Autor Wątek: Wniosek o opinię  (Przeczytany 412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Wniosek o opinię
« dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:29:46 »
Wysoka Izbo!
Pani Marszałek!
Wnoszę o opinię odnośnie możliwości skrócenia kadencji Dumy Państwowej, którą daje mi Konstytucja Wrześniowa. Jednocześnie chciałbym zasygnalizować, że będzie trudno z wyborem sześciu obywateli do Dumy, gdyż tylu ludzi obecnie nie mamy. Obecnie w Federacji Brodryjskiej działają 4 osoby: Aleksandra, Adam (?), Patryk i ja.
Czy mają Państwo jakiś pomysł na rozwiązanie tej sytuacji?

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Moderator
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
Odp: Wniosek o opinię
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:37:08 »
Konstytucja (aczkolwiek nie jestem pewien czy aktualna też, ale chyba tak) w przypadku drastycznego spadku liczby obywateli przewiduje możliwość wprowadzenia stanu wyjątkowego i utworzenia jakiegoś zgromadzenia (nie pamiętam nazwy) skladającego się ze wszystkich aktywnych obywateli które pełni funkcje prawodawcze.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:45:24 »
1. Stan wyjątkowy zostaje zwoływany gdy następuje drastyczny spadek aktywności społecznej państwa.
2. Stan wyjątkowy zostaje ogłaszany i odwoływany przez Prezydenta Federacji Brodryjskiej.
3. W przypadku ogłoszenia stanu wyjątkowego zostaje rozwiązana Duma Państwowa oraz rząd, a ich obowiązki przejmuje zwołane przez Prezydenta Federacji Zgromadzenie Narodowe, w którego skład wchodzą wszyscy aktywni obywatele.
4. Na czas stanu wyjątkowego Prezydent Federacji Brodryjskiej powołuje komisarza do spraw wewnętrznych i zagranicznych.
5. Po odwołaniu stanu nadzwyczajnego Prezydent Federacji zleca ponowne rozpisanie wyborów parlamentarnych.
Tak rzecz ujmuje Konstytucja. +
"Stan nadzwyczajny może być wprowadzony tylko na podstawie ustawy, w drodze rozporządzenia, które podlega dodatkowemu podaniu do publicznej wiadomości."

Co Państwo sądzą? Wprowadzamy?

• Moderator
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:47:40 »
Wprowadziłbym, ale nie za bardzo mi się widzi likwidacja rządu
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego

« Odpowiedź #4 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:49:25 »
Mi właśnie też się to nie podoba. No i jeszcze to, że w trakcie stanu wyjątkowego nie moglibyśmy zmienić Konstytucji, ani nic.
W związku z tym, że Hugon i Konstanty ponownie zostali obywatelami Brodrii, mamy już sześciu obywateli. Jakbyśmy wszyscy weszli w skład Dumy Państwowej, to mogłaby ona działać. I wtedy zmienilibyśmy Konstytucję, przeprowadzili konieczne reformy.

• Moderator
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:52:52 »
Też fakt. W takim razie ze stanem nadzwyczajnym można się wstrzymać.

« Odpowiedź #6 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 21:54:40 »
Poczekajmy jeszcze na wypowiedzi pozostałych Brodryjczyków. ;)
+ Właśnie napisał Pan dziesiąty post. Formalnie nie ma przeciwwskazań, by ubiegać się o obywatelstwo RB.
« Ostatnia zmiana: Pią, 07 Lis 2014, 21:55:01 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 22:05:09 »
Reforma konstytucji jest rzeczą priorytetową, myślę że wraz ze zmianą ustroju warto by było zmienić również klimat Brodrii. Ówczesna "narracja" postsowiecka jest wyjątkowo niemrawa.

Dlatego proponuję by Prezydent skrócił kadencję obecnej dumy państwowej i zarządził nowe wybory. Tak by wszystko odbyło się w pełni legalnie i aby wszyscy obywatele mogli zasiąść w Dumie celem przeprowadzenia reform.

Artykuł 39.
Prezydent Federacji Brodryjskiej może skrócić kadencję Dumy Państwowej. Kadencji Dumy Państwowej nie może skrócić osoba tymczasowo pełniąca obowiązki prezydenta.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #8 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 22:05:56 »
Reforma konstytucji jest rzeczą priorytetową, myślę że wraz ze zmianą ustroju warto by było zmienić również klimat Brodrii. Ówczesna "narracja" postsowiecka jest wyjątkowo niemrawa.

Polecam, aby Swarzewski przedstawił moją koncepcję dla Brodrii. ;)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 07 Lis 2014, 22:07:39 »
Myślałem właśnie o X - wiecznej Rusi pisząc te słowa.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep