Projekt ustawy Kodeks Gospodarczy
Cytat:Podatek leśny - jeśli posiadłość będzie wchodziła na łono natury, to trzeba będzie za to zapłacić.
Solenne irytacje spowodowane zakutym łbem leśniczego mam w wystarczająco dużej dawce w realu. Nie przenoś ich do wirtuala, proszę.

Cytat:Podatek od nieruchomości - Bialeńczycy będą posiadali posiadłości, a skoro to zostanie wprowadzone, to nie obędzie się bez podatku.
Nigdy nie udawało się rozliczać naszego narodu z posiadanych budynków i gruntów.

Cytat:Chciałem to ująć jak najbardziej zrozumiale. Jeżeli byłbyś tak miły i zaproponował brzmienie tego ustępu bardziej prawniczo, byłbym wdzięczny.
Po prostu "podatki mogą być liniowe lub progresywne". Wprowadzanie dodatkowych podziałów, i to jeszcze nieuszczegółowionych, kole zwyczajnie w oczy (kwestia spójności).

Cytat:Co do związków, również proszę o jakąś propozycję.
"Przepisy dotyczące fundacji stosuje się również w odniesieniu do związków wyznaniowych".

Cytat:Z pewnością takie rozwiązanie ułatwiłoby cały proces, ale wtedy ustawa (a w sumie już rozporządzenie) nie byłoby kontrolowane przez ZL.
A dlaczego miałoby być? Przecież po to ZL wybiera komisarzy, żeby nie zajmować się szczególnie mocno gospodarką w codziennej praktyce.

Cytat:Ad. 2. Zapis w ustawie się znajduje, ponieważ Komisarzowi powinna przysługiwać taka kompetencja. I uważam, że trzeba rozbudować prawo karne oraz cywile w stronę gospodarki, ponieważ jest znikome, więc wystarczy nadrobić zaległości.
Uwaga, zabrzmi teraz jak w rozmowie ze studentem prawa:
[spoiler][Obrazek: latest?cb=20130723214536]
Przepis. Zapisy są w testamentach albo umowach międzynarodowych.[/spoiler]

A w temacie - w takim wypadku zamiast wymieniać przykłady, lepiej po prostu wskazać "jeśli Wysoki Komisarz stwierdzi naruszenie przepisów Kodeksu Karnego w kwestiach gospodarczych, zobowiązany jest do powiadomienia właściwych ku temu organów ścigania." czy coś w ten deseń.

Cytat:Ad. 2. Ustęp żywcem przepisany z obowiązującej ustawy o WKNF.
Cóż, uściślając: zgodny jest on z obecną konstą, ale z zaprojektowaną przez Tadzia nową, którą też planujemy przepchnąć - już nie, bo ona władzę wykonawczą ogranicza do tego, co jest powoływane stosownym rozporządzeniem konduktora. Po co nam na dzień dobry sprzeczności?

Cytat:Ad. 1. Bezpośrednio chodzi o nieaktywność jako nielogowanie się na forum przez okres dłuższy niż 6 miesięcy. Podmienić?
Podmień.

Cytat:Ad. 3. Jakoś nie widzę tutaj tej niegramatyczności (może dlatego, że ja jestem tego autorem Szeroki uśmiech).
Ja bym wpisał raczej "w uzasadnionych przypadkach Wysoki Komisarz może ustalić limit środków przechowywanych jednorazowo na koncie bądź przekazywanych w jednym przelewie". Obecna forma jest zbyt potoczna i uproszczona.

Co do reszty kwestii - temat ze swojej strony uważam za wyczerpany i czekam na opinie pozostałych.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości