PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego
Wysoka Izbo, 
Szanowny Marszałku,

przedstawiam projekt ustawy o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego. Niniejszy projekt jest dopełnieniem uchwalonego ostatnio Kodeksu Gospodarczego. Człowiek bywa omylny i przytrafiło się to również mi podczas pisania wspomnianej przed chwilą ustawy - pisząc postanowienia końcowe, zapomniałem dodać ustęp o Uniwersytecie Bialeńskim, tak jak to zrobiłem w przypadku Policji Krajowej i Sił Zbrojnych. Mój błąd wyszedł podczas kompletowania rozporządzenia nt. wynagrodzeń pracowników instytucji państwowych, którego projekt miał się dzisiaj pojawić w Komisji. Miał się pojawić dzisiaj, ponieważ zależy mi na uchwaleniu rozporządzenia przed 1 stycznia, bowiem wówczas ma się rozpocząć pierwszy okres rozliczeniowy (traf chciał, że jest to poniedziałek i początek miesiąca, a w dodatku roku).
Ponadto obowiązująca w chwili obecnej ustawa zakłada, że wysokość wynagrodzeń uchwala Senat Uniwersytetu Bialeńskiego, zaś WKNF musi zaakceptować w rozporządzeniu proponowaną wysokość zarobków, więc idąc drogą minimalizmu, proponuję, aby, tak jak w przypadku wszystkich instytucji państwowych, wysokość wynagrodzeń pracowników uniwersytetu ustalała Komisja.
Uważam, że proponowana przeze mnie drobna zmiana jest na tyle mało istotna, że Wysoka Izba zdąży się nią zająć jeszcze przed początkiem roku 2018.

Cytat:
[Obrazek: ?url=spolecznosc.bialenia.org.pl%2Fgalle..._33_49.png]

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SYSTEMIE SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
z dnia xx grudnia 2017 r.

Artykuł 1.

Niniejsza ustawa ma na celu zmianę Ustawy o systemie szkolnictwa wyższego z dnia 6 lutego 2017 r. z późniejszymi zmianami.

Artykuł 2.

Artykuł 2a ust. 3 wzmiankowanej ustawy zyskuje brzmienie:

Cytat:3. Wysokość wynagrodzeń pracowników uczelni ustala Wysoka Komisja Nadzoru Finansowego.

Artykuł 3.

Zobowiązuje się Wysoką Komisję Nadzoru Finansowego do niezwłocznego ustalenia wysokości wynagrodzeń pracowników uczelni.

Artykuł 4. 

Ustawa wchodzi w życie w momencie opublikowania.
mgr net. Antoni Kacper Burbon-Conti 

Magister net. ekonomii, członek Krajowej Rady Informatycznej, były: 21. Prezydent Republiki Bialeńskiej, Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Wysoki Komisarz Nadzoru Finansowego, członek Wysokiej Komisji Nadzoru Finansowego, minister właściwy ds. wewnętrznych oraz minister właściwy ds. wewnętrznych i administracji, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Państwie Kościelnym Rotria, Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, Marszałek Bialenii, Mentor Instytutu Wsparcia Nowicjuszy, Pracownik naukowy Uniwersytetu Bialeńskiego.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - przez Antoni Kacper Burbon-Conti - 26.12.2017, 18:05:36

Użytkownicy przeglądający ten wątek: