0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
TRAKTATO NAWIĄZANIU STOSUNKÓW DYPLOMATYCZNYCHpomiędzy:Republiką BialeńskąaRepubliką Ludową SiedmiogroduDnia 1 czerwca 2014 roku w Mieście Stołecznym KlużWysokie Układające się Strony:Tobiasz RichtoffenWiceprzewodniczący Rady Państwaw imieniu Siergieja MakłowaPrzewodniczącego Rady PaństwaorazAndrzej SwarzewskiPrezydent Republiki Bialeńskiejzawierają niniejszy Traktat:Rozdział I [Postanowienia Ogólne]Art. 1.Traktat postanawia o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych między Republiką Bialeńską, a Republiką Ludową Siedmiogrodu.Art. 2.Republika Bialeńska i Republika Ludowa Siedmiogrodu postanawiają uroczyście wyrzec się przemocy we wzajemnych stosunkach i rozwiązywać wszelkie zaistniałe spory poprzez rozmowy i na drodze dyplomatycznej. Obie Strony postanawiają nawiązać stosunki dyplomatyczne na szczeblu ambasadorów. Pragną również wyrazić nadzieję, co do dalszej współpracy w przyszłości.Rozdział II [Rozwiązywanie sporów]Art. 3.W razie zaistnienia sporu pomiędzy obiema stronami, bezzwłocznie nawiążą kontakt upełnomocnieni przedstawiciele obu stron.Art. 4.Strony mogą się zwrócić o mediację do państwa trzeciego lub do uznanego przez nie autorytetu. Mediacja nie wiąże jednak żadnej ze stron.Rozdział III[Kontakty międzypaństwowe]Art. 5.Oba państwa reprezentuje urzędnik właściwy do spraw zagranicznych.Art. 6.Reprezentantem każdej ze stron, na terenie państwa drugiego, jest mianowany zgodnie z prawem, Ambasador.Rozdział IV[Ambasadorowie]Art. 7.Ambasadorowie obu stron muszą zostać zaaprobowani i uznani za Persona Grata, przez głowę państwa drugiego.Art. 8.Wydalenie Ambasadora z kraju, do którego został oddelegowany, następuje przez uznanie go w danym kraju za persona non grata.Art. 9.Ambasador nie może w kraju, do którego został od delegowany zostać aresztowany i postawiony przed sądem. Immunitet Dyplomatyczny chroni także majątek Ambasadora.Rozdział V[Współpraca]Art. 10.Obie strony pragną dążyć do wzajemnej współpracy, której warunki uzgadniane będą i przedstawiane w formie odpowiednich traktatów międzynarodowych.Art. 11.Państwa zobowiązują się nie dyskryminować obywateli państw sygnatariuszy, którzy pragną działać na ich terenie.Rozdział VI [Postanowienia Końcowe]Art. 12.Oba państwa-sygnatariusze niniejszego paktu zobowiązują się go przestrzegać.Art. 13.Inne stosunki między państwami regulować będą dodatkowe umowy.Art. 14.Oba państwa wyrzekają się wojny jako środku prowadzenia wzajemnej polityki międzynarodowej.Art. 15.Do Traktatu można dodawać, w razie zaistniałej potrzeby nowe postanowienia. Aby nowe postanowienia weszły w życie konieczna jest zgoda obu państw.Art. 16.Każda ze stron może wypowiedzieć niniejszy traktat, traci on wówczas moc ze skutkiem natychmiastowym. Ambasadorom, do czasu wyjazdu z państwa obcego, wciąż przysługuje jednak Immunitet Dyplomatyczny.Art. 17.W razie złamania postanowień Traktatu przez któryś z rządów, Traktat traci moc prawną natychmiastowo, bez możliwości ponownego wprowadzenia go w życie bez uprzedniej ponownej ratyfikacji przez oba zainteresowane państwa.
Swoją drogą, tak teraz pomyślałem czy Minister ma inicjatywę ustawodawczą?
Ustawą zajmował się Prezydent.
Cytat: "Lehrabia"Ustawą zajmował się Prezydent.Serio?Ja ustawę zaopiniowałem dopiero w trakcie trwania parlamentarnej debaty.
Dobra, nie ma co robić problemów. Rada Ministrów ma prawo do zgłaszania, jeśli dobrze pamiętam (mogę się mylić, a piszę w trakcie robienia czegoś ważnego,więc nie sprawdziłem).
Cytat: "AndrzejSwarzewski"Dobra, nie ma co robić problemów. Rada Ministrów ma prawo do zgłaszania, jeśli dobrze pamiętam (mogę się mylić, a piszę w trakcie robienia czegoś ważnego,więc nie sprawdziłem).(zgodnie z konstytucją Bialenii art. 18 prawo inicjatywy ustawodawczej posiada Prezydent i posłowie)
1. Prawo do zabierania głosu na terenie parlamentu posiadają:a) wybrani w demokratycznych wyborach na daną kadencje posłowie,b) Prezydent Republiki,c) Premier i Ministrowie,d) osoby wywołane do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu,e) członkowie komisji parlamentarnych, lecz jedynie w sali komisji oraz w debatach nad ustawami bezpośrednio komisji dotyczącymi,2. Osoba wywołana do zabrania głosu przez Marszałka Sejmu ma obowiązek zrobić to w terminie maksymalnie 3 dni pod karą grzywny 100 środków wymiany.3. Osoba nieuprawniona do zabrania głosu w Parlamencie nie ma prawa tego uczynić.4. Kara za złamanie pkt. 3 to grzywna w wysokości 100 środków wymiany która ulega podwojeniu za każdy razem kiedy dana osoba złamie ten punkt."
Przypominam że jestem ministrem i tu i tu, czyli żeby chronić własne.. krzesełko, uznajmy że umieściłem to jako Minister z Siedmiogrodu