Projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji Krajowej
Wysoka Izbo,

Muszę stwierdzić, że jestem przeciwny temu projektowi z kilku powodów. Po pierwsze od dawna jestem zwolennikiem tego, aby tylko Prezydentowi przysługiwało prawo nadawania odznaczeń - zwracałem na to uwagę już podczas bodajże pierwszej kadencji Ametysta. Wydaje mi się, że Prezes Policji Krajowej ma inne formy honorowania swoich funkcjonariuszy, jak choćby system awansów - mamy rozbudowane stopnie, a w rzeczywistości nikt nigdy nie wspina się po drabince policyjnej. Byłbym raczej zwolennikiem korzystania z tego sposobu nagradzania zasłużonych Policjantów.

Moje stanowisko wiążę się również z procedowaną obecnie Konstytucją. W razie jej przyjęcia w referendum mam poważne wątpliwości, czy ustawa w brzmieniu uwzględniającym poprawkę Iwana byłaby w ogóle z ustawą zasadniczą zgodna. Jak stanowi potencjalnie nowa Konsta, Prezydent ma prawo nadawania folwarków i odznaczeń. Nie ma tam co prawda wyrazu "wyłącznie", ale przywilej ten stoi zdanie w zdanie obok takich prerogatyw, jak zwierzchnictwo nad siłami zbrojnymi czy urzędnikami państwowymi. Jeśli w nowym systemie prawnym pozwolilibyśmy zwykłej ustawie przenosić konstytucyjne przywileje głowy państwa na inne organy, to równie dobrze władzę nad administracją rządową czy armią moglibyśmy nadać innym organom. Doprowadziłoby to do zmiany ustroju państwa z prezydenckiego na jakikolwiek inny bez zmiany Konstytucji.

Warto też wstrzymać się na razie z nowelizacją ustawy o odznaczeniach z powodu przygotowywanego przez Macieja projektu większej zmiany wprowadzającej czwarty i piąty stopień odznaczeń. Wtedy moglibyśmy przemyśleć kwestię ewentualnego orderu w koncepcji Iwana. Poza tym, będziemy wówczas wiedzieć, czy nowa ustawa zasadnicza została przyjęta. Zniknie więc gdybanie o potencjalnej niezgodności z Konstytucją - wystarczyłoby przecież skierowanie sprawy do Sądu w celu zbadania tej zgodności.

Całkiem osobiście dodam jeszcze, że bardzo podoba mi się baretka z czapeczką. <3

Podsumowując, apeluję do Posłów o nieprzyjmowanie niniejszej nowelizacji, ewentualnie o złożenie poprawki umożliwiającej Prezesowi składanie do Prezydenta wniosków o odznaczenie funkcjonariuszy, ale niepozwalającej samemu ich nagradzać orderem państwowym.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości