Autor Wątek: Witajcie  (Przeczytany 1283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Witajcie
« dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:19:36 »
Witam wszystkich,
właśnie przybyłem z Hasselandu. Postanowiłem tu teraz mieszkać i "zacząć wszystko od nowa".
Zapewne większość mnie zna, ale część może nie.
Nazywam się Eddard Noqtern, do Pollinu przybyłem niedawno - bo 6 miesięcy temu. Moją ojczyzną był Hasseland - pełniłem tam różne funkcje poczynając od menadżera miasta Shimontsen i dowódcy armii, kończąc na gubernatorze Prowincji Razuri i komendancie policji. Na mikronacjach się już trochę poznałem.

Pragnę zostać Bialeńczykiem  :)
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Hewret Faradobus

Odp: Witajcie
« Odpowiedź #1 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:22:51 »
Witamy po bialeńskiej mocy zła. ;)
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:23:39 »
Witam i ja. Zachęcam do wstąpienia do Jednej Bialenii po uzyskaniu obywatelstwa. Można się spytać skąd ta zmiana?
(–) Kristian Arped

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:23:45 »
Witamy i osobiście raduję się że Bialenia staje się Jachtową potęgą Polionu. ;)
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:24:03 »
Policja dobra jest. Zwłaszcza ta od kropek. :D

Oficjalnie witam!
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:26:08 »
Witamy p. Eddarda!

Z pewnością znajdzie sobie tu pan "robotę". :)
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:28:50 »
Zmiana jest wywołana wydarzeniami jakie zaszły w Hasselandzie. Jak uzyskać obywatelstwo?

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:29:23 »
Napisać wniosek w Pałacu.
Maria von Primisz

Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 20:29:28 »
Zmiana jest wywołana wydarzeniami jakie zaszły w Hasselandzie. Jak uzyskać obywatelstwo?

Napisać 10 postów, a jako że pan już napisał, wystarczy napisać wniosek, zgodnie z wzorcem. :)

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #9 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 21:11:40 »
Bardzo się cieszę, że dołączył Pan do nas. :)
Witam w największej demokratycznej mikronacji. ;)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 22:40:43 »
Dziękuje za miłe powitanie. Napisałem już wniosek o obywatelstwo.

Teoretycznie zakładając, że je dostanę, czym mógłbym się zająć w Bialenii?

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #11 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 22:42:11 »
Dziennikarstwem - ono u Nas raczkuje i nie ma komu prowadzić jakiegoś portalu albo gazety.
Nie mamy nawet własnego numeru na Planecie...
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 22:47:19 »
Niestety, ale nie jestem dziennikarzem.
Czy są może w Bialenii jakieś miasta bez władz?  ;)

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Śro, 26 Lis 2014, 22:50:16 »
(–) Kristian Arped

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 15:45:34 »
Widzę, że mamy niezbyt rozwinięte samorządy. W Hasselandzie mieliśmy mało miast, ale za to rozwinięte. Miasta walczyły o nowych mieszkańców. A jak jest w Bialenii? Jest jakaś stolica - ma ona swoją stronę?

• Obywatel
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 15:48:49 »
Widzę, że mamy niezbyt rozwinięte samorządy. W Hasselandzie mieliśmy mało miast, ale za to rozwinięte. Miasta walczyły o nowych mieszkańców. A jak jest w Bialenii? Jest jakaś stolica - ma ona swoją stronę?

Och, u nas jest mnóstwo miast, ale nie zagospodarowanych. Zapraszamy do Wolnogradu, aby go opisywać, lecz najpierw chyba trzeba się będzie zwrócić do KIA o zrobienie działu. Nie ma niestety stron. :(

PS Wolnograd to stolica.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 15:55:18 »
W takim razie chętnie zająłbym się tworzeniem "narracji" Wolnogradu.
Sam mógłbym stworzyć stronę miasta np. na wordpressie. Tylko, musiałbym wiedzieć czy są jakieś informacje dot. miasta, czy coś już o nim wiadomo, kto tam mieszka itp.

Mam jeszcze parę pytań:
-gdzie można poczytać na temat geografii Bialenii?
-gdzie mogę dowiedzieć się więcej na temat funkcjonowania polityki, czy jest konstytucja?
-czym się na co dzień zajmujecie?
-wiem, że macie gospodarkę, gdzie mogę się o niej więcej dowiedzieć?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 16:06:18 »
W Wolnogradzie sporo osób mieszka(ło) przed reformą: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?topic=178.0

W kwestii geografii - polecam przede wszystkim ściągnąć mapy Bialenii z tego wątku: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?topic=1392.0. W razie dalszych pytań - chętnie odpowiem.

O polityce... można by gadać bardzo długo. Ale równocześnie, nieco trudno mi od czegoś zacząć. Na wstęp polecam lekturę Biuletynu Ustaw: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=19.0. I śmiało zadawaj jakieś bardziej szczegółowe pytania. Jako stary wyjadacz nie powinienem mieć problemów z odpowiedzią.

Na co dzień? Po prawdzie, co komu odpowiada. Ostatnio popularna jest forumowa RPG (dział "Metro w Bałdaraszu": http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=261.0).

W kwestii gospodarki, może wkleję tu to, co podesłałem Fryderykowi na PW:
Witam serdecznie!

Do prowadzenia działalności gospodarczej w Bialenii niezbędne jest posiadanie obywatelstwa, ponieważ cała gospodarka skupia się w Bialeńskiej Izbie Wymiany, gdzie ustawowo konta posiadać mogą jedynie obywatele.

Aby rozpocząć własną działalność, należy (po uzyskaniu obywatelstwa) przedstawić w sekretariacie w BIW (http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=84.0) wniosek o założenie firmy. Jeżeli tylko nie istnieje już firma zajmująca się tym samym, wniosek zostanie przyjęty. Po takim wniosku stworzony zostanie dział dla firmy, oraz uzyskana zostanie możliwość założenia swojej firmie osobnego konta w BIW.

Cała gospodarka skupia się na obrocie - prawie każda firma od przeprowadzonego obrotu odprowadza 10% podatku, zaś 50% musi oddać innym podmiotom (stanowi to wirtualne odwzorowanie kosztów działalności). Istnieją pewne wyjątki od tej reguły, opisane w ustawie o gospodarce. Wymagane jest także prowadzenie księgowości, w której odnotowuje się, ile środków przechodzi przez firmę i dokąd idą. Obowiązek ten został wprowadzony głównie z tego powodu, że nie wszystkie należności odprowadza się od razu (dla zmniejszenia liczby operacji obowiązkowe przelewy są tylko dla należności powyżej 20 bialenów). Ogólny rozkład kosztów działalności (zależny od rodzaju prowadzonej działalności) zawarty jest w ustawie o gospodarce - jeżeli jednak firma nie jest możliwa do przyporządkowania któremuś punktowi, koszty wyznaczy Prezes Bialeńskiej Izby Wymiany (w tym momencie ja pełnię tę funkcję).

To byłoby na tyle w skrócie - bardziej szczegółowo ujęte to zostało w ustawach gospodarczych: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=184.0. Polecam szczególnie uważnie przeczytać te dwie przyklejone.

Jak mam nadzieję nie jest to zbyt przerażające. :)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Czw, 27 Lis 2014, 16:13:45 wysłana przez Maciej Kamiński »
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 16:39:08 »
Dziękuje za bardzo obszerną odpowiedź.

1) Konstytucję już przeczytałem. Postanowiłem dołączyć do partii Jedna Bialenia.

2) Geografia - mam mapy - widzę, że miast bardzo wiele, ale nie zamieszkałe. Może warto to zmień i je trochę sfabularyzować. Zawsze dodaje to klimatu.
A tak ogólnie to jesteśmy "tak jakby" w jakim stylu? Europejskim, bo raczej nie Afrykańskim?

3) Co do metra, to pewno się tym zainteresuje :)

4) A gospodarka - muszę jeszcze się dokładniej przyjrzeć, bo na razie nie za bardzo wszystko rozumiem. Ale planuje się w nią też zaangażować. Szczególnie jeśli nie ma jeszcze żadnego hotelu :)

5) Jeszcze mam pytanie - jak z tym Wolnogradem?

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #19 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 16:50:18 »
A tak ogólnie to jesteśmy "tak jakby" w jakim stylu? Europejskim, bo raczej nie Afrykańskim?

Bialenia - Rosja
Anatolia - Sybir

;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Czw, 27 Lis 2014, 16:50:35 wysłana przez Hugon Hewret von Vincis »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 16:54:27 »
2) Geografia - mam mapy - widzę, że miast bardzo wiele, ale nie zamieszkałe. Może warto to zmień i je trochę sfabularyzować. Zawsze dodaje to klimatu.
Masa miast, w których prawie nigdy nikogo nie ma, to tradycja. Przydaje się to tym, którzy lubią bawić się w historię przedinternetową.

Bialenii najbliżej z realnych państw jest chyba do Białorusi. Generalnie styl jest europejski (sarmacko-teutoński w historycznym spojrzeniu mikronacyjnym) - ale są tu też znikome klimaty arabskie i nieco lepiej rozwinięte klimaty okołomongolskie.
I ta mieszanka w połączeniu z pomysłami i przyzwyczajeniami osób, które pojawiły się tu między listopadem a lutym, stworzyła szczególny bialeński klimat (który mimo biurokracji potrafi przyciągać - o czym najlepiej chyba zaświadczy Feliks).

4) A gospodarka - muszę jeszcze się dokładniej przyjrzeć, bo na razie nie za bardzo wszystko rozumiem. Ale planuje się w nią też zaangażować. Szczególnie jeśli nie ma jeszcze żadnego hotelu
Jest jeden, ale przeznaczony dla migrujących Brodryjczyków. ;)

5) Jeszcze mam pytanie - jak z tym Wolnogradem?
Co nieco jest w tej kwestii wypracowane - głównie są to pomysły Lwa Sapiehy (który niestety w czerwcu zrezygnował z działalności w mikroświecie). Żeby się z nimi zapoznać, polecam przeczytać cały ten dział: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=152.0, oraz wątki oznaczone dopiskiem w nawiasie [WYDZIELONO ZE STAROBIALENII] (lub [WYDZ. ZE STAROBIAL.]) w tych działach: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=17.0, http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?board=231.0.
Przy czym zaznaczam, stolica od wprowadzenia regionów nie była oddzielona od prowincji, w której się znajdowała - stąd jest tam też nieco wątków o okolicznych miejscowościach.
Symbolem miast jest lew.

Aha, i jeszcze jedna sprawa odnośnie bialeńskich tradycji - tradycją jest, że Policja Krajowa pilnuje poprawnej pisowni, w tym kropek przed emotikonami. ;)

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 18:40:42 »
Tak się zastanawiam. A może byłaby opcja założenia całkiem nowego miasta i rozwijania go? To była by dość ciekawa sprawa dla mnie.

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 18:55:44 »
Bylaby ale lepiej zebys wzial ktores z 2947281013 istniejacych lecz KAPLETNIE nie opisanych, poprostu wybierz sobie ktores ladie polozone. :D
Maria von Primisz

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 19:03:15 »
Tak się zastanawiam. A może byłaby opcja założenia całkiem nowego miasta i rozwijania go? To była by dość ciekawa sprawa dla mnie.
Tak, to jest możliwe - tylko wpierw trzeba zarobić kasę, żeby postawić nowe miasto (względnie - dostać je jako nadanie ziemskie, o ile ma się odpowiednią ilość folwarków).

Bylaby ale lepiej zebys wzial ktores z 2947281013 istniejacych lecz KAPLETNIE nie opisanych, poprostu wybierz sobie ktores ladie polozone. :D
Tylko uwaga - nie wszystkie są "kompletnie nieopisane", wiele z nich posiada jakieś mniejsze lub (znacznie rzadziej) większe ustalenia co do ich funkcjonowania.
« Ostatnia zmiana: Czw, 27 Lis 2014, 19:03:34 wysłana przez Maciej Kamiński »

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 27 Lis 2014, 21:01:24 »
W takim razie zgłaszam swoją kandydaturę na burmistrza/mera/prezydenta, któregoś z miast. Kto chciałby mnie przyjąć?