PUS o niepołączalności urzędów, stanowisk i funkcji
Jeśli już coś takiego ma przejść, proponuję w art. 4 dopisać ustęp 2 w brzmieniu:

Cytat:2. W sytuacji, kiedy Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej dokańcza kadencję Prezydenta w razie opróżnienia urzędu bądź tymczasowo wykonuje obowiązki Prezydenta przez okres przekraczający 3 tygodnie, zabrania mu się równoległego sprawowania funkcji Posła Parlamentu Republiki Bialeńskiej.

Dzięki temu rozwiązaniu zachowany zostanie rozdział władzy ustawodawczej i wykonawczej, a jednocześnie Wiceprezydent nie będzie musiał zrzekać się mandatu, jeśli obowiązki będzie wykonywał tylko przez parę dni z uwagi na krótką nieobecność głowy państwa. Myślę, że absencja ponad trzytygodniowa jest na tyle długa, żeby wprowadzić w tej sytuacji niepołączalność.

Choć osobiście nie jestem w ogóle za tym, żeby VP mógł być Posłem, ale nie będę utrudniał i wetował, pozostawiając do decyzji Zgromadzeniu. Jedyne, o co ślicznie proszę, to żeby Maciej dodał do swojej poprawki ten fragment, jaki proponuję wyżej.

Na zakończenie jeszcze chciałbym zwrócić uwagę Wysokiej Izby na immunitet, jakim - w myśl nowej Konstytucji - chronieni będą Prezydent i Wiceprezydent. Zgodę na postawienie w stan oskarżenia któregokolwiek z tej dwójki wyrażać będzie Parlament. I to też jest przesłanka ku temu, żeby Wice nie był członkiem ciała ustawodawczego. Tym bardziej, że postawienie w stan oskarżenia wymaga większości kwalifikowanej - a jej osiągnięcie w obecności samego zainteresowanego wśród Posłów może być utrudnione.

Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze Trybunał Sprawiedliwości, gdzie Wiceprezydent jest - zaraz po Prezydencie - potencjalnym przewodniczącym, który w oparciu o ustalenia Parlamentu wydawałby wyrok...
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości