Autor Wątek: Armia Republiki Bialeńskiej - kwestie ogólne  (Przeczytany 1026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Armia Republiki Bialeńskiej - kwestie ogólne
« Odpowiedź #25 dnia: Nie, 12 Sty 2014, 12:52:48 »
Cytat: "Razorblade1967"
aby nie robić już bałaganu w tematach, które założę dla poszczególnych rodzajów wojsk i służb
Będziemy mogli stworzyć specjalny dział dla wojska, żeby był porządek i jasność na forum.
Proponuję więc bazować na istniejących wyrobach i przyjąć zasadę, że nie określamy skąd sprzęt pochodzi (z jakiego państwa realnego), a SZ RB nadają sprzętowi własne nazewnictwo (kody literowo-cyfrowe, ale nazwy własne też będą dopuszczalne). Natomiast w temacie odrębnym będzie istniał spis przyjętego przez SZ RB do uzbrojenia i wyposażenia sprzętu, wraz z jego oznaczeniami nadanymi w SZ RB i wyjaśnieniem co one oznaczają.
To chyba najlepsze wyjście.
Czy taki zapis i spis będzie zrozumiały i akceptowalny?
Dla mnie jak najbardziej. Z tym, że byłbym skłonny do nadawania jeszcze naszych nazw tym sprzętom, na cześć bohaterów narodowych, miejsc, wydarzeń. ;)
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Nie, 12 Sty 2014, 13:55:17 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Z tym, że byłbym skłonny do nadawania jeszcze naszych nazw tym sprzętom, na cześć bohaterów narodowych, miejsc, wydarzeń. ;)
Ależ nie ma problemu - można sobie z czasem nadawać nazwy sprzętu, w zasadzie dowolnie. W pierwszej fazie jednak po prostu trzeba zrobić systematykę oznaczeń (bo nazwa sprzętu jest zwykle czymś pomocniczym, wobec wojskowego oznaczenia) i ustalić co jest co - bo potem to będzie potrzebne w organizacji.

Np. niszczyciel DD-1 "Wolnograd"

Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Będziemy mogli stworzyć specjalny dział dla wojska, żeby był porządek i jasność na forum.
Jestem za... na razie tematy dotyczące samej armii będę opatrywał sygnaturą (będzie potem łatwiej poprzenosić) obok tytułu np. [SZ RB/org] czyli temat organizacji czy [SZ RB/uzbr] dla tematów dotyczących uzbrojenia itd. Zresztą chyba te sygnatury zachowam na stałe, aby odróżniać tematy "techniczne" (ważne dla organizacji armii), od ogólnych dysput o armii.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #27 dnia: Nie, 12 Sty 2014, 16:25:35 »
Jestem za... na razie tematy dotyczące samej armii będę opatrywał sygnaturą (będzie potem łatwiej poprzenosić) obok tytułu np. [SZ RB/org] czyli temat organizacji czy [SZ RB/uzbr] dla tematów dotyczących uzbrojenia itd. Zresztą chyba te sygnatury zachowam na stałe, aby odróżniać tematy "techniczne" (ważne dla organizacji armii), od ogólnych dysput o armii.
Już utworzyłem dział. Wydaje mi się, że lepiej od razu mieć porządek, niż potem przenosić. Tak jest wygodniej i lepiej.