Projekt uchwały dot. uznania mikronacji
WYCOFANY PROJEKT
Cytat:
[Obrazek: vdUQ0qe.png]

UCHWAŁA WS. UZNANIA REPUBLIKI SQAVII
XX grudnia 2016 r.

Artykuł 1.

Uznaje się się państwowość Republiki Sqavii.

Artykuł 2.

Uchwała wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej ogłoszenia.

Szanowny Marszałku,
Drodzy Posłowie!

Republika Sqavii ( http://sqavia.cba.pl/ ) to mikronacja, z którą niedawno udało nam się skontaktować. Stawiała swe kroki na Facebooku, ale zauważając, że nie jest to dobry pomysł, przeniosła się na forum.
O ile dobrze sprawdziłem (a chyba dobrze), Sqavia spełnia nasze wymogi co do uznania jej za mikronację. Nic więc nie stoi  na przeszkodzie, aby ją uznać. Poza tym, ta uchwała Parlamentu pozwoli na późniejsze nawiązanie stosunków dyplomatycznych. A po co robić sobie wrogów, skoro można mieć przyjaciół - stąd moja propozycja uznania państwowości tej młodej republiki.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski
Z tymże proponowana uchwała nie ma podstawy prawnej.

Listę państw uznawanych prowadzisz minister ds. zagranicznych lub prezydent. Natomiast traktat uznaniowy można podpisać niezależnie od ustawy o kryteriach uznawania innych mikronacji.
dr net. prawa, prof. nadzw. UB
[Obrazek: fmg07.jpg]

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
(04.12.2016, 23:51:19)Hewret Faradobus napisał(a): Listę państw uznawanych prowadzisz minister ds. zagranicznych lub prezydent. Natomiast traktat uznaniowy można podpisać niezależnie od ustawy o kryteriach uznawania innych mikronacji.

Na tę listę można też wpisać mikronację po przegłosowaniu uchwały uznającej przez Parlament. Chyba że się mylę? Ale wydawało mi się, że tak to było z innymi państwami.
Kiedyś coś takiego było, bo nie było przepisów w tej sprawie: https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-2268.html

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości
Wiem, czytałem tę ustawę.
Cóż, w takim razie wybaczcie zamieszanie, projekt wycofuję. Źle zrozumiałem tę kwestię.
A swoją drogą, w takim razie istnienie tej ustawy nie ma sensu, bo międzynarodowe umowy stoją w hierarchii wyżej od niej, więc można nawiązać stosunki nawet wbrew tym przepisom.
Stąd można poświęcić rozdział o uznawaniu mikronacji w konstytucji.

Albo wrócić do sposobu: uznanie poprzez uchwałę. A w Konstytucji jedynie przepis, że umowy międzynarodowe podpisywać można wyłącznie z uznanymi przez Parlament mikronacjami.
Nie widzę sensu uznawania tego kraju ani nawiązywania z nim stosunków dyplomatycznych. Cóż to nam da ?
/-/ Książę Thomas von Lisendorff
Kniaź Lisendorff
Wiceadmirał MW SZ RB,
[Obrazek: 75_25_01_16_8_38_15.png]

właściciel 87 folwarków 
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
A w czym nam zaszkodzi?
(05.12.2016, 00:11:19)Tomasz Cyryl Dostojewski napisał(a): Nie widzę sensu uznawania tego kraju ani nawiązywania z nim stosunków dyplomatycznych. Cóż to nam da ?

A co Nam dało podpisanie traktatu z jakimkolwiek państwem? Wink
To swego rodzaju tradycja, która pokazuje, że dwa państwa szanują się nawzajem.

Ja jak najbardziej popieram uznanie Sqavii, ale do tego nie jest potrzebna uchwała. Wystarczy, że Maciej uaktualni listę państw uznawanych.
Oczywiście, że stosunki można nawiązać wbrew przepisom - od zawsze można było, stąd też nie wycofuje się uznania, jeżeli jest traktat, choćby państwo leżało i nie dychało.
mgr net. dr pczk. Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Najbardziej Umiłowany Dyrektor Generalny Policji Krajowej, Poseł, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji, Wiceprezes Bialeńskiego Związku Sportowego, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Księstwie Sarmacji, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Graficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Quasi-dzierżońca 283 folwarków, Zasłużony dla Stowarzyszenia, Święty Zielonego Kościoła, Według Boczka Raper, Kropidło Bialeńskiej Biurokracji, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Przeciętny Wulkanizator, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016, Wicemister Bialenii 2018.
To jest dość dziwne państwo. Nie mamy pewności czy nie padnie za kilka tygodni. Lepiej zaczekać aż ugruntuje państwowość.
Linus

Arcybiskup Wolnogradu
Patriarcha Kościoła Ekumenicznego

Sylwetka

[Obrazek: 2FwJU.png]
Ja nie jestem przeciwny nawiązaniu stosunków ze Sqavią, ponieważ od zawsze dajemy szansę nowym tworom. Jestem tylko przeciwny takiej formie uznania. Wink

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości