Szanowni Obywatele!
Drodzy Mieszkańcy!
Społeczności Międzynarodowa!
Wczoraj doszło do wyboru Prezydenta, powołania Rządu II Kadencji oraz nadawania folwarków i tytułów szlacheckich. Na początku mojej Odezwy chciałbym podziękować wszystkim za zaufanie, którym mnie obdarzyliście. Jestem zaszczycony faktem, że drugą kadencję będę mógł urzędować w Pałacu Prezydenckim. Dziękuję mojego kontrkandydatowi baronowi Maciejowi Kamińskiemu za uczciwą i merytoryczną kampanię oraz wicehrabiemu de Kaniewskiemu oraz baronowi Aykmowi za wybór mnie na Prezydenta II Kadencji. Dziękuję także całej społeczności za ciężką pracę oraz udział w debatach przedwyborczych.
Okres przejścia, w tym wypadku z pierwszej do drugiej kadencji, jest zawsze okresem podsumowań. Mi, jako szefowi obu rządów, pozostaje publiczne podsumowanie I Kadencji. Posłużę się tzw. ogólnikowym planem miesięcznym Ludowej Akcji Narodowej, z okresu pierwszej kampanii wyborczej.
1. Napisanie Konstytucji. -
Wykonane całkowicie2. Danie początków prawu, m.in. karnemu. -
Wykonane całkowicie, Kodeks Cywilno-Karny dał więcej niż początku, nie tylko prawu karnemu.
3. Rozpoczęcie długiego procesu budowy gospodarki. -
Spełnione, gospodarka działa, proces budowy trwa, podstawy i nie tylko zostały już położone.
4. Osadzenie Bialenii na scenie międzynarodowej.
Częściowo spełnione Polityka zagraniczna nie była mocną stronę rządu I Kadencji z powodu nieobecności MSZiP, a także bardzo wielu zadań wewnętrznych. Niemniej jednak aktywny sojusz z NUPIA, a także zaczątki rozmów z innymi krajami, sprawiły, że osadzanie Bialenii na scenie międzynarodowej jest faktem.
5. Aktywizacja kultury. -
Spełnione Bialeńska Lista Przebojów, najdłuższy wiersz w mikroświecie, konkurs "Bialenia za rok, cytaty i przysłowia ludowe oraz tzw. rewolucja kulturalna mówią same za siebie.
6. Wytworzenia poczucia narodowości politycznej.
Spełnione Kolejny miesiąc przyczynił się do tego, że coraz bardziej czujemy wspólnotę ze sobą. Poznawanie naszej geografii i regionów, formowanie gospodarki i wojska, przyjmowanie kolejnych wspólnych zasad przez ustawy, tworzenie kultury, dyskusje o wspólnej przyszłości. To wszystko sprawia, że czujemy się wspólnym narodem politycznym.
Ogólnie rzecz biorąc, jakbym miał ocenić rząd pierwszej kadencji, to oceniłbym nas na
4+. Celujące prawotwórstwo i celująca gospodarka oraz bardzo dobra polityka kulturalna i narodowościowa, przeplatały się z jedynie poprawką polityką zagraniczną. Niemniej, jak na trudny pierwszy rząd, uważam, że poradziliśmy sobie lepiej.
Priorytety Rady Ministrów II Kadencji:
1. Organizacja Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej,
2. Ustalenie kwestii kartograficznych i geograficznych,
3. Dalszy rozwój gospodarki, Stały oraz czasowy Plan Społeczny,
4. Rozwój głównych ośrodków miejskich,
5. Utworzenie szkolnictwa wyższego i rozwój Uniwersytetu Bialeńskiego,
6. Traktat z NUPIA oraz ustalenie polityki zagranicznej.
Pozdrawiam Was czule, dziękuję za dotychczasową działalność i proszę o dalszą aktywność i pracę.

Wasz Prezydent,