Autor Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie.  (Przeczytany 30669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie.
« Odpowiedź #425 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 18:44:59 »
Na tak uprzejme pytanie odpowiedzi nie będzie.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #426 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 18:53:28 »
A czy mogę uprzejmie zapytać, skąd głos przeciw i czemu nic o tym nie usłyszeliśmy podczas debaty?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #427 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 20:09:21 »

Aha. Kłaniam się nisko.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #428 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 20:23:45 »
skąd głos przeciw i czemu nic o tym nie usłyszeliśmy podczas debaty

To błąd, że nie mówiłem o tym wcześniej. To nie był głos przeciw tej konkretnej propozycji, ale przeciw nadmiernemu skomplikowaniu systemu sądów - Bialenia niestety bezustannie dąży ku komplikacji, a nie upraszczania.
Powinienem oczywiście o tym wspomnieć podczas debaty - no cóż, trudno.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #429 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 20:56:26 »
To nie był głos przeciw tej konkretnej propozycji, ale przeciw nadmiernemu skomplikowaniu systemu sądów - Bialenia niestety bezustannie dąży ku komplikacji, a nie upraszczania.

Ta propozycja legislacyjna dąży raczej do uproszczenia... A na pewno rozwiązuje ręce sędziemu, który zostanie uwolniony od zbędnego balastu - obowiązku sięgania po nieobligatoryjną opinię ławników. A co do reszty, z ciekawości sprawdziłem, jak Wasza Wysokość głosował podczas wprowadzania w życie nowelizacji o ławnikach... Wówczas Wasza Wysokość wykazywał się umiarkowanym, ale jednak poparciem. Mam nadzieję, że posłowie czytają propozycje legislacyjne, na które głosują... Pozdrawiam i życzę spokojnej nocki. <3
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #430 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 13:47:03 »
tmp_28588-Screenshot_2016-10-29-13-44-411487237483.png

A to przeciwko czemu głosujesz? Poprawie literek?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #431 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 13:52:42 »
Kilku poważniejszym zmianom - w art.9, art. 12, art. 14.
« Ostatnia zmiana: Sob, 29 Paź 2016, 13:58:56 wysłana przez Eddard Noqtern »
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #432 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 16:20:03 »
Teraz przeciwny ujednoliceniu jest Piotr Paweł.

Ja naprawdę nie rozumiem, czemu Panowie nie zabrali głosu w pięciodniowej debacie, tylko znienacka chcą uniemożliwić przyjęcie projektu. Nie po to mieliśmy aż tyle czasu na dyskusję...
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #433 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 17:16:24 »
Nic nie jest znienacka.
Ja po prostu zgadzam się z Eddarem Noqternem.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #434 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 17:28:52 »
Co nie zmienia faktu, że dane było 5 dni na przedstawienie swojego stanowiska i rozpoczęcie debaty na ten temat. Przez ten czas wszyscy, z wyjątkiem Hewreta, Macieja i mnie, milczeli. To jest nieodpowiedzialne zachowanie jak na Posłów, którzy przecież są oddelegowani przez cały Naród do jego reprezentowania.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #435 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 17:46:07 »
Jak widać 5 dni to czasami za krótko i posłowie nie są w stanie uczestniczyć we wszystkich możliwych debatach w trakcie tygodnia.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #436 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 17:47:19 »
Skoro 120 godzin na napisanie krótkiego posta to dla Posła zbyt mało, to taki parlamentarzysta powinien przed wyborami zastanowić się, czy będzie miał czas na pełnienie funkcji.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #437 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 17:54:09 »
A co wniósłby do krótki post? A poza tym uważam, że ustawę powinno się dokładnie przeanalizować, zanim się ją skomentuje. Ale cóż, real jest ważniejszy.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #438 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 18:05:21 »
Krótki post rozpocząłby dyskusję w tej konkretnej sprawie i wyjaśnił społeczeństwu, dlaczego jakiś Poseł nagle głosuje przeciw, chociaż nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #439 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 18:40:30 »
To jest oznaka arogancji i braku poczucia ponoszeni konsekwencji własnych decyzji. Jeśli Posłowie mają być odzwierciedleniem opinii Bialeńczyków, to powinni być rozliczani z podejmowanych postanowień przez społeczeństwo. Jest to niedopuszczalne, że osoby, które mają reprezentować większą grupę osób nie biorą pod uwagę ich uwag i opinii, a głosują wyłącznie przez swoje "widzimisie", tj. wyłącznie na podstawie własnego ego. Jeśli ktoś się nie zgadza, bądź się zgadza z opinią X, to niech ją uzasadni. Na tym polega dyskusja, to znaczy na wymianie argumentów i przedstawieniu własnego światopoglądu.

Jestem oburzony taką postawą posła Noqterna, zwłaszcza, że mój projekt nie wprowadza niczego rewolucyjnego, a jest skromną poprawką dotychczasowych zachowań oraz postępowań administracyjnych.

Uważam również, że Republika Bialeńska to "rzecz publiczna" Bialeńczyków. Nie chcemy żadnych obcych osób w Parlamencie, które zabierałyby mandaty rodowitym Bialeńczykom i do tego mieliby za nich decydować. Dlatego postuluję o powołanie ponadpaństwowej i ponadnarodowej instytucji, która spajałaby ludy państw stowarzyszonych. Jestem przeciwko mieszania się ludności w instytucji, tzn. mam na myśli, że jeśli ktoś jest Hasselandczykiem, to powinien mieć prawo zasiadać wyłącznie w Zgromadzenia Narodowym Królestwa Hasselandu, ktoś Brodryjczykiem, to w Dumie Narodowej CB, etc.

Niech Parlament Republiki Bialeńskiej stanie się ostoją samorządności Bialeńczyków, nie chcemy w tej instytucji mieć agentów o podwójnych twarzach, którzy pociągają za sznurki poprzez zajmowanie wysokich stanowisk poza jurysdykcją Bialenii i czynią wbrew opinii publicznej w Republice.

Dziękuję za uwagę
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #440 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 18:54:29 »
O! Twoje słowa to niezwykle znacząca zniewaga w moim kierunku. Puściłbym ją płazem, gdybyś nie był Premierem RB, przez co niejako odzwierciedlasz zdanie rządu. Rozumiem, że chcesz wywrzeć na mnie presję, w celu moje odejścia z Parlamentu? Ale zanim, wróćmy do moich motywów głosowania przeciw.

Zagłosowałem zgodnie z sumieniem, bo większość zmian, jak i sam ich kierunek - kolejny krok ku nadmiernej biurokratyzacji - był niezgodny z moją opinią. A nie zabrałem głosu w debacie, przede wszystkim z powodu braku czasu w tygodniu. W trakcie dni roboczych miałem jedynie szansę na przeglądanie forum, ewentualnie zajmowałem się najważniejszymi dziedzinami - czyli np. kierowanymi przeze mnie regatami.

Czasu na wszystko nie starczyło i proszę Was o zrozumienie. Wydaję mi się, że przez długie miesiące byłem w czołówce aktywności nie tylko pośród posłów, ale pośród ministrów i w ogóle obywateli jako całości. A teraz kiedy czasu mam mniej i nie starcza mi go choćby na udział w debacie władze RB mnie krytykują i co więcej wyzywają mnie od agentów o podwójnych twarzach! Co prawda, jestem Hasselandczykiem, ale dla Bialenii poświęciłem naprawdę wiele czasu, sił i zaangażowania. A teraz tak mi się odpłaca.

Dziękuję za te słowa, Panie Premierze. Wiele mi one wyjaśniły. Z dniem dzisiejszym rezygnuje z aktywności w Republice Bialeńskiej. Zapewne nie na zawsze, ale potrzebuje przerwy od tego miejsca.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #441 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 19:00:20 »
Żeby nie było, że swoje argumenty wziąłem "z chmurki", to zalinkuję do wątku, gdzie JKM Piotr Paweł de Zaym ma problem ze swoim stanowiskiem ws. stowarzyszenia. Otóż jest głową państwa stowarzyszonego oraz posłem Parlamentu RB.

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php/topic,6895.msg62247.html#msg62247

Uważam, że podjął stosowną decyzję. Jednakże daje to sygnał, że miałem rację tworząc swój pierwszy projekt nowego układu stowarzyszeniowego. Nie można łączyć stanowisk władz wykonawczych i ustawodawczych z analogicznym stanowiskiem w innym państwie. Dlatego jeśli mielibyśmy zawiązywać nowy układ, to z pewnymi zasadami, tak aby uniknąć takich problemów.

Rozwiązaniem byłaby centralna instytucja, która wydawałaby dyrektywy, tj. prawo centralne oraz prowadziła wspólną politykę zagraniczną. Jednak widzę, że władze Królestwa Hasselandu nie będą taką koncepcją zainteresowane, a Carstwo Brodryjskie w ogóle nie może zająć własnego stanowiska (czy Carstwo Brodryjskie spełnia w ogóle definicję "mikronacji"?).

Jeszcze raz dziękuję za uwagę

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #442 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 21:38:10 »
Teraz przeczytałem tę dyskusję.
Cóż.
Jestem zmuszony do podjęcia decyzji analogicznej jak Eddard Noqtern.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #443 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 21:43:26 »
Czy naprawdę sądzicie, że obrażanie się jest dobrym wyjściem? A może krytyka płynąca z klawiatury Hewreta nie jest bezpodstawnym "antyhasselandyzmem"? Może warto zastanowić się nad tym, że krytycy mogą mieć rację? Czy chcielibyście współtworzyć Bialenię tylko wtedy, gdy macie władzę i jesteście chwaleni?
Ja gorąco zachęcam do pozostania w Bialenii, jesteście tu mile widziani. Nie przekreślajmy długiej współpracy przez niepotrzebne spory. Wszystko możemy jeszcze dyplomatycznie wyjaśnić, podpisać nowy traktat i owocnie działać we wspólnocie...

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #444 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 21:45:19 »
Utwierdziłem się w przekonaniu, że rozpoczęcie własnej działalności politycznej nie było takim złym pomysłem.

Wstyd mi za zachowania Hasselandczyków w szeregach WR.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Bajtuś

• Obywatel
  • Fanatyk
  • : 55
    • NPE: KH15082500082
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #445 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 21:46:37 »
Niestety jeśli ktoś nazywa kogoś obcym agrntem, to coś nie jest na miejscu. Ja także rezygnuje z funkcji ministra.
hrabia Bajtuś
Prezes Hasselandzkiego Banku Krajowego
Administrator system EGO
Lord Konstabl Królestwa Hasselandu

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #446 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 21:47:53 »
Cóż, ubolewam, jednakże nie pozostaje mi nic innego, jak przyjąć rezygnację.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #447 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 19:14:43 »
I po raz kolejny Poseł głosuje przeciw, wcześniej milcząc w debacie. Gwarantuję, że jeszcze w tej kadencji złożę projekt kolejnego zaostrzenia Regulaminu, żeby parlamentarzyści zaczęli wreszcie przedstawiać Narodowi swoje stanowisko w danych sprawach - nawet w kilku linijkach tekstu, ale jednak przedstawiać.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #448 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 19:22:49 »
Panie Marszałku, poseł ma prawo głosować zgodnie ze swoimi przekonaniami, których, według obecnie obowiązujących przepisów prawnych, nie musiał przedstawiać. Zaproponowany przez Pana Regulamin Parlamentu i poprawki Macieja Kamińskiego są naprawdę zupełnie niepotrzebne i niekorzystne.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #449 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 19:27:13 »
Oczywiście, że ma takie prawo - jak na razie. Ale jest to absolutnie niezgodne z moją wizją urzędu poselskiego, czemu daję wyraz opiniując prace Parlamentu w odpowiednim wątku i zapowiadając kolejne nowelizacje w tej sprawie ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski