Autor Wątek: Chodźcie z nami!  (Przeczytany 577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Chodźcie z nami!
« dnia: Sob, 08 Lis 2014, 19:23:30 »
Zapraszam do wstępowania do Swarzystowskiej Partii Bialenii. Jesteśmy za przywróceniem autorytetu urzędó Republiki Bialeńskiej w tym w szczególności urzędu prezydenta oraz zwiększenie decyzyjności tego organu. Wszystkie te działania mają służyć dobru nadrzędnemu czyli wzmocnieniu pozycji Republiki Bialeńskiej w mikroświecie. Jesteśmy również za promowaniem aktywności obywateli.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Odp: Chodźcie z nami!
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 20:02:40 »
Chętnie przystąpiłbym do jakiegoś stronnictwa politycznego, ale póki co żadne z nich nie odpowiada moim poglądom politycznym. Czy mógłby Pan skonkretyzować nieco swój program? Wizja systemu prezydenckiego wydaje się być dosyć ogólnym sformowaniem.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #2 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 20:12:31 »
Na początek polecałbym zmianę nazwy. ;-)
Swarzyzm został opisany tutaj: http://kurier.ty-i.net/2013/07/13/okiem-dessy-swarzyzm-to-brzmi-dumnie/
Radzę zastanowić, czy popierasz- delikatnie mówiąc- kontrowersyjną ideologię mojego v-syna. Domyślam się jednak, że nie o nią chodzi. Ale jednak... ;)

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 20:57:16 »
W takim razie cenna dyskusja nad tym jaka będzie nazwa partii. Swarzewski powrócił, swarzyzm w wydaniu Twojego v-syna to nie jest. Niechciałbym aby to było mylone. Dlatego może warto zmienić nazwę na Integralistyczna Partia Bialenii. Jesteśmy za: 1) Budową relacji mikroświatowych na równych zasadach co nie wszędzie jest przestrzegane. 2) Włączenie majątaków lennych do systemu gospodarczego (fundacja majątjów lennych będzie oceniała aktywność w nich i premiowała bialenami) 3) Wyjście poza BIW z promowaniem firm i działalności gospodarczej.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 21:30:41 »
Chętnie przystąpiłbym do jakiegoś stronnictwa politycznego, ale póki co żadne z nich nie odpowiada moim poglądom politycznym. Czy mógłby Pan skonkretyzować nieco swój program? Wizja systemu prezydenckiego wydaje się być dosyć ogólnym sformowaniem.
A z ciekawości, mógłby Pan jakoś w skrócie opisać swoje poglądy polityczne?
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 22:00:46 »
Zdecydowanie konserwatywne. W głębi serca jestem rojalistą, ale rozum podpowiada, że wprowadzenie monarchii (zarówno w realu, jak i w Bialenii) byłoby niemożliwe, co więcej prawdopodobnie spotkało by się z odrzuceniem przez większą część społeczeństwa. Jak dla mnie utopijnym ustrojem jest monarchia mixta, czy też res publica mixta. Wszak republika też może być monarchią (przynajmniej klasycznie rzecz ujmując). Jednak wracając do przedstawionej przeze mnie, zapewne znanej państwu idei ustrojowej, w której łączą się pierwiastki Arystotelesowskich "dobrych" ustrojów: monarchii (obierany władca - dla przykładu król), arystokracji (przedstawicieli najbogatszych, najprzedniejszych (gr. aristos) osobników - dla przykładu Senat rzymski)  oraz politeji (czyli przedstawicieli klasy średniej - ludu). 
Co do gospodarki (choć w mikroświecie nie pełni ona tak znacznej funkcji jak w realu) jestem zwolennikiem wolnego rynku ( oraz obniżania podatków - jak chce Korwin król), aczkolwiek uważam, iż strategiczne przedsiębiorstwa winny pozostać w ręku państwa.

Poza tym lubuję się w stosowaniu odpowiedniej tytulatury, nawet w codziennych sytuacjach, czego wyrazem są moje częste kurtuazyjne zwroty do rozmówców.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 22:14:52 »
A więc, jeżeli nie ma takiej partii, która by Ekscelencję zadowoliła swym programem, to czas założyć własną! Ruch rojalistyczny byłby ciekawy w Bialenii. :D
(–) Kristian Arped

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 22:16:12 »
Czyżby Ekscelencja ;), chciałby współtworzyć owe ugrupowanie, że tak namawia mnie do stworzenia partii rojalistycznej?

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #8 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 22:18:22 »
Ja bym się do rojalistów nie dołączył, ale brakuje takiej partii na naszej scenie politycznej. ;)

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 22:18:39 »
W nieistniejącym realu wprawdzie jestem monarchistą, lecz we v-świecie nie - tak dla zasady. Jednakże taka partia stanowiłaby jakąś alternatywę dla obecnych. :)
(–) Kristian Arped

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Sob, 08 Lis 2014, 22:20:50 »
Cóż zastanowię się więc ;). Aczkolwiek wpierw potrzeba zaplecza politycznego, formowanie jednoosobowego stronnictwa nie ma najmniejszego sensu.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 09 Lis 2014, 10:58:55 »
Czy ja wiem... Przy obecnej ordynacji nie jest to wcale takie bezsensowne.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 09 Lis 2014, 14:51:37 »
Nasza ordynacja jest świetna. Jej zalety są przedstawione między innymi tu:
[youtube]http://youtu.be/orybDrUj4vA[/youtube]
(–) Kristian Arped