04.01.2018, 22:07:43
(04.01.2018, 18:32:56)Hewret von Thorn napisał(a):Panie Herwercie, to może ja się wypowiem(04.01.2018, 17:37:56)Norbert Byfyj napisał(a): Natomiast ratyfikacja miała miejsce już wcześniej
Okej, tylko czy w mikronacjach rozróżniamy ratyfikację od zatwierdzenia aktu prawnego? Przynajmniej w Bialenii nie ma tego odróżnienia. W Bialenii i w Suderlandzie praktykuje się, że najpierw jest podpisanie dokumentu, a następnie ratyfikacja (np: w Księstwie Sarmacji jest na odwrót). W przypadku Bialenii ratyfikacja jest (była) dokonywana poprzez uchwałę Parlamentu, publikowaną w postaci zaakceptowanego traktatu w Biuletynie Ustaw, a tym samym zatwierdzana w momencie publikacji tej uchwały. Niestety w Suderlandzie nie jestem obecnie w stanie ocenić tej procedury.

W Suderlandzie niestety nie ma aktu prawnego regulującego kiedy ustawa zaczyna obowiązywać, dlatego jest to zawsze dopisywane jako ostatni punkt ustawy. Np. "Ustawa uzyskuje moc prawną w chwili podpisania przez Prezydenta", albo "Ustawa uzyskuje moc prawną tydzień po opublikowaniu" itp. Tak właściwie to dzięki panu to zauważyłem, także na następnej sesji senatu wniosę o poprawkę do konstytucji regulującą to.
Apropos tej rozbieżności w dacie opublikowania i podpisania traktatu, tamten okres był dla nas burzliwy, wystarczy przeczytać ten artykuł na micropedii: http://micropedia.wikia.com/wiki/Zamach_...derlandzie
Także można sobie wyobrazić ile roboty było z powodu nagłej zmiany ustroju, dlatego traktat niestety "zaginął w akcji" i został opublikowany nieco później. Ale chyba nie ma teraz znaczenia, kiedy uzyskał on moc prawną, skoro teraz ją ma, prawda?