Autor Wątek: Stan wyjątkowy  (Przeczytany 1797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Stan wyjątkowy
« dnia: Śro, 04 Cze 2014, 17:49:37 »
My, Konstanty Jerzy Michalski, najwyższy tymczasowy przedstawiciel władzy Bialeńskiej i Premier

Obywatelki i obywatele Republiki Bialenii!

Zwracam się dziś do Was jako premier i jako przedstawiciel prezydenta Andrzeja Swarzewskiego. Zwracam się do Was w sprawach wagi najwyższej. Ojczyzna nasza znalazła się nad przepaścią. Dorobek wielu pokoleń, wzniesiony z popiołów bialeński dom ulega ruinie. Struktury państwa przestają działać. Gasnącej gospodarce zadawane są codziennie nowe ciosy. Warunki forum przytłaczają ludzi coraz większym ciężarem. Przez każdy dział, przez wiele tematów, przebiegają linie bolesnych podziałów. Atmosfera niekończących się konfliktów, nieporozumień, nienawiści — sieje spustoszenie psychiczne, kaleczy tradycje tolerancji. Dywersja stała się normą. Wciąga się do nich nawet szkolną młodzież. Wczoraj wieczorem wiele budynków publicznych było okupowanych. Padają wezwania do fizycznej rozprawy z „czerwonymi", z ludźmi o odmiennych poglądach. Mnożą się wypadki terroru, pogróżek i samosądów moralnych, a także bezpośredniej przemocy. Tak więc, ukonstytuowała się Rada Ocalenia Bialenii, jako organ do powrotu prezydenta najwyższy. Wiem, że według niektórych mogę przekroczyć swoje obowiązki i uprawnienia ale jest to rzecz konieczna!

Do Rady Ocalenia Narodowego zostają powołani:
- Maciej Kamiński
- Tobiasz von Richtoffen
- Feliks Sprikin
- Jan Sapieha
- Marcin von Primisz

---

To będzie dla następnych pokoleń, niech wiedzą że w tym dniu był atak, bo potem się zapomni
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Stan wyjątkowy
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 16:41:08 »
Tylko prezydent ma prawo wprowadzić stan wyjątkowy i powołać do życia taką radę.
To jest skandal, żeby tak ośmieszać Bialenię. Ja nawet wiem czemu mieliście ból pewnej części ciała, gdy wprowadziłem żałobę po Jaruzelskim. Bo jakbym ja zaczął zachowywać się tak jak Jaruzelski, tj. tak jak powinien zachowywać się przywódca, to bym musiał wszystkich twórców nieudanych zamachów stanu rozstrzelać.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:07:02 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Tylko prezydent ma prawo wprowadzić stan wyjątkowy i powołać do życia taką radę.
To jest skandal, żeby tak ośmieszać Bialenię. Ja nawet wiem czemu mieliście ból pewnej części ciała, gdy wprowadziłem żałobę po Jaruzelskim. Bo jakbym ja zaczął zachowywać się tak jak Jaruzelski, tj. tak jak powinien zachowywać się przywódca, to bym musiał wszystkich twórców nieudanych zamachów stanu rozstrzelać.
Nieprawda. Konstytucja mówi, że:
Art. 24
Na wniosek Prezydenta Republiki Bialeńskiej, złożony na ręce Marszałka Parlamentu, Parlament może ogłosić stan wyjątkowy lub stan wojenny większością dwóch trzecich głosów.
I przy okazji, kawałek dalej jest napisane:
c) Nieaktywność którejś z głównych osób w państwie uniemożliwia przeprowadzanie procedur zgodnych z prawem.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:07:53 »

Konstanty nie miał wyboru i zachował zimną krew, i wprowadził stan wyjątkowy. Zamiast mieć do niego pretensje, to raczej powinieneś go orderem odznaczyć. Całe forum zostało zniszczone i wyglądało mniej/więcej tak:

Choć to i tak jest nie wszystko. Zmieniona była nazwa forum, godło, ktoś zmieniał treść postów itd.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:10:12 »
No nie miał wyboru. Bo było tylko jedno wyjście. Nie obalać legalnych władz w sposób niezgodny z prawem.
Coś ten stan wyjątkowy komuś dał? Ja nigdy nie wprowadzałem, nawet w przypadku całkowitych upadków poprzednich forów. A to jak widać nie upadło.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:12:18 »
No nie miał wyboru. Bo było tylko jedno wyjście. Nie obalać legalnych władz w sposób niezgodny z prawem.
Coś ten stan wyjątkowy komuś dał? Ja nigdy nie wprowadzałem, nawet w przypadku całkowitych upadków poprzednich forów. A to jak widać nie upadło.
Tak. Mnie dał. Motywację do skopiowania wszystkiego, co do Biuletynu Ustaw dopisaliśmy od przenosin tutaj.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:16:14 »
Również po wprowadzeniu stanu wyjątkowego, Konstanty przewodniczył Radzie Ocalenia Narodowego na IRC-u Brodrii.

« Odpowiedź #7 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:22:01 »
Żadnej Rady Ocalenia Narodowego nie było, bo i być nie mogło bez mojego polecenia.
A mojego polecenia nie było, i oficjalnie o braku takiego polecenia poinformowałem Martina drogą SMS-ową.

Spotykać na obcym IRC-u możecie się do woli, w celach towarzyskich lub masońskich. Ale dopóki ja jestem prezydentem (co najmniej do 23 czerwca), to ja decyduję o powołaniu lub niepowołaniu Rady. W tym przypadku zdecydowałem o niepowołaniu.

Offline TobiaszVonRichtoffen

« Odpowiedź #8 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:25:58 »
Uratowaliśmy panu państwo, a  pan ma jeszcze wyrzuty, Jest towarzysz bezczelny!

« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:34:58 »
"Art. 24
Na wniosek Prezydenta Republiki Bialeńskiej, złożony na ręce Marszałka Parlamentu, Parlament może ogłosić stan wyjątkowy lub stan wojenny większością dwóch trzecich głosów."

Tyle w temacie. Dla legalisty każda dyskusja kończy się w miejscu przedstawienia konkretnego przepisu konstytucyjnego.

A, i nawet jakbyście przekręcili wszystkie zasady legalizmu, to i tak nie zrobiliście tego co w przypadku stanu wyjątkowego powinniście:
"Art. 26
W przypadku stanu wyjątkowego:
1.   Prezydent rozwiązuje Parlament.
2.   Prezydent powołuje Komitet Nadzwyczajny, w skład którego wchodzą wszyscy obywatele bialeńscy.
3.   Komitet Nadzwyczajny dąży do zlikwidowania przyczyny i skutków trudnej sytuacji, a w następnej kolejności do rozpisania wyborów parlamentarnych.
4.   Zawieszone są wolności obywatelskie."

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:38:39 »
Cóż - nikt tu bynajmniej nie przeczy, że ten krok był NIELEGALNY - rozprawiamy tu tylko, czy był KONIECZNY.

« Odpowiedź #11 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:46:12 »
No ja nie widzę żadnego sensu tego stanu wyjątkowego. Pogadać sobie na zagranicznym czacie mogliście i bez takiego stanu.
Parlamentu i tak nie rozwiązaliście. No bo i po co mielibyście rozwiązywać?
Nie mówię, że to jakaś kpina, że wbrew Konstytucji w skład nie weszli wszyscy obywatele bialeńscy.

A "dążyć do zlikwidowania przyczyny i skutków trudnej sytuacji" to mogliście i tak bez zamachu wyjątkowego. J
Wciąż nie wiem jaki był cel tego zamachu. Przejście do historii jako pierwszy skuteczny (chociaż przez kilka godzin) zamach stanu w Bialenii? Przypominam, że ten stan wyjątkowy wprowadziła duża część osób, która najgłośniej śmiała się z nieudanego zamachu stanu Towarzysza Kaniewskiego.
A może celem było zepsucie nam opinii w mikroświecie, żeby Brodria nawet więcej nie pomyślała o dołączeniu do konfederacji z nami?

Offline TobiaszVonRichtoffen

« Odpowiedź #12 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:47:39 »
Andrzeju idź się schowaj i przemyśl to co mówisz. Wybacz, ale nie rozumiem tego twojego spontanicznego podejścia do tego.

Offline Tomasz Wettin

• Obserwator
  • **
  • : 0
  • MAM METODĘ NA GŁODA
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:51:16 »
Zanim nie przywrócono forum z dnia poprzedniego także wyraziłem swoje obiekcje co do owego stan. Obawiam się ,że ten stan nie prowadzono tylko dla poprawy sytuacji w państwie.
(-) Dan Mark

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:51:35 »
Jakiego zamachu stanu? Gdyby to był zamach stanu, to raczej już byś nie miał nicku na czerwono.

« Odpowiedź #15 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 17:53:47 »
Cytat: "Feliks Spirkin"
Jakiego zamachu stanu? Gdyby to był zamach stanu, to raczej już byś nie miał nicku na czerwono.
Bogu dzięki, że admina poza mną ma tutaj jeden z bardzo niewielu odpowiedzialnych Bialeńczyków, tj. Martin von Primisz.
Cytat: "Dan Mark"
Zanim nie przywrócono forum z dnia poprzedniego także wyraziłem swoje obiekcje co do owego stan. Obawiam się ,że ten stan nie prowadzono tylko dla poprawy sytuacji w państwie.
Te obawy są jak najbardziej uzasadnione. Ba, ja jeszcze przed swoim wyjazdem wiedziałem mniej więcej kto coś zrobi, nawet się swoimi obawami publicznie dzieliłem. No i nie zdziwiłem się, gdy Martin poinformował mnie, że znalazł się sposób, żeby wykorzystać moją nieobecność.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:00:54 »
No ja nie widzę żadnego sensu tego stanu wyjątkowego. Pogadać sobie na zagranicznym czacie mogliście i bez takiego stanu.
Jakbyś nie wiedział, to nie tylko "gadaliśmy sobie na zagranicznym czacie".

Parlamentu i tak nie rozwiązaliście. No bo i po co mielibyście rozwiązywać?
Nie. Skoro to i tak było nielegalne działanie - to po co to robić?

Przypominam, że ten stan wyjątkowy wprowadziła duża część osób, która najgłośniej śmiała się z nieudanego zamachu stanu Towarzysza Kaniewskiego.
Stan wyjątkowy to Pan Michalski wprowadził osobiście. :evil: A powołania do Rady nie były konsultowane (a przynajmniej ze mną nikt się w tej sprawie nie kontaktował) - weszli Ci, co akurat byli pod ręką.

A może celem było zepsucie nam opinii w mikroświecie, żeby Brodria nawet więcej nie pomyślała o dołączeniu do konfederacji z nami?
Sekundę - a te słowa to pod czyim adresem są?

Obawiam się ,że ten stan nie prowadzono tylko dla poprawy sytuacji w państwie.
A po co innego by ogłaszać nielegalny i niewyegzekwowany stan wyjątkowy? To był krok czysto propagandowy.

jeden z bardzo niewielu odpowiedzialnych Bialeńczyków
Bosko. Obrażać własnych obywateli, to jest dopiero coś.

EDIT:
Ja nigdy nie wprowadzałem, nawet w przypadku całkowitych upadków poprzednich forów.
Poprzednie upadki to były związane z błędami technicznymi. Tutaj był celowy atak.

A tak na marginesie - to powiedz nam, co powinien w takiej sytuacji, jaka nastąpiła, zrobić "odpowiedzialny Bialeńczyk"?

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:17:45 »
Dobra, zakończmy już tą bezcelową dyskusję. :wink: Za nim zostanie powiedziane za dużo, albo już zostało powiedziane.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:19:39 »
Odniosę się i ja:

Wciąż nie wiem jaki był cel tego zamachu. Przejście do historii jako pierwszy skuteczny (chociaż przez kilka godzin)
Schlebiasz im, jak wychodziłem z domu o 16 to było wszystko ok, jak wróciłem przed 18 to Bialenia działała prawie normalnie (nie licząc usunięcia większości środowych postów i tematu na forum o Stanie Wyjątkowym, więc to nie trwało żadnym prawem kilka godzin. :)

Bogu dzięki, że admina poza mną ma tutaj jeden z bardzo niewielu odpowiedzialnych Bialeńczyków, tj. Martin von Primisz.
Schlebiasz mi ale słowa te to duża przesada, wiem z autopsji że KJM nie konsultował z powoływanymi icxh obecności w Radzie więc nie widze powdu by mieć o ten czyn pretensje do kogokolwiek poza premierem. Premierowi też bym AŻ TAKIEJ afery nie robił bo przestraszyłsię i chciał dobrze, kto by w takiej syt przeglądał Biuletyn Ustaw.
PS: Jeszcze dziś postaram się poddać pod obrady nowelizację KK dodająca karę za przekroczenie uprawnień podczas sprawowania funkcji publicznej.

EDYTA: Nie widziałem EOT-a a posta szkoda usuwać. :)
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #19 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:26:48 »
Cytat: "MvP"
kto by w takiej syt przeglądał Biuletyn Ustaw.
W tym kraju w ogóle prawie nikt w żadnej sytuacji Biuletynu Ustaw nie przegląda.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:27:05 »
To nie jest OT. Dyskutujemy cały czas o stanie wyjątkowym. Skoro wątek ten ma teraz założenia historyczne - to trzymamy się tematu. I ja czekam na odpowiedź.

kto by w takiej syt przeglądał Biuletyn Ustaw.
Ja. Kopiowałem go, mając w głowie myśl, że za sekundę materiał do ratowania może zniknąć.

PS: Jeszcze dziś postaram się poddać pod obrady nowelizację KK dodająca karę za przekroczenie uprawnień podczas sprawowania funkcji publicznej.
Nawet jakby był taki paragraf już wcześniej, to i tak wątpię, żeby Premiera ktoś za to skazał. W końcu KCK zawiera klauzulę sumienia.

EDIT:

W tym kraju w ogóle prawie nikt w żadnej sytuacji Biuletynu Ustaw nie przegląda.
...

A teraz Andrzeju odpowiedz proszę na moje argumenty.

« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:29:38 »
I ta klauzula sumienia upoważnia do nieodpowiedzialności, działania pod wpływem emocji i nierespektowania prawa?
Zapamiętam.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:31:20 »
Nawet jakby był taki paragraf już wcześniej, to i tak wątpię, żeby Premiera ktoś za to skazał. W końcu KCK zawiera klauzulę sumienia.[/quote]

Mówię ogólnie że sytuacja bezkarności przekraczania uprawnień rodzi potencjalne patologie, a nie kontretnie o sprawie Michalskiego.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:32:55 »
Art. 4
1. Nie popełnia przestępstwa osoba, która popełnia jest w celu ochrony wartości oczywiście wyższej.
2. Osoba, która popełnia przestępstwo z powodów politycznych, religijnych lub światopoglądowych jest więźniem sumienia.
3. W stosunku do więźniów sumienia Sąd stosuje łagodniejsze kary, a warunki przebywania w więzieniu są mniej surowe.

A więc przestępstwo popełnione nie zostało i mówię to jako Członek Trybunału Najwyższego. Jeśli ktoś chce złożyć wniosek o sprawdzenie legalności decyzji, to bardzo proszę. Jestem pewien, że większość z nas na miejscu Konstantego by tak samo właśnie postąpiła.

« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 05 Cze 2014, 18:34:31 »
A więc zaspokojenie swojego ego jest wartością oczywiście wyższą od ochrony legalności władzy? Dobrze się bawicie w Trybunale Najwyższym. Polećcie dilera.