Kogo uważasz za najaktywniejszych obywateli?
W kwestii powoływania tymczasowo do Rady Państwa nie będą sugerował się jakimś "wzorem na aktywność", a po prostu zauważalnością na forum, podejmowanymi inicjatywami. W chwili obecnej nic nie stoi na przeszkodzie, abyś i Ty wszedł w skład Rady, aczkolwiek powołanie Ciebie na całe 9 tygodni byłoby wielką niepewnością. Stąd właśnie czasowe powołania.
Dodam jeszcze, że obywatele będą mogli sami zgłaszać się do członkostwa w Radzie Państwa, poprzez wysłanie do mnie propozycji na swoją aktywną obecność w niej.
Jak sprawisz, że ten rząd będzie aktywniejszy niż inne?
Właśnie m.in. tymi okresowymi członkami rządu, a przede wszystkim wyznaczaniem ludziom konkretnych zadań. W Sali Tajnej stworzę listę zadań dla każdego członka Rady, wraz z terminem do którego najlepiej byłoby zadanie wypełnić. No, a jeśli ktoś nie będzie miał czasu, to zawsze będzie można wymienić na aktywniejszy model, albo też ja będę mógł wiele rzeczy robić. W końcu żadnej pracy się nie boję.

)
Jak często będziesz zmieniał skład?
Nie będę robił przetasować całego składu. Wiceprezydent i MSZ będą stali, ponieważ ich zmiany wpływałyby negatywnie na stabilność państwa. Pozostałych członków będę natomiast powoływał na z góry określony czas, niekoniecznie taki sam dla wszystkich. I osoby, które aktywnie i dobrze będą wypełniały swoje zadania, będą zostawały na dłużej, a może nawet z Członków Rady Państwa będą awansowani na Sekretarzy Rady Państwa.

Będę starał się w jednym tygodniu nie wymieniać więcej niż jednej osoby, aby nie było chaosu.
Jak się odwołujesz do Awary południowej, czy uważasz ją za Bialeńską?
Jest to kwestia trudna, trzy kraje mają w jakimś stopniu prawo do uważania, że Awara należy do nich. Z tego co wiem, to Minister Michalski przygotowuje jakiś artykuł na ten temat. Poczekajmy na niego, a dopiero później przejdźmy do dyskusji.
Jak chcesz uaktywnić prasę?
Jak już zapowiadałem w swoim wątku wyborczym, stworzę ogólnopaństwową gazetę, na łamach której będą się ukazywać regularne raporty rządu, a także- jeśli czas pozwoli- będę publikował jakieś artykuły. Oczywiście każdy chętny będzie miał prawo do pisania na łamach tej gazety.
Referenda konsultacyjne? Czyli ankiety? Tego chyba nie musi robić rząd? (Jedno pytanie).
Oczywiście nie musi tego robić rząd, aczkolwiek ogłaszane przez Radę Państwa referenda, choć miałyby taką samą moc faktyczną, miałyby większą moc polityczną. Dodatkowo, broniłbym decyzji obywateli.
A czym ci eksperci będą bardziej profesjonalni od innych? Na wielu stanowiskach mamy raczej nie zmiennych ekspertów jak MON czy Policja.
Owszem, obecnie też na wielu stanowiskach mamy ekspertów. Nie mówię, że inni byliby bardziej profesjonalni od tych, którzy są. Aczkolwiek przykład rządu Prezydenta Kaniewskiego pokazuje, że tego typu rządy się sprawdzają.
Moje pytania:
1) Jaką masz wizję działania Twojego rządu?
2) Czy byłbyś aktywny przez całą kadencję?
3) Czy masz w planach przeprowadzenie jakichś większych reform?
4) Jaką postać przyjmie Twój rząd? (Rada Ministrów, czy organ kolegialny)