Bialen wreszcie ma rzeczywiście być coś warty - wizja nowej gospodarki
Information 
Ten wątek jest moją odpowiedzią na kampanię wyborczą kandydata na Prezydenta Republiki Bialeńskiej @"Taddeo Lorenzo de Medici y Zep" i podkreśleniem wizji nowej gospodarki. Wybierzmy przyszłość!

O pomyśle na gospodarkę od prawnej strony...

Kandydat na Prezydenta Republiki Bialeńskiej, jakim jest Taddeo, w swoim programie wyborczym zawarł dosyć obszerną część o mnie, a właściwie o moich, naszych planach dotyczących gospodarki bialeńskiej. I tak jak wspomniał, dosyć ważnym elementem jest stworzenie ustawy o Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, która pozwoli na szersze działanie w sferze gospodarczej. Obecnie ustawa zawiera głównie zasady działania oraz zadania WKNF. Wstępny projekt, o którym rozmawiałem z Taddeo, miał być kompleksową ustawą - łączącą dawną Bialeńską Izbę Wymiany (której zadania i tak aktualnie pełni WKNF) oraz inne ustawy finansowe. Po długich przemyśleniach na temat sposobu rozkręcenia naszej gospodarki doszedłem do wniosku, że należy na chwilę obecną zrezygnować z tak rozbudowanej ustawy i jedynie stworzyć ustawę pozwalającą działać Komisji i dającej jej odpowiednie kompetencje, by mogła realizować plan gospodarczy. O samej gospodarce powinna zostać stworzona oddzielna ustawa lub jeszcze dalej w przyszłości np. Kodeks Gospodarczy, który jednocześnie realizowałby prawo dotyczące Komisji, gospodarki i wszelkich innych, pokrewnych spraw. Ponieważ rozwój gospodarki musi odbywać się stopniowo, nie można stworzyć jednorazowo pełnowartościowej ustawy, głównie dlatego, że jedne założenia będą się udawały i rozwijały, inne się nie przyjmą i będzie trzeba je zamieniać innymi, co łatwiej będzie się odbywało w postaci rozporządzeń Komisji aniżeli ustaw Zgromadzenia Ludowego chociażby z samego punktu legislacyjnego. Moją propozycją na rozwiązanie tego problemu jest właśnie tworzenie oddzielnych rozporządzeń, po czym po udanej transformacji (niczym tej przeprowadzanej w Polsce) połączenie wszystkiego w jedną, spójną i logiczną całość przykładowo pod postacią wyżej wymienionego Kodeksu Gospodarczego.

Pora na główne założenia "nowej" gospodarki...

Po zakończeniu części prawnej strony (powołanie pozostałych członków WKNF, udoskonalenie ustawy) najwyższa pora przejść do bezpośredniego zajęcia się gospodarką. Na pierwszy rzut idą: przedsiębiorstwa - aktualizacja istniejących; wynagrodzenia - Bialeńczycy w końcu muszą za coś żyć!; denominacja bialenów i uzupełnienie braku środków; wprowadzenie możliwości wymiany walut innych państw w kantorach, a odbywałoby się to na mocy utworzonych traktatów; stworzenie prawnej strony podstaw gospodarki - o przedsiębiorstwach, niezbędnych podatkach, opłatach oraz pozostałych zarobkach, a także wiele innych aspektów niezbędnych do funkcjonowania gospodarki.

Drodzy Obywatele - wyborcy, kilka słów na koniec ode mnie: nie jestem w stanie zagwarantować natychmiastowego rozwoju gospodarki. Wpływ na to będzie miała nie tylko Komisja ze swoim tokiem prac, ale również Wy, Drodzy Obywatele, którzy zaczniecie na co dzień doświadczać wprowadzanych zmian i niezbędna będzie Wasza pomoc w tworzeniu gospodarki - poprzez czynny udział w jej funkcjonowaniu, a bialen wreszcie ma rzeczywiście być coś warty. Jako wisienkę na torcie, a może nawet czeresienkę - jak kto woli, proponuję powstanie giełdy papierów wartościowych oraz gier hazardowych. Jednak aby mogły one działać, gospodarka musi chcieć pracować, inaczej nagrody nie będzie. Wink

Jeżeli po przeczytaniu koncepcji gospodarczej nasuną się jakieś pytania, chętnie na nie odpowiem i wyjaśnię, jeżeli będzie potrzeba.
mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti 

Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Bialen wreszcie ma rzeczywiście być coś warty - wizja nowej gospodarki - przez Antoni Kacper Burbon-Conti - 09.11.2017, 21:35:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek: