu:

Cytat:Artykuł 40b.

1. Kto udziela albo obiecuje udzielić korzyści majątkowej lub osobistej w związku z pełnieniem funkcji publicznej, podlega karze pozbawienia wolności do dwunastu tygodni.

2. Kto przyjmuje korzyść majątkową lub osobistą w związku z pełnieniem funkcji publicznej, podlega karze pozbawienia wolności do dwunastu tygodni.

2. Do art. 42 wzmiankowanej ustawy dopisuje się ustęp 3 w brzmieniu:

Cytat:3. Za przestępstwa stypizowane w artykule 40b., sąd obligatoryjnie orzeka środki karne przepadku majątku sprawcy oraz pozbawienia praw publicznych.

Artykuł 4.

1. Niniejsza ustawa wchodzi w życie po upływie 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.

2. Wobec przestępstw popełnionych przed momentem wejścia w życie niniejszej ustawy, przepisy niniejszej ustawy nie mają zastosowania.
[/spoiler]
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski

Wiadomości w tym wątku
PU o zmianie Kodeksu Karnego - przez Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017, 20:00:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości