Autor Wątek: Pomysły dot. nowych mieszkańców  (Przeczytany 727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Pomysły dot. nowych mieszkańców
« dnia: Czw, 25 Gru 2014, 13:43:59 »
Co jakiś czas w Bialenii pojawiają się nowi mieszkańcy (czasem i obywatele), którzy nie zostają z nami na dłużej.
Być może nie do końca dobrze działa nasz system aklimatyzacji. Wiele mikronacji ma z tym problemy i wiele ma problemy ze znalezieniem rozwiązania tej kwestii.

Ja widzę takie możliwości, ale być może ktoś ma lepsze pomysły:
1. Przydzielenie każdemu nowemu użytkownikowi forum jakieś "mentora", którym musiałby się zajmować i w przypadku sukcesu (czyt. uzyskania przez podopiecznego obywatelstwa stałego) dostawałby za to wynagrodzenie. I potem jeszcze jakieś mniejsze nagrody za każdy miesiąc działalności podopiecznego.

2. Wyznaczenie nowym mieszkańcom zadań, które musieliby wykonywać przed uzyskaniem obywatelstwa lub w celu uzyskania jakiejś zapomogi startowej.

3.Stworzenie jakiejś oficjalnej i na bieżąco uaktualnianej listy vacatów... Ale z tym byłoby trudniej, bowiem u nas nie ma zbytnio jakichś vacatów...

Offline Hewret Faradobus

Odp: Pomysły dot. nowych mieszkańców
« Odpowiedź #1 dnia: Czw, 25 Gru 2014, 14:58:30 »
Kijowe te pomysły.
Po prostu mikronacje są dla wyższej sfery - dla tej elitarnej części społeczeństwa. Plebsy i inne intelektualne kaleki (patrz gimbusy) tutaj będą się nudzić, i przestaną wchodzić. Nie warto nimi zawracać sobie głowy.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #2 dnia: Czw, 25 Gru 2014, 15:53:29 »
Po prostu mikronacje są dla wyższej sfery - dla tej elitarnej części społeczeństwa.
Za takie twierdzenie mikroświat pokutuje od dłuższego czasu. Ani mikroświat, ani polityka w ogóle nie jest zajęciem dla jakiejś elity. Mikronacje znają już notorycznych pijaków, jednostki z kompleksem wyższości (które to rzekomą elitarnością mikronacji się chlubią), kompletnych oszołomów realizujących swoje chore wizje, ograniczonych umysłowo twórców klonów. Ot i ta elita.

Może i na przełomie wieków mikronacje tworzyła jakaś tam elita, wszakże "plebs i inne intelektualne kaleki" rzadziej miał w domu Internet. Ale też nie było tak, że ta "elita" realnie też jest jakąś elitą. Może z wyjątkiem Mateusza Cezara, który swego czasu porzucił mikronacje dla realnej polityki i jakimiś podobnymi, odosobnionymi przypadkami.

Obecnie mikronacje tworzą ludzie, którzy po prostu lubią coś takiego i nie ma to nic wspólnego z elitarnością, wyjątkowością i nadzwyczajną inteligencją. Czy książkowi chłopcy z placu broni byli jakoś nadzwyczajnie inteligentni lub elitarni? Byli to zwyczajni chłopcy, którzy lubili takie patetyczne klimaty, obecne w wielu mikronacjach. Jest to ten sam rodzaj zabawy.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Czw, 25 Gru 2014, 16:17:44 »
Gimbus nie będzie siedział na forum i wypisywał swoje teorie o socjo- i politologii tylko po prostu pójdzie chlać.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Czw, 25 Gru 2014, 21:33:12 »
Powtórzę to samo, co w Sali Tajnej - wszystkie te pomysły JUŻ OMAWIALIŚMY, a konkretniej Janek i Krzysztof na ich temat dyskutowali. Przez cztery strony. No i między innymi dlatego startówki przestały funkcjonować.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Arbuz Alfrid

• Zainteresowany
  • *
  • : 0
  • Jeden
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Sob, 27 Gru 2014, 00:30:27 »
Dobra, może tu znajdę kogoś kto powie od czego zacząć życie w tym wspaniałym kraju.
Moje pytania
1.Jaka obowiązuje u was waluta i jakie jest jej przeliczenie na Lole ZSKHIW? bo niestety po moim odejściu stamtąd tylko nimi dysponuje.
2.Jaka jest cena średniej wielkości i jakości mieszkania?
3.Czy są tu jakieś uniwersytety i co można na nich studiować?
4.Czy dyplom ukończenia akademii Biedaszybniczej W ZSKHIW coś tu znaczy?
6.Czy pomimo tego że wstydzę się mojego poprzedniego kraju, mogą mnie tu spotkać jakieś nieprzyjemności w związku z pochodzeniem ze Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa?
Ogólnie po prostu potrzebuje drobnych wskazówek, bo jestem tu po raz pierwszy, i czuje się dość zagubiony.
~ Arbuz Alfrid Dumbledore ~

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #6 dnia: Sob, 27 Gru 2014, 00:33:20 »
Pozwolę sobie odpowiedzieć.

1. W Bialenii mamy bialeny, gdzie tak naprawdę do życia nie są potrzebne.
2. Niby mieszkania są, ale ich nie ma.
3. Uniwersytet Bialeński, można studiować, śmiało aplikujcie.
4. Trzeba starać się o potwierdzenie tytułu naukowego.
5. ---
6. "Nie ważne skąd przychodzisz, ważne co chcesz z Nami robić"

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Sob, 27 Gru 2014, 10:36:22 »
Dobra, może tu znajdę kogoś kto powie od czego zacząć życie w tym wspaniałym kraju.
Moje pytania
1.Jaka obowiązuje u was waluta i jakie jest jej przeliczenie na Lole ZSKHIW? bo niestety po moim odejściu stamtąd tylko nimi dysponuje.
6.Czy pomimo tego że wstydzę się mojego poprzedniego kraju, mogą mnie tu spotkać jakieś nieprzyjemności w związku z pochodzeniem ze Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa?
Ogólnie po prostu potrzebuje drobnych wskazówek, bo jestem tu po raz pierwszy, i czuje się dość zagubiony.

Na twoje pytania odpowiedział już Hugon, ale gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości to śmiało pisz do mnie na PW lub GG.  ;)

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Sob, 27 Gru 2014, 11:24:35 »
Jak już wspomniano walutą jest bialen (BLN)... nie istnieje żaden przelicznik i jakieś "lole" nie mają tutaj żadnej wartości.

Jednak można się obyć w ogóle bez waluty... natomiast jeżeli chce się (nie ma najmniejszego przymusu i bez tego można doskonale funkcjonować w RB) prowadzić jakąś działalność gospodarczą to po zaprezentowaniu pomysłu i sposobu jego realizacji można otrzymać dotację ze skarbu państwa na rozpoczęcie działalności (np. budowę firmy itd.). Wnioski składa się do BIW

Można też wziąć w użytkowanie firmy, które są nieaktywne (bez właściciela lub zarządcy) - część z nich ma środki na kontach i zarabia cały czas. Ewentualny wniosek do Sekretariatu BIW - http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/board,84.0.html

Radzę zapoznać się z działem gospodarki: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/board,204.0.html - czyli co jest, a czego nie ma (jakie są sposoby działania) i co ewentualnie można przejąć. Zresztą jak masz ciekawe pomysły na jakąś istniejącą działalność i jej ładną prezentację to zawsze możesz pogadać czy nie znajdziesz zatrudnienia.

Zanim zaczniesz działać gospodarczo proszę się zapoznać z dwoma aktami prawnymi:
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,2345.0.html
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,2344.0.html

W praktyce możesz sobie wejść i zobaczyć jak to wygląda w księgowościach istniejących i działających firm np.:
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,859.0.html
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,857.0.html
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,862.0.html
- http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,856.0.html

Te przykłady to firmy działające... nie zwracaj uwagi, że pewne rzeczy mają miesiąc "pusty"... mieliśmy małe zawirowanie ze zmianą zasad opłat obywatelskich i dlatego BIW zrobi to na początku stycznia od razu za dwa miesiące wstecz.

Ceny są całkowicie umowne - budowę domu załatwiasz w firmie budowlanej - http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/board,116.0.html

Nie sądzę by cokolwiek z tego Z...coś tam miało tutaj jakąkolwiek wartość - ale zawsze możesz negocjować z władzami uczelni. W twarz nikt za to nie da....

Szczery żal to ważna rzecz... a my umiemy wybaczać, bo każdy popełnia błędy.  ;)

A tak poważniej, to jak się orientuję nie miałeś nic wspólnego z "najazdem trolli" rodem z tego Z... coś tam, który tutaj się odbył jakiś czas temu - to nie masz powodu obawiać się jakichkolwiek przykrości.
« Ostatnia zmiana: Sob, 27 Gru 2014, 11:30:32 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Sob, 27 Gru 2014, 16:31:40 »
Waluta jest nieprzeliczalna, bo kantorka niestety nie ma.
Jakby Sojusz na Rzecz Rozwoju i Promocji się zaktywizował, to można by go zrobić...

Nie ma mieszkań, są tylko domy... A po prawdzie można mieszkać i na ulicy, byle w jakiejś konkretnej miejscowości.

Uniwersytet Bialeński, studiować można wiele dziedzin, najpopularniejsze są nauki polityczno-społeczne. Rektorem (p.o. bodajże) jest Andrzej Swarzewski.

Czy dyplom ukończenia akademii Biedaszybniczej W ZSKHIW coś tu znaczy?
Jeżeli rektor zgodzi się go uznać, to tak.

Nie powinny, za narodowość nikogo z góry się nie ocenia.

Tak przy okazji pozwolę sobie zapytać - czy nawigacja na forum jest dla "świeżaka" trudna?
« Ostatnia zmiana: Sob, 27 Gru 2014, 16:35:33 wysłana przez Maciej Kamiński »
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Arbuz Alfrid

• Zainteresowany
  • *
  • : 0
  • Jeden
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 30 Gru 2014, 16:04:20 »
Nie, jak na razie nie mam z nią żadnych problemów.
~ Arbuz Alfrid Dumbledore ~