26.04.2018, 20:26:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2018, 20:26:36 przez Tadeusz Krasnodębski.)
(23.04.2018, 09:42:09)Severino Castiglioni napisał(a): Art. 2 do skreślenia - nie posiada on żadnej mocy kreacyjnej, to że jest to ustawa specjalna wynika z odpowiedniego przepisu Konstytucji.
Podobny artykuł istnieje też w innych aktach normatywnych, więc mimo wszystko optuję za jego pozostawieniem, aby zachować jakąś jednolitość wśród ustaw specjalnych i zapobiec chaosowi.
(23.04.2018, 09:42:09)Severino Castiglioni napisał(a): Art. 3 do skreślenia - również nie wnosi on nic, stanowi o takim banale, że stan nadzwyczajny może zostać ustanowiony w razie spełnienia przesłanek. Przecież jest to oczywiste.
Naniosę tę zmianę.
(23.04.2018, 09:42:09)Severino Castiglioni napisał(a): Art. 5 wprowadza dość niebezpieczny wyjątek od reguły. Jest dość niejasny. Trzeba uściślić np. że Prezydent może bez zgody Parlamentu, jeżeli ten w ciągu 7 dni od złożenia wniosku nie wypowie się w jego sprawie.
Może niejasno go sformułowałem. Generalnie chodziło o to, że Prezydent nie potrzebuje zgody Parlamentu wyłącznie wówczas, jeśli nie ma prawnej możliwości jej uzyskania - na przykład nie ma kworum, nie ma kto prowadzić obrad albo Parlament nie istnieje.
(23.04.2018, 09:42:09)Severino Castiglioni napisał(a): Skoro żałoba narodowa nie jest stanem nadzwyczajnym to wywalamy regulacje z tej ustawy do zwykłej.
Okej, naniosę.
(23.04.2018, 09:42:09)Severino Castiglioni napisał(a): Zmiana nazwy ustawy - trzeba dodać, że jest też o zmianie Konstytucji.
Jestem przeciw. Nazwa ustawy wskazuje, co można w niej odnaleźć. Całość projektu dotyczy stanów wyjątkowych - zmiana ustawy zasadniczej jest jedynie przepisem przejściowym. Nie widzę potrzeby dopisywania tego do nazwy, bo wprowadzi niepotrzebny chaos, a i nigdy nie było to w podobnych sytuacjach praktykowane.
(25.04.2018, 18:26:52)LesterNowowicki napisał(a): Art. 7 jest bardzo problematyczny. Zgadzam się z posłem @Severino Castiglioni , że przesłanka powinna ustąpić. Z drugiej strony rozwiązanie wnioskodawcy jest bardzo jasne co do interpretacji. Moja propozycja to:
Naniosę poprawkę.
(25.04.2018, 18:26:52)LesterNowowicki napisał(a): Jestem za wykreśleniem art. 14 i 15. Art. 13 wyczerpuje temat.
Stan wyjątkowy z art. 13 i stan wojenny z art. 14 to dwie zupełnie odmienne rzeczy, a zatem jestem przeciw wykreślaniu 14, bo 13 nie wyczerpuje tematu. Art. 15, zgodnie z zapowiedzią i sugestią Posła Castiglioni, usunę.
(25.04.2018, 18:26:52)LesterNowowicki napisał(a): Jestem także za wykreśleniem art. 10 a co za tym idzie art. 16. Art. 9 oddaje prezydentowi wszystkie uprawnienia, zatem zgodnie z konstytucją może wydawać akty z mocą ustawy, rozporządzenia itd. Jedynie treść art. 10 pkt. 2 znajduje uzasadnienie, jednak ująłbym to w następującej formie:
Prezydent nie może wydawać ustawy, bo ustawa jest aktem prawodawczym legislatywy.
Poprawki naniosę przed głosowaniem. Jeśli dyskusja zamilknie, przejdziemy do decydowania w sprawie poprawek.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski