Szanowni Obywatele!
Wysoka Izbo!
Jako Prezydent Republiki Bialeńskiej przysięgam wiernie wypełniać swoje obowiązki, które zostały powierzone mi przez Naród, stać na straży wolności i wszystkich praw Republiki Bialeńskiej oraz Jej racji stanu.
Ku Chwale Bialenii!
Podejmując wolę kandydowania na urząd prezydenta wiedziałem jak ma to wyglądać. Jestem przekonany, że powinny być to sprawne, skupiające wokół siebie rządy ludzi dla których dobro Republiki Bialeńskiej i składające się na nie wartości są najważniejsze abyśmy odnieśli sukces. Aby doprowadzić do sprawnych rządów proponuję Radę Doradców przy prezydencie. Idę dalej bo nie tylko nie powołuję premiera, ale także rządu sensu stricte. Jedynym ministerialnym stanowiskiem będzie Ministerstwo Spraw Zagranicznych ze względu na to, że często musi podejmować dosyć autorskie, szybkie decyzje wobec innych zagranicznych przedstawicielstw. Oczywiście osoba sprawująca tą funkcje ma miejsce w Radzie Doradców. Tak samo jak inni powoływani przeze mnie doradcy. Zadaniem nadrzędnym tej instytucji jest bardziej perspektywiczne planowanie oraz odbiurokratyzowanie instytucji ministerstw. Jeśli chodzi o zgodność konstytucyjną to jest zachowana gdyż nie ma konkretnych zobowiązań wobec prezydenta aby powołać rząd, ani konkretnych terminów w jakich musiałby to uczynić.
Wobec tego pragnę przedstawić mój wstępny wygląd Rady Doradców:
Minister Spraw Zagranicznych - Konstanty Jerzy Michalski
Doradca Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Krzysztof Razorblade
Doradca Prezydenta Republiki Bialeńskiej - Andrzej Swarzewski
Oczywiście skład Rady będzie mógł ulegać przyszłościowym modyfikacjom.