25.04.2018, 18:26:52
Zgoda co do poprawki 1,2, 3 i 5 posła @"Severino Castiglioni".
Art. 7 jest bardzo problematyczny. Zgadzam się z posłem @"Severino Castiglioni" , że przesłanka powinna ustąpić. Z drugiej strony rozwiązanie wnioskodawcy jest bardzo jasne co do interpretacji. Moja propozycja to:
Czekam na krytykę w tym zakresie.
Jestem za wykreśleniem art. 14 i 15. Art. 13 wyczerpuje temat.
Jestem także za wykreśleniem art. 10 a co za tym idzie art. 16. Art. 9 oddaje prezydentowi wszystkie uprawnienia, zatem zgodnie z konstytucją może wydawać akty z mocą ustawy, rozporządzenia itd. Jedynie treść art. 10 pkt. 2 znajduje uzasadnienie, jednak ująłbym to w następującej formie:
Art. 7 jest bardzo problematyczny. Zgadzam się z posłem @"Severino Castiglioni" , że przesłanka powinna ustąpić. Z drugiej strony rozwiązanie wnioskodawcy jest bardzo jasne co do interpretacji. Moja propozycja to:
Cytat:Zmiana brzmienia art. 4 na:
Stan nadzwyczajny wprowadzony może zostać przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej na mocy postanowienia popartego przez Parlament Republiki Bialeńskiej stosowną uchwałą przyjętą kwalifikowaną większością głosów w którym określi przesłankę lub datę zakończenia.
Z jednoczesną zmianą art. 7 na:
Stan nadzwyczajny kończy się w dniu oznaczonym lub wraz z ustaniem przesłanki określonych w postanowieniu o jego wyprowadzeniu.
Czekam na krytykę w tym zakresie.
Jestem za wykreśleniem art. 14 i 15. Art. 13 wyczerpuje temat.
Jestem także za wykreśleniem art. 10 a co za tym idzie art. 16. Art. 9 oddaje prezydentowi wszystkie uprawnienia, zatem zgodnie z konstytucją może wydawać akty z mocą ustawy, rozporządzenia itd. Jedynie treść art. 10 pkt. 2 znajduje uzasadnienie, jednak ująłbym to w następującej formie:
Cytat:Artykuł ...
Parlament Republiki Bialeńskiej po zakończeniu stanu nadzwyczajnego rozpoczyna debatę nad uchyleniem każdego aktu prawnego o mocy ustawy lub ustawy specjalnej wydanych przez Prezydenta.
/-/ Mardred Jakub von Salvepol-Nova Vita