Autor Wątek: Odp: Putin- wprowadź wojsko?  (Przeczytany 368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Putin- wprowadź wojsko?
« dnia: Wto, 22 Lip 2014, 11:24:37 »
Już nie mogę się doczekać jak się okaże, że to Ukraińcy zestrzelili samolot. ;D
A to faktycznie byłyby niezłe jaja... gdyby okazało się, ze strona rządowa celowo zrąbała "pasażera", aby skompromitować separatystów.

Natomiast sądzę jednak, ze prawda jest bardziej prozaiczna - pewnie faktycznie zrąbali go separatyści robiąc taki sam błąd jak Amerykanie swego czasu myląc irańskiego Airbusa z F-14. Trochę miałem zawodowo do czynienia z systemami zobrazowania przestrzeni powietrznej i zawsze jest pewien procent błędu , nawet w systemach scentralizowanych, otrzymujących sygnał z kilku stacji radiolokacyjnych i dysponujących specjalnym oprogramowaniem identyfikującym.

Błędna identyfikacja się zdarza, zdarzyła się u Amerykanów we wspomnianej sprawie na bardzo przecież zaawansowanym systemie AEGIS (do dzisiaj najbardziej zaawansowany system okrętowy), to jakoś mnie nie dziwi, że taki błąd identyfikacji popełniła obsługa mobilnej wyrzutni 9K37 - która to wyrzutnia jak się domyślam działała wtedy w systemie autonomicznym, a nie scentralizowanym. Zresztą jeśli w okolicy tego Boeinga faktycznie leciał wojskowa maszyna bojowa czy transportowa strony rządowej, to można mieć do czynienia z dobrym rozpoznaniem celu, ale błędnym naprowadzaniem rakiety.

A swoją drogą "dziadowska" linia lotnicza - najpierw im samolot znika nad oceanem i nikt nie wie o co chodzi, a potem pchają się uparcie trasami powietrznymi nad strefą konfliktu zbrojnego...

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Putin- wprowadź wojsko?
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 16 Kwi 2016, 12:20:11 »
Rosjanie przesyłali Polakom sprzęt p.panc.,
A mogę prosić o szczegóły? Jaki, kiedy i ile - oraz na mocy jakich umów?

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.